Ce este ADI®-R?
ADI®-R este un interviu comprehensiv care oferă o evaluare completă a persoanelor suspectate de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. ADI®-R s-a dovedit a fi foarte util atât în diagnosticul formal, cât și în planificarea tratamentului și a programelor educaționale. Pentru a administra ADI-R, intervievatorul adresează întrebările unui părinte sau unui însoțitor familiarizat cu istoricul dezvoltării și cu modalitățile curente de comportament tipice pentru persoana evaluată.
Compus din 93 de itemi care vizează probleme comportamentale, ADI-R se concentrează asupra a trei domenii funcționale:
- Limbaj / Comunicare;
- Interacțiuni sociale reciproce;
- Comportamente și interese restrictive, repetitive și stereotipe.
Aceste domenii sunt specificate ca având importanţă diagnostică în International Classification of Diseases (ICD-10; 1992) elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV; 1994) elaborat de American Psychiatric Association.
Interviul este adecvat pentru evaluarea diagnostică a oricărei persoane, începând din copilăria timpurie până la viaţa adultă, cu condiţia ca persoana să aibă o vârstă mentală de peste 2 ani, 0 luni. Astfel, în situaţii clinice, interviul are aplicabilitate în toate cazurile în care s-a stabilit un diagnostic incert de TSA, indiferent dacă e vorba de un copil, de un adolescent sau de un adult.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat ADI®-R?
ADI®-R se adresează specialiștilor din domeniul clinic și medical, fiind adecvat pentru: evaluarea diagnostică, investigarea nevoilor clinice ale populaţiilor pentru care îşi asumă responsabilitate clinică, evaluarea graniţelor sindromului şi pentru identificarea de noi subcategorii, cercetare.
ADI®-R trebuie utilizat doar de către persoane instruite adecvat. O asemenea instruire trebuie să includă trei componente separate: intervievatorii trebuie să fie bine familiarizaţi cu conceptele care ţin de TSA şi cu multitudinea de moduri în care se pot manifesta comportamentele care reflectă TSA, să realizeze interviul în aşa fel încât să se obţină descrieri detaliate ale comportamentului, de felul celor necesare în cazul ADI®-R, să înveţe modalitatea de codare a comportamentelor acoperite de itemi.
Care sunt particularitățile ADI®-R?
Actuala ediţie a ADI®-R constituie apogeul a mai mult de un deceniu şi jumătate de cercetări şi de muncă de dezvoltare și este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS®, drept Golden Standard pentru evaluarea autismului.
Rezultatele pot fi scorate și interpretate folosind o singură grilă de scorare. Grila permite specialistului să calculeze și să interpreteze oricare dintre cei cinci algoritmi specifici vârstei: doi algoritmi bazați pe istoricul dezvoltării, utilizați pentru diagnosticul formal și trei algoritmi bazați pe comportamentul curent, centrați pe functionarea prezentă și folosiți pentru planificarea tratamentului și programului educațional.
Rezultatele pot fi utilizate ca sprijin în diagnosticul autismului sau pentru a determina nevoile clinice ale diverselor grupuri în care rata tulburărilor din spectrul autismului se așteaptă să fie mai ridicată.
Folosirea extensiva a ADI®-R în comunitatea de cercetare este o dovadă puternică în sprijinul fidelității și validității rezultatelor categoriale.
În general, pentru administrarea și scorarea celor 93 de itemi sunt necesare 90-150 de minute. Algoritmii ADI®-R sunt cuprinşi într-un singur formular uşor de completat în care codurile a până la 42 dintre itemii de bază ai interviului sunt cotate şi combinate sistematic pentru a produce rezultatele formale, interpretabile ale ADI-R.
Abreviere | ADIR |
Data publicării | 2009 |
Populația vizată | adulți (părinte, tutore, însoțitor familiarizat cu istoricul persoanei suspectate de autism) |
Forma de administrare | Individuală, Heteroevaluare |
Vârsta | peste 2 ani |
Calificarea necesară | C |
Durată | 90-150 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali, sub forma unor întrebări în ghidul de interviu |
Numărul itemilor | 93 de itemi |
Adaptarea ADI-R în România s-a desfasurat în perioada septembrie 2009-iulie 2010, fiind realizata de catre Dr. Daniel David si echipa acestuia. Adaptarea a fost efectuata prin cicluri de traduceri si retroversiuni consecutive, fiind nevoie de doua astfel de cicluri pentru a fi considerata adecvata si echivalenta cu originalul. Varianta finala a primit aprobarea Prof. Ann Le Couteur, autoare a ADI-R. Deoarece ADI-R este un interviu mai degraba decât un test si deoarece se concentreaza asupra unor comportamente care sunt rare la indivizii neafectati, rezultatele sunt categoriale, mai degraba decât bazate pe scale si norme, nefiind necesar un esantion normativ pentru populatia româneasca.
Manualul romanesc al ADI-R este o traducere si adaptare a manualului original american. Manualul cuprinde capitole referitoare la conceptele de baza din intervievarea ADI-R, la protocolul de administrare si instructiuni de codare, algoritmi si interpretarea rezultatelor, precum si informatii referitoare la dezvoltarea ADI-R si studiile psihometrice efectuate. Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta.
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review