EFA

Ego Functions Assessment

Evaluarea Funcționării Eului (EFA/EFE)- Interviu utilizat în evaluarea personalității adulte clinice și normale

Categorie: Cod produs: EFA

Ce este EFA? 

Evaluarea Funcționării Eului reprezintă o legătură între modelele psiho-dinamic și operațional descriptiv, între cel conceptual și clinic, în descrierea și investigarea personalității. Autorul a definit funcțiile eului în termeni operaționali, dupa modelul subtestelor din cadrul Testul de Inteligență Wechsler-Bellevue (WAIS). EFA oferă un profil de spectru larg al personalității cu mult mai larg decât majoritatea testelor pentru starea mintala cu informații specifice despre natura și gradul disfuncțiilor eului și despre cum aceste deficite afectează alte zone ale funcționării personalității. Rezultatul global constă în încadrarea subiectului într-unul din cele patru registre de funcționare: normal, nevrotic, borderline sau psihotic, cu posibilitatea analizei detaliate a aspectelor cu trăsături psihopatologice.

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat EFA? 

EFA este util profesioniștilor din domeniul sănătății cum sunt psihologii clinicieni, psihiatrii, asistenții sociali, consilierii dar și celor din domeniul apărării. Fiind un instrument de clasă B, acesta necesită studii de specialitate și experiență prealabilă în psihologie sau științe asociate. Recomandarea principală de utilizare este evaluarea personalității.


Care sunt particularitățile EFA? 

MANUALUL. Manualul oferă doua ghiduri de interviu clinic, adresate populației generale, respectiv celei clinice, în special psihoticilor. Pentru fiecare din cele douăsprezece funcții ale eului investigate, sunt furnizate câte 10 întrebări standard, întrebări suplimentare, precum și criteriile de cotare a comportamentului nonverbal.

COTAREA. Cotarea se face pe o scală cu treisprezece intervale, existând două modalități distincte de cotare, dintre care una include descrierea tabloului general al nivelului de funcționare al subiectului pe fiecare domeniu investigat. Deși constituie un instrument de sine stătător, EFE face parte integrantă și din protocolul de aplicare a T.A.T.® (cu o pagina specială în cadrul formularului).

Aspectele evaluate de EFA

Cele 12 funcții ale Eului

  1. Testarea realității;
  2. Judecata;
  3. Simtul realității;
  4. Reglarea și controlul pulsiunilor, afectelor și tendințelor;
  5. Relațiile de obiect;
  6. Procesele gândirii;
  7. Regresia adaptativă în serviciul eului;
  8. Funcționarea defensivă;
  9. Bariera contra stimulilor;
  10. Funcționarea autonomă;
  11. Funcționarea sintetic-integrativă;
  12. Stapânire și competență.
Revizie BUROS DA, in J. C. Impara & B. S. Plake (Eds.), The thirteenth mental measurements yearbook.
Abreviere EFA, EFE
Data publicării 2008
Populația vizată adulți
Forma de administrare individuală
Vârsta peste 18 ani
Calificarea necesară B
Durată nu are limită de timp (1-2 ore)
Tipul itemilor itemi tip întrebare, scorați pe o scală Likert cu 13 intervale, existând două modalități de cotare (tablou general al nivelului de funcționare și tablou specific)
Numărul itemilor 110

Leopold Bellak

Leopold Bellak (1916–2000) a fost psiholog, psihoanalist și psihiatru și a devenit celebru cu publicarea faimosului Children's Apperception Test (C.A.T.®, Testul de Apercepție Tematică pentru Copii). A colaborat de asemenea la dezvoltarea Thematic Apperception Test (T.A.T.®, Testul Aperceptiv Tematic pentru Adulți) și la sublinierea beneficiilor sale în practica în domeniul clinic evaluativ. A fost dintre cei dintâi care au susținut și descoperit originile genetice ale ADHD (Deficitului de atenție cu hiperactivitate).

Dr. Bellak a creat editorul CPS Publishing LLC. S-a născut la Viena, în Austria, iar în 1939 a fost nevoit să se refugieze în Statele Unite. Creațiile sale sunt folosite la nivel global, în vreme ce publicațiile sale sunt citite în universități și de către practiticieni din toată lumea. În 1979 a primit premiul APA pentru Cercetare Aplicată: APA Award for Distinguished Professional Contributions to Applied Research. În 1991, i-a fost decernat Premiul Bruno Klopfer. Iar în 1992 a primit a doua oară premiul APA, anterior menționat.

Pentru această metodă nu sunt disponibile etaloane, însă instrumentul este tradus și adaptat pentru România și este recomandabil în domeniul clinic și al sănătății, fiind destinat diagnosticării subiecților adulți (peste 18 ani), în vederea stabilirii gradului de organizare și funcționare a personalității, în privința unor aspecte precum:

  • Distincția între stimulii interiori și cei exteriori, acuratețea percepției, conștientizare reflectivă și testarea realității interioare;
  • Anticiparea consecințelor, manifestarea acestei anticipări în comportament, conformitate emoțională a acestei anticipări;
  • Gradul de derealizare, gradul de depersonalizare, identitate și stima de sine, claritatea granițelor între sine și lume;
  • Caracterul direct al exprimării pulsiunilor, eficiența mecanismelor de amânare;
  • Gradul și tipul de relaționare, primitivism (alegeri de obiect de tip atașament narcisic sau simbiotic), măsura în care ceilalți sunt priviți ca independenți de sine însiși, constanta de obiect;
  • Memoria, concentrarea și atenția;
  • Capacitatea de conceptualizare, procesele primare/secundare;
  • Relaxarea regresivă a acuității cognitive;
  • Configurații noi, creativitate;
  • Slăbiciunea sau forța defenselor, succesul și esecul acestora;
  • Pragul de sensibilitate la stimuli, eficiența administrării unui aflux exagerat de stimuli;
  • Gradul de libertate în privința sistemelor de autonomie fundamentale și auxiliare;
  • Gradul de reconciliere sau de incongruență;
  • Gradul de relaționare a evenimentelor;
  • Nivelul de competență și eficiență în stapânirea mediului ambiant;
  • Forța și interferența adaptativă a supraeului (prea tare, prea slab, inconstant);
  • Forța și caracterul pulsiunilor (agresive, libidinale, cu rol adaptativ): prea puternice, prea slabe, inadecvate.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS