⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

The Decision-Oriented Interview (Westhoff)

Interviul orientat spre decizie (Westhoff)

Das Entscheidungsorientierte Gespräch (EOG) als Eignungsinterview - Un ghid practic al modului de planificare, realizare, evaluare și verificare a unui interviu în urma căruia se dorește luarea unei decizii

Cartea "Raportul Psihologic: Redactare și Evaluare" este un volum de referință pentru munca psihologului, o apariție care umple un gol semnificativ în România.

Puțini psihologi români învață, în timpul universității sau al cursurilor de formare continuă, să redacteze un raport psihologic. Chiar mai puțini cunosc reperele care ar trebui să însoțească un raport psihologic întocmit ca expert pentru o instituție, cum ar fi o instanță judecătorească sau o instanță de arbitraj sau mediere, deși această zonă este o sursă importantă de activitate pentru psihologul-expert. Un sondaj publicat în 2008 (Testing International, Vol. 20, December) arată că 98% din psihologii români nu știu care ar trebui să fie structura unui raport psihologic scris.

Volumul "Raportul Psihologic: Redactare si Evaluare" este o traducere realizată de patru nume deja mai mult de cât cunoscute psihologului din România: Dragoș Iliescu, Mihaela Minulescu, Cătălin Nedelcea și Andrei Ion. Intenția declarată a fost aceea de a pune la dispoziția psihologului român, din toate volumele posibile care tratează problematica raportului psihologic, pe acela care este cel mai potrivit pentru situația cu care se confruntă psihologul practician din România.

Credem ca această carte ar trebui sa fundamenteze formarea studenților în psihologie încă din primul an și ar trebui să fie un însoțitor nelipsit din arsenalul bibliografic al psihologului practician din România.

Cui se adresează?

Cartea este dedicată tuturor persoanelor implicate în evaluarea competențelor. Oricât de surprinzător ar părea, ea se adresează atât intervievatorului, cât și subiecților intervievați sau observatorilor.

Persoanele intervievate pot găsi o sumedenie de sugestii cu ajutorul cărora se pot prezenta în fața intervievatorului în așa fel încât să reflecte cu mai multa ușurință, atât față de propria persoană, cât și față de interlocutor, trăsăturile relevante pentru cerința în cauză. Persoanele intervievate pot afla, de asemenea, care sunt întrebările potrivite pe care le pot pune în cadrul interviului de evaluare a competențelor, în cazul în care intervievatorul nu oferă informații suficiente privind anumite aspecte.


Cuprinsul volumului

Inițial, volumul abordează clarificarea relației cu beneficiarul și alcătuirea unui profil al cerințelor care să expliciteze toate comportamentele relevante. Ulterior, sunt puse bazele realizării unui interviu de diagnosticare a competențelor și este conturată structura interviului de evaluare a competențelor.

Sunt descrise pas cu pas etapele IOD: (a) planificarea și ghidul unui astfel de interviu, (b) realizarea propriu-zisă a interviului și condițiile necesare bunei desfășurări, (c) evaluarea IOD ca interviu de profunzime și cu ajutorul sistemului de categorii.

În același timp, pentru facilitarea accesului la aplicația practică, autorii redau studii de caz al unui interviu într-un caz de recalificare profesională și al unui interviu de examinare.

Ultima fază este verificarea interviului orientat spre decizie. Sunt prezentate două modalități de lucru: listele de verificare și DIPA (Diagnoza pentru evaluarea competenței intervievatorului în cazul selecției de personal).


Recomandare de utilizare

Recomandăm parcurgerea integrala a volumului de către orice persoana interesată de domeniul evaluării științifice prin intermediul interviului. Indiferent de formarea profesională, orice profesionist activ în domeniul resurselor umane își poate de acum însuși cu ușurință competențele cheie în planificarea, realizarea, evaluarea și verificarea unui interviu în urma căruia urmează să ia o decizie.

Karl Westhoff

Karl Westhoff, coordonatorul volumului, este un psiholog recunoscut la nivel european și internațional pentru competența lui în domeniu. Dincolo de sutele de apariții bibliografice, el este și a fost parte a unor comisii tehnice din EFPA (European Federation of Psychologists' Associations), EAPA (European Association of Psychological Assessment), IAAP (International Association of Applied Psychology) etc., în domenii precum etica actului psihologic sau evaluarea psihologică.

În România, volumul "Interviul Orientat spre Decizie (IOD) ca interviu de evaluare a competențelor” este o traducere realizată de către Dragoș Iliescu și Adrian Brate. Motivul adaptării și în România a fost dat de succesul înregistrat de apariția volumului Raportul psihologic: redactare si evaluare. Iată că acum, din nou, la dispoziția psihologului practician român, se afla cea mai potrivită modalitate de construire și administrare a unui Interviu Orientat spre Decizie.

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS