2 OCT 2021: DTTP - formare internațională

Diagnosticul și Tratamentul Tulburărilor de Personalitate

Prima ediție a cursului de formare online cu experți de renume internațional: OTTO KERNBERG, GLEN O. GABBARD, CLARA MUCCI, UMBERTA TELFENER, PAUL LINKS, MICHAELA SWALES. Limba de desfășurare a evenimentului este limba engleză.

Categorie: Cod produs: 2 OCT 2021: DTTP - formare internațională

Ce este DTTP? 

Cursul abordează tulburările de personalitate (TP) și modalitățile de intervenție ale acestora, fiind definit de prezența specialiștilor de renume internațional și aparținând unor diferite orientări terapeutice, astfel încât cursanții care parcurg această serie de sesiuni să dobândească un orizont informațional extins, care să contribuie la eficientizarea practicii lor clinice. 

Limba de desfășurare a evenimentului este limba engleză. Mai multe detalii vor fi disponibile în curând!


Ce cuprinde cursul? 

Cursul cuprinde șase secțiuni grupate în module și desfășurate online, în perioada octombrie 2021 - ianuarie 2022. Acestea se vor desfășura cu posibilitatea de participare live online, urmând ca ulterior să poată fi consultate și offline, pentru un timp limitat.

  • MODULUL 1: 2 Octombrie 2021, h. 17 - 21 | GLEN O. GABBARD | Tratamentul psihodinamic al tulburării narcisice de personalitate și al tulburării obsesiv-compulsive
  • MODULUL 2: 9 Octombrie 2021, h. 16 - 20 | OTTO KERNBERG | Patologia narcisică: diagnostic și tratament
  • MODULUL 3: 28-29 Octombrie 2021, h. 15 - 19 | MICHAELA SWALES | Tulburările de personalitate și Terapia Dialectic-Comportamentală. Conceptualizare și tratament în cazuri de înalt risc și complexitate
  • MODULUL 4: 6 Noiembrie 2021, h. 10 - 14 | CLARA MUCCI | Diagnosticul tulburărilor grave de personalitate
  • MODULUL 5: 12-19 Noiembrie 2021, h. 15 - 19 | PAUL LINKS | Buna gestionare psihiatrică a tulburării borderline de personalitate (BPD) și a tulburării narcisice de personalitate (NPD)
  • MODULUL 6: 21-22 Ianuarie 2021, h. 10 - 14 | UMBERTA TELFENER | Terapia adresată personalității narcisice

Abilități și deprinderi dobândite 

Parcurgerea DTTP îți va permite să: 

• aprofundezi elemente specializate de psiho-practică clinică aparținând unor orientări terapeutice diferite

• îți însușești competențe de actualitate în diagnosticul și tratamentul tulburărilor de personalitate abordate 

• te familiarizezi cu utilizarea lor în practică prin exemple, video-uri explicative și studii de caz (inclusiv posibilitatea de a adresa întrebări cu privire la propriile cazuri)

• să faci cunoștință cu specialiști aparținând comunității științifice internaționale.

Abreviere DTTP
Durată 36 ore
Tip online (live-interactiv, ulterior disponibile înregistrări pe perioadă determinată)
Scop Actualizarea bunelor practice și eficientizarea diagnosticului și tratamentului în cazul tulburărilor de personalitate
Credite CPR -
Limba engleză

Glen O. Gabbard

Glen Owens Gabbard este psihiatru și psihoanalist american. El activează ca profesor de Psihiatrie în cadrul SUNY Upstate Medical University din Syracuse, New York; Profesor Clinician în Psihiatrie în cadrul Baylor College of Medicine din Houston și analist cu abilitîți de training și supervizor al Center for Psychoanalytic Studies din Houston. Este autorul a 27 de cărți și peste 300 de articole științifice.

A studiat la Northwestern University și la Universitatea din Texas și a obținut o diplomă de licență în teatru la Universitatea Eastern Illinois. Și-a luat diploma de medicină de la Rush Medical College din Chicago în 1975, finalizând studiile la Școala de psihiatrie Karl Menninger din Topeka, Kansas, unde a lucrat apoi 26 de ani, devenind directorul acesteia din 1989 până în 1994.

În 1994 a primit Premiul Strecker pentru psihiatri remarcabili sub 50 de ani. Din 1996 a fost președinte al Institutului de Psihanaliză Topeka din 1996 până în 2001 În 2001 s-a mutat la Baylor College of Medicine, predând Psihiatrie și Psihanaliză până în 2011.

A fost editor din 2001 până în 2007 al Jurnalului Internațional de Psihanaliză (redactor șef comun) și al Jurnalului American de Psihiatrie (redactor asociat). A fost președinte al Colegiului American de Psihiatri din 2006 până în 2007.

A primit „Premiul Mary Sigourney” în anul 2000 pentru contribuții remarcabile în domeniul psihanalizei. De la Asociația Americană de Psihiatrie a primit „Distinguished Service Award” în 2002, „Adolf Meyer Award” în 2004, iar în 2010 a primit „Vestermark Award”.

Trăiește și lucrează în Houston.

Otto Kernberg, PhD

Otto Kernberg s-a născut la Viena în 1928 și este psihiatru și psihanalist. Kernberg este originar din Austria, dar are cetățenia SUA.

Otto Kernberg și-a definit abordarea teoretică ca fiind Psihologia Eului și a Relațiilor de Obiect, în care converg cele trei modele psihanalitice de referință. Kernberg, pornind de la limitările regăsite în teoria impulsurilor(pulsiunilor) lui Freud, adică incapacitatea de a da explicații adecvate complexității motivației umane, referindu-se la teoria lui Margaret Mahler, axată pe procesul de separare-individuare și la cea a lui Edith Jacobson, cu definirea lumii reprezentative sau a imaginilor din trecut sau a experiențelor din care se obțin hărți cognitive ale lumii externe, a formulat o nouă teorie asupra tulburărilor de personalitate.

Michaela Swales, PhD

Michaela Swales, Ph.D. este psiholog clinician consultant și profesor de psihologie clinică în programul de psihologie clinică din North Wales la Universitatea Bangor. Ea s-a format în terapia dialectic-comportamentală în Seattle în 1994/95 cu Marsha Linehan și a condus timp de douăzeci de ani un program clinic pentru tineri suicidari. Profesorul Swales este directorul echipei de formare a Insulelor Britanice, un afiliat internațional al Institutului Linehan. A pregătit peste o mie de profesioniști în DBT, susținând peste 400 de programe, atât în ​​Marea Britanie, cât și în străinătate. Este co-autoare a „Terapiei dialectice a comportamentului: caracteristici distinctive (2009; 2017)” și a ”Schimbarea comportamentului în DBT: rezolvarea-de-probleme în acțiune (2015)”. Este redactor al Manualului Oxford al DBT (2019). Principalul său interes de cercetare este implementarea eficientă a terapiilor psihologice bazate pe dovezi în practica clinică de rutină. Profesorul Swales a fost membru al Grupului de lucru pentru clasificarea tulburărilor de personalitate, care a raportat către Grupul consultativ internațional din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru revizuirea tulburărilor mintale și de comportament ICD-10.

Clara Mucci, PhD

Clara Mucci este profesor titular de psihologie clinică la Universitatea din Bergamo, unde a activat și ca profesor titular de literatură engleză și teatru shakespearian o bună perioadă de timp.

Psihoterapeut orientat psihanalitic și lector la SIPP, Milano (Societatea Italiană de Psihoterapie Psihanalitică), analist didactic și supervizor pentru Societatea Italiană de Psihanaliză și Psihoterapie Sandor Ferenczi, este doctor în literatură și psihanaliză la Universitatea Emory (Atlanta) și a terminat (după al doilea grad în psihologie clinică și specializare la SIPP din Milano) un stagiu la Institutul pentru Tulburări de Personalitate din New York, sub conducerea lui Otto Kernberg.

Recent a publicat cartea ”Corpuri Borderline. Reglarea afectivă și clinică a tulburărilor de personalitate”, Raffaello Cortina Editore (publicat deja în America pentru editura Norton).

A obținut certificarea pentru a efectua (în scopuri de cercetare și clinice) Interviul privind Atașamentul adulților (sub conducerea lui Mary Main și Erik Hesse, Universitatea Berkeley, California) și pentru a evalua RF (Funcționarea reflectivă, o măsură de evaluare a capacității pentru mentalizare), certificare obținută cu Howard Steele (New School for Social Research, New York).

În 2018 a fost Visiting Scholar la Departamentul de Psihologie al New School for Social Research din New York.

Paul Links, PhD

Dr. Links este profesor la Departamentul de Psihiatrie și Neuroștiințe Comportamentale, Universitatea McMaster, Hamilton Ontario, Canada. Din 2012 până în 2016, Dr. Links a fost profesor și președinte al Departamentului de Psihiatrie, Școala de Medicină și Stomatologie Schulich, Universitatea din Western Ontario, Șef de Psihiatrie, pentru London Health Sciences Center și pentru St. Joseph's Health Care, Londra, Ontario. Înainte de Universitatea de Vest, Dr. Links a deținut Catedra Arthur Sommer Rotenberg în Studiile Suicidului, Universitatea din Toronto, pentru trei mandate. Această catedră a fost prima din America de Nord dedicată cercetării sinuciderilor. Dr. Links a fost președinte al Asociației Canadiene pentru Prevenirea Suicidului (CASP) și președinte al Asociației pentru Cercetarea Tulburărilor de Personalitate. Dr. Links a fost redactor la Jurnalul Tulburărilor de Personalitate în perioada 2009-2011. Anterior, el a lucrat în consiliul de redacție al Canadian Journal of Psychiatry.

A publicat peste 160 de articole în reviste științifice și patru cărți. În calitate de cercetător, a primit granturi de cercetare de la numeroase agenții, inclusiv Health and Welfare Canada, Ministerul Sănătății din Ontario, Fundația Ontario pentru Sănătate Mintală, Institutele Canadiene de Cercetare în Sănătate și Consiliul de Asigurare și Siguranță la locul de muncă din Ontario. În octombrie 2009, Dr. Links a primit premiul CASP pentru contribuții remarcabile la domeniul cercetării sinuciderilor din Canada.

În mai 2013, Dr. Links a primit premiul Centrul de Resurse pentru Borderline Personality Disorder Resource Center al New York-Presbyterian Hospital Award pentru Realizări Distinse în domeniul tulburărilor severe de personalitate.

Umberta Telfener, Psihoterapeut

Psiholog clinician Umberta Telfener, absolventă atât în ​​Filosofie, cât și în Psihologie, a fost profesor adjunct la Școala de Specializare în Psihologie a Sănătății, Universitatea din Roma „La Sapienza” (din 1998); este și fost profesor la Școala de Specializare în Psihologie Clinică a aceleiași Universități (1990-98). A lucrat într-un centru de sănătate mintală timp de 10 ani și lucrează ca freelancer din 1976. Profesor al Centrului de Terapie Familială din Milano, a editat, pe lângă numeroase articole din reviste italiene și internaționale, volumele „A se îmbolnăvi de psihoterapie”, Franco Angeli (1998) și pentru editura Bollati Boringhieri: „De la individ la sistem” (1991) și ”Terapia Sistemică, voci și căi în complexitate” (2003). Tocmai a fost lansată cartea ”Învățarea contextelor, bune practici pentru a intra și a lucra în contexte sociale și de sănătate”, editura Cortina, 2011. În februarie 2006 a fost lansată cartea „M-am căsătorit cu un narcisic”, editura Castelvecchi, și în 2007 pentru aceeași editură, ”Forme de adio - efecte secundare ale iubirii”.

Module - în limba engleză

• MODULUL 1

Sâmbătă 2 Octombrie 2021, h. 17 - 21 | GLEN O. GABBARD | Tratamentul psihodinamic al tulburărilor de personalitate narcisice și obsesiv-compulsive

În cadrul acestui modul vor fi discutate cele mai complexe Tulburări de personalitate. Sesiunea va debuta cu o descriere actualizată și de ansamblu a tulburării de personalitate narcisice. Va fi accentuat polimorfismul condiției narcisice, cu nuanțele și modurile sale de prezentare în funcție de caracteristicile și defensele pacientului. Marea parte a modulului va fi dedicată caracteristicilor diagnostice și abordărilor terapeutice. Ultima parte va aborda diagnosticul și tratamentul tulburării obsesiv-compulsive de personalitate.


• MODULUL 2

Sâmbătă 9 Octombrie 2021, h. 16 - 20 | OTTO KERNBERG | Patologia narcisică: diagnostic și tratament

Profesorul Kernberg va aprofunda definiția narcisismului normal și patologic și va explora aspectele descriptive, structurale și psihodinamice ale Tulburării narcisice de personalitate și a sindroamelor clinice care evidențiază această patologie. Diagnosticul diferențial, prognosticul și abordările alternative ale tratamentului vor fi urmate de analiza detaliată a psihoterapiei focalizate pe transfer, adaptată în mod specific. Vor fi examinate direcțiile de dezvoltare tipice ale transferului, gestiunea lor terapeutică și complicațiile respective ale contra-transferului. Vor fi prezentate studiile de caz clinice.


• MODULUL 3

Seminariul I 28 Octombrie 2021, h. 15 - 19 | MICHAELA SWALES | Tulburările de personalitate și Terapia Dialectic-Comportamentală. Conceptualizare și tratament în cazuri de înalt risc și complexitate

Seminariul II 29 Octombrie 2021, h. 15 - 19 | MICHAELA SWALES | Tulburările de personalitate și Terapia Dialectic-Comportamentală. Conceptualizare și tratament în cazuri de înalt risc și complexitate

Michaela Swales este expert în Terapia Dialectic-Comportamentală (DBT), profesor de psihologie clinică în cadrul Universității Bangor, UK, având o experiență de peste douăzeci de ani în intervenția în cazul suicidului la tineri. A fost membru al grupului de lucru în clasificarea tulburărilor de personalitate, care a colaborat cu grupul consultativ internațional al OMS pentru revizia tulburărilor mentale și comportamentale din ICD-10. Gravitatea problemelor de sănătate mentală care se prezintă în fața de serviciilor pare să fie în creștere. Comportamentele suicidare și autovătămătoare sunt tot mai frecvente, repetarea și utilizarea metodelor multiple de vătămare este o problemă comună pe care personalul specializat trebuie să știe să o gestioneze atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți și copii. Terapia Dialectic-Comportamentală (DBT) a fost primul tratament cognitiv-comportamental care a demonstrat eficiență în cazul tulburărilor de personalitate. Inițial dezvoltată ca tratament pentru comportamentele suicidare și autovătămătoare repetate la femei adulte cu un diagnostic de Tulburare Borderline de Personalitate (BPD) (Linehan, 1993), DBT este considerată cel mai bun tratament pentru BPD (Stoffers et al, 2013) și a fost adaptată pentru a fi utilizată pentru diverse tipologii de pacienți (Swales, 2019). Studiile din practica clinică de rutină (Swales, et al, 2016; Flynn et al, 2018) indică faptul că aceste rezultate sunt replicabile chiar și în afara studiilor clinice. Acest modul va fi evidenția aspectele DBT de impact asupra cazurilor de înalt risc și complexitate, indicând ce concluzii pot fi extrase pentru lucrul cu pacienții în aceste situații. Modulul va utiliza o serie de metode didactice și experiențiale, inclusiv activități practice și analize video. 


• MODULUL 4

Sâmbătă 6 Noiembrie 2021, h. 10 - 14 | CLARA MUCCI | Diagnosticul tulburărilor grave de personalitate

Modulul include ilustrarea diagnosticului multidimensional și psiho-dinamic al tulburărilor de personalitate grave, borderline, narcisice, de-a lungul evaluării nivelurilor traumatice și a prezenței atașamentului insecurizant și/sau dezorganizat cu stări disociative între corp și minte, folosind o grilă practică elaborată în baza a varii cazuri clinice aparținând prof. Mucci. Metoda integrată de tratament prezentată aici se bazează reevaluarea modalităților de reglare afectivă, care ar trebui să repare stările disfuncționale și comportamentele distructive (excese alimentare și bulimie, consum de alcool și alte auto-atacuri asupra corpului de la autovătămare la suicid). Toate nivelurile de participare afectivă ale terapeutului (fizică, emoțională, mentală) vor fi utilizate în practica de enactment și de embodied witnessing, care țintesc integrarea prin dinamici de comunicare conștientă și inconștientă între corp, minte și creierul unuia și celuilalt (în speță mecanismele in-conștiente implicite ale emisferei drepte) a variilor experiențe traumatice rămase ascunse, anulate, disociate sau zidite în alexitimie, frecvent de origine inter-generațională). Vor fi redate cazuri clinice demonstrative și  va fi exemplificată modalitatea de a conduce terapia în astfel de cazuri dificile, pe de-o parte, și interesante, pe de-o alta.


• MODULUL 5

Vineri 12 Noiembrie 2021, h. 15 - 19 | PAUL LINKS | Buna gestionare psihiatrică a tulburării borderline de personalitate (BPD) și a tulburării narcisice de personalitate (NPD)

Vineri 19 Noiembrie 2021, h. 15 - 19 | PAUL LINKS | Buna gestionare psihiatrică a tulburării borderline de personalitate (BPD) și a tulburării narcisice de personalitate (NPD)

Buna gestionare psihiatrică (Good Psychiatric Management, GMP) a pacienților cu BPD este o intervenție ambulatorie care poate fi eficientă în baza formulării lui Gunderson privind hipersensibilitatea interpersonală, a gestionării cazului, concentrându-se în particular asupra riscului de suicid și asupra medicației adaptate la simptom. Dovezile pentru GPM derivă dintr-un extensiv studiu controlat randomizat care demonstrează că eficiența GPM o egalează pe cea a Terapiei Dialectic-Comportamentale (DBT) (Main et al., 2009, 2012). Chiar dacă GPM poate fi integrată alături de DBT, anumiți pacienți consideră GPM mai flexibilă, mai atentă la obiectivele pacientului, mai deschisă la farmacoterapie și diverse tratamente, care nu solicită un acord inițial pentru intervenția asupra autovătămării. Chiar dacă cercetările asupra NPD sunt limitate, consecințele narcisismului patologic în practica clinică sunt foarte semnificative. De exemplu, Ronningstan și Links au susținut că narcisismul prezintă o asociere unică cu riscul de suicid dincolo de existența unei depresii comorbide. Recent, GPM care a fost dezvoltat pentru pacienții cu BPD a fost modificat pentru a deservi pacienți cu NPD. Versiunea GPM pentru pacienții NPD implică numeroase elemente aparținând GPM original: dezvăluirea diagnostică, psihoeducația, atenția îndreptată asupra vieții în afara tratamentului, monitorizarea progresului către obiective, intervențiile psihodinamice și comportamentale, tratamentul multimodal și gestionarea siguranței. Atenția asupra gestionării riscului de suicid în cazul pacienților cu narcisism patologic va fi revăzută. Aplicativitatea GPM pentru BPD și NPD va fi ilustrată prin intermediul unor studii de caz care presupun participarea publicului și discuția a varii puncte de decizie clinică.


• MODULUL 6

Vineri 21 Ianuarie 2021, h. 10 - 14 | UMBERTA TELFENER | Terapia adresată personalității narcisice

Sâmbătă 22 Ianuarie 2021, h. 10 - 14 | UMBERTA TELFENER | Terapia adresată personalității narcisice

În psihoterapie clienții narcisici sunt clienți dificili atât când sunt întâlniți individual, cât și atunci când sunt întâlniți în cuplu. Trebuie să se simtă siguri și interesați, iar inițial nici nu pot fi puși în discuție și stimulii trebuie calibrați pentru a-i menține în largul lor. Pornind de la cazurile clinice se va discuta terapia cu narcisicii grandioși și cu cei deliranți, se va răspunde la întrebările participanților și - la solicitare - se pot superviza anumite situații critice.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS