BFA®

Big Five Adjectives®

Lista Adjectivală Big Five (BFA®)
 
Forma adjectivală a celui mai cunoscut chestionar Big-Five produs în Europa
Categorie: Cod produs: BFA®
BFA-ul permite masurarea celor cinci dimensiuni principale si a celor zece subdimensiuni ale Big Five si este prevazut si cu o scala care masoara tendinta de a furniza o imagine de sine dezirabila.

Prezentare generala a BFA

Modelul Big Five este punctul de întâlnire dintre diferite traditii si abordari psihometrice, în mod special fiind rezultatul abordarii psiholingvistice si a celei factoriale.
Analiza vocabularului, considerat sursa principala a tuturor descriptorilor posibili pentru personalitate, a dus la construirea unor multiple liste de termeni, mai ales adjective, care sunt, într-un fel sau altul, legate de examinarea diferentelor individuale.

Multe din instrumentele dezvoltate pentru a masura factorii Big Five sunt liste de adjective, fie unipolare fie bipolare, alese prin analize ale vocabularului astfel încât sa contina cei mai reprezentativi termeni, numiti si markeri, pentru fiecare dimensiune.  În acest sens si pentru a capitaliza de pe urma tuturor acestor avantaje, a fost dezvoltat BFA. Din multe puncte de vedere abordarea adjectivala nu este doar mai eficienta în multe situatii, ci este de asemenea mai corecta decât o abordare a evaluarii prin propozitii.

Dezvoltarea BFA 

Dezvoltarea BFA Dezvoltarea BFA s-a bazat pe o munca de cercetare care îsi gaseste fundamentarea si justificarea teoretica în paradigma psiholingvistica si în studiile asupra personalitatii realizate de Caprara si Perugini privind lexicologia italiana (1994). Pare astfel oportun sa descriem caracteristicile fundamentale ale acestui studiu si rezultatele principale la care s-a ajuns, pentru ca ele se constituie în argumente pentru adaptarea BFA la contextul României, care este din punct de vedere lingvistic un context foarte asemanator cu cel italian. Într-o faza preliminara au fost alese 8532 de adjective din Noul Dictionar Italian (Garzanti, 1984). Patru evaluatori experti au examinat în mod individual aceste adjective, evaluând utilitatea lor în descrierea personalitatii. Pe baza punctajului mediu al utilitatii în descrierea personalitatii au fost alese 1337 adjective. 

Apoi, pe baza evaluarii utilitatii acestor adjective de catre 22 de alti evaluatori, au fost alese 492 de adjective, acestea fiind cele care au întrunit cel mai mare punctaj de potentiala utilitate în descrierea personalitatii. Într-o faza ulterioara, lista de 492 adjective selectionate în faza preliminara a fost utilizata pentru a obtine 274 de autoevaluari din partea unui esantion de adulti. Analiza factoriala a autoevaluarilor culese a permis identificarea celor cinci factori în care s-au grupat cele 492 adjective. Primul factor rezultat a fost compus din adjectivele tipice pentru Constiinciozitate; al doilea factor a fost compus din adjectivele tipice pentru Energie/ Extraversiune; al treilea factor a fost compus din adjectivele tipice pentru Stabilitatea emotionala, înteleasa mai ales ca fiind capacitatea de a controla reactia la iritare si de a mentine starea de calm; al patrulea factor a fost compus din adjectivele tipice pentru Amiabilitate sau Agreabilitate, înteleasa mai ales ca altruism, ca tendinta opusa egoismului; în cele din urma al cincilea factor a fost compus din adjectivele tipice pentru Deschiderea mentala, înteleasa ca intelectualitate, diversitate, nonconformism si nontraditionalism.

Prezentarea BFA

Prezentarea BFA BFAcontine la acest moment un numar de 175 de adjective. Din lista de 492 de adjective discutate anterior au fost identificate acele adjective care prezentau la nivel empiric corelatiile cele mai ridicate cu cele cinci dimensiuni principale si cu cele zece subdimensiuni ale BFQ. Astfel, au fost identificate 125 adjective, 25 pentru fiecare din cele cinci dimensiuni principale. 

Dintre acestea, 10 adjective reprezentau fiecare subdimensiune, însa au fost incluse si câte cinci adjective suplimentare, tipice doar pentru metafactorii mai generali. Acestor adjective li s-au adaugat 15 adjective care sunt indicatori ai dezirabilitatii sociale si 35 de adjective complementare, care tin de dimensiuni mai complexe, neidentificabile precis cu nici unul din cei cinci metafactori luati izolat, dar care reprezinta combinatii ale acestora. Scopul acestor 35 de adjective complementare este acela de a extinde aria BFA spre zone care tin de articulatia dintre dimensiunile principale, acesta fiind un teren fertil în care ar putea fi prefigurate noi scale, care sa se integreze celor canonice. 

Un alt efect determinat de prezenta acestor 35 de adjective complementare este acela de echilibrare a secventei complete a adjectivelor care sunt prezentate respondentului, contribuind în acest fel la estomparea posibilelor distorsiuni. Cele 175 de adjective care compun BFA sunt evaluate pe o scala de la 1 la 7. BFA-ul permite masurarea celor cinci dimensiuni principale si a celor zece subdimensiuni ale Big Five si este prevazut si cu o scala care masoara tendinta de a furniza o imagine de sine dezirabila.
-
Abreviere BFA
Data publicării 2008
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 13 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi verbali (adjective), scorați pe o scală de tip Likert cu 7 trepte
Numărul itemilor 175 de itemi

Gian Vittorio Caprara, PhD

Gian Vittorio Caprara este absolvent al Facultății de Științe Politice și al Facultății de Psihologie din cadrul Universității Catolice din Milano. După mulți ani de expertiză câștigată în cadrul departamentul de resurse umane al IBM Italia, în 1973 și-a început cariera universitară în cadrul Universității din Roma, unde se află și acum. În anii '70 a câștigat mai multe burse la Universitățile din Montreal, MYU și UCLA. În anii '80 și '90 a susținut activitate didactica în cadrul Universităților din Michigan, UCLA, UCI, Stanford și a fost visiting professor în cadrul Universității Santiago de Compostela.

De-a lungul carierei sale prolifice a primit diverse distincții, dintre care menționam MASUA, NIAS Golestan Fellow, SCASSS Fellow. Este membru al mai multor asociații științifice italiene și internaționale, membru de onoare al Societății Italiene de Terapie Cognitiva și Comportamentala și Fellow al Academiei Europene.
 
Ariile sale de cercetare se concentrează în jurul psihologiei personalității și psihologiei sociale. Profesorul Caprara are publicate peste 350 articole și 20 cărți.

Claudio Barbaranelli, PhD

Claudio Barbaranelli este profesor universitar, titularul catedrei de Psihometrie din cadrul Universității Sapienza din Roma. Interesele sale gravitează în sfera psihodiagnosticului personalității și al aptitudinilor, în aria ecuațiilor structurale, IRT, a cercetărilor longitudinale și în cercetarea aplicată în paradigma social-cognitivă. Claudio Barbaranelli este autorul a peste 120 de articole și carti. Este co-autor al chestionarelor de personalitate Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Adjectives (BFA) și Big Five Questionnaire Children (BFQ-C). 

Patrizia Steca, PhD

Patrizia Stecca este cercetator în domeniul Psihologiei Generale în cadrul Universitatii din Milano-Bicocca. Interesele sale principale graviteaza în jurul dezvoltarii si evaluarii personalitatii de-a lungul vietii, starea de bine si calitatea vietii, mecanismele de autoreglare si orientarea motivationala în domeniul educational si sportiv, managementul stresului si mecanismele de coping la vârsta dezvoltarii si în sanatate.

Este autorul a peste 50 publicatii, publicate de catre OS, din care amintim Health Professions Stress and Coping Scale dezvoltata în colaborare cu C. Ripamonti si A. Prunas.

Eșantionul normativ românesc al BFA 

În România, esantionul normativ este format din 2200 subiecti, din care 1100 femei si 1100 barbati, cu vârste cuprise între 13 si 66 ani, cu o medie de 30.25 ani.

Fidelitatea BFA în România 

Majoritatea indicilor obtinuti pe populatia româneasca se situeaza în limite acceptabile, cu exceptia a trei coeficienti obtinuti la nivelul subscalelor Cordialitate (.68) si Deschidere fata de experienta (.66) si coeficientul obtinut la nivelul scalei de Stabilitate emotionala (.63). Subscalele si scalele cu coeficienti de consistenta interna mai ridicati pe populatia italiana sunt, dupa cum urmeaza: Dinamismul (.86 pentru esantionul normativ italian si .76 pentru esantionul normativ românesc), Cordialitatea (.80 pentru esantionul normativ italian si .68 pentru esantionul normativ românesc), Scrupulozitatea (.82 pentru esantionul normativ italian si .72 pentru esantionul normativ românesc), Controlul emotiilor (.83 pentru esantionul normativ italian si .74 pentru esantionul normativ românesc), Deschidere fata de experienta (.77 pentru esantionul normativ italian si .66 pentru esantionul normativ românesc) si Stabilitatea emotionala (.90 pentru esantionul normativ italian si .67 pentru esantionul normativ românesc). Pe de alta parte, scala Dezirabilitate sociala prezinta un coeficient de consistenta interna mai ridicat pentru România (.79) fata de cel optinut pentru populatia italiana (.73).

Manualul românesc al BFA

Manualul românesc al BFA este adaptat dupa cel italian, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu, Dragos Iliescu si Daniela Vercellino. Este un manual tehnic si interpretativ, de 120 pagini, care atrateaza aspecte generale legate de modelul Big Five, fundamentele teoretice ale BFQ, generarea si dezvoltarea chestionarului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare etc. De asemenea, manualui cuprinde o descriere amanuntita a scalelor si subscalelor, a modalitatii de identificare a profilurilor distorsionate, precum si o serie de exemple. Manualul românesc al BFA contine, de asemenea, anexe cu date normative, fiind calculate etaloane pe mai multe variabile: gen, vârsta etc. Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizitia primei licente pentru psiholog, ca parte a Starter-Kit-ului.

Despre autorii manualului românesc al BFA 

Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua.

Daniela Vercellino este doctor în psihologie si cadru didactic asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul psihodiagnosticului, cu aplicatii în sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a eticii în domeniul resurselor umane.

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS