Ce este WCST®?
WCST® este un test neuropsihologic specific utilizat în evaluarea aptitudinilor de raționament abstract, fiind totodată considerat o măsură a funcției executive prin prisma sesizării disfuncțiilor lobului frontal. WCST® surprinde modul în care persoanele evaluate își modifică strategiile cognitive ca răspuns la modificări neașteptate ale mediului, adică modul în care acestea schimbă setul mental. În acest scop, el folosește 128 (2 seturi a câte 64) de carduri de răspuns și 4 carduri-stimul.
Toate cardurile înfățișează variate forme (cercuri, cruci, triunghiuri, stele), culori (roşu, galben, albastru, verde) şi număr de figuri (una, două, trei sau patru). În administrare, cardurile-stimul sunt poziționate vizibil, iar respondentul trebuie să sorteze cele 128 de carduri în funcție de răspunsul corect/incorect primit de la examinator, asociind câte un card răspuns cardurilor stimul, până când termină un rând de patru carduri sortând în baza respectivului principiu. Criteriile de sortare nu sunt verbalizate și pot varia între Culoare, Număr și Formă. Respondentul trebuie să determine inițial principiul de sortare și apoi să îl mențină pe parcursul modificărilor care survin cu primirea feedbackului și a cardurilor. Durata medie de administrare a tuturor celor 128 de itemi este de 20-30 minute (fiind extinsă în aplicații clinice).
Fiecare răspuns dat de participant poate fi conceput pe trei dimensiuni separate şi astfel este evaluat pe fiecare dintre ele. Aceste 3 dimensiuni sunt:
- Corect-Incorect,
- Ambiguu-Neambiguu,
- Perseverativ-Neperseverativ.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat WCST®?
WCST® se adresează specialiștilor din domeniul clinic (medical, neuropsihologic) care își doresc să măsoare în scop diagnostic abilitățile cognitive sub incidența relaţiilor creier-comportament şi a factorilor medicali şi psihologici care le afectează.
Interpretarea clinică a testului se face numai cu pregătire profesională şi expertiză în psihologie clinică şi/sau neuropsihologie, iar utilitatea şi validitatea testului ca măsură clinică sunt în relaţie directă atât cu pregătirea şi cunoştinţele profesionistului, cât şi cu însuşirea corectă şi completă a informaţiilor conţinute de manualul tehnic al instrumentului. Interpretarea clinică a performanţelor la WCST trebuie desfăşurată în contextul unei evaluări neuropsihologice comprehensive ce integrează datele neuropsihologice cu cele medicale, psihosociale cu cele privitoare la evoluţia cazurilor.
Care sunt particularitățile WCST®?
EXHAUSTIV. WCST® măsoară procese (meta)cognitive precum atenția, perseverența, raționamentul abstract, gândirea divergentă, memoria de lucru, flexibilitatea congnitivă și adaptarea setului mental și oferă indicii cu privire la planificarea stategică, căutarea organizată, utilizarea feedback-ului din mediu pentru adaptarea seturilor cognitive, direcţionarea comportamentelor spre atingerea scopului şi modularea răspunsurilor la stimuli.
REZULTATE OBIECTIVE ȘI COMPLETE. Spre deosebire de alte teste care măsoară raţionarea abstractă, WCST® reflectă nu numai succesul per total, dar şi sursele specifice de dificultate ale sarcinii (de exemplu, conceptualizarea iniţială insuficientă, incapacitatea de a menţine o direcţie cognitivă, perseverarea sau învăţarea insuficientă pe parcursul etapelor testării).
DIAGNOSTIC. Atunci când rezultatele sale sunt integrate cu date medicale și neuropsihologice, servește la depistarea leziunilor frontale de cele non-frontale. Oferă norme pe categorii diagnostice precum: traumatism cerebral, convulsii, deficit de atenție, deficiențe de învățare-citire; leziuni precum: frontale, frontal plus, difuze și nonfrontale pe adulți și copii. Cercetările cu WCST® includ scleroza multiplă, Parkinson, leziunile creierului și schizofrenia.
INTENS CERCETAT. WCST este un instrument consacrat și în zona de cercetare. Iată doar câteva studii care îl menționează: studii WCST
WCST® oferă mai multe scoruri diferite, a căror interpretare corelată conduce la ipoteza clinică:
- Numărul total de erori
- Procentul erorilor
- Răspunsurile perseverente
- Procentul răspunsurilor perseverente
- Erori perseverente
- Procentul erorilor perseverente
- Erori non perseverente
- Procentul erorilor non perseverente
- Procentul răspunsurilor de nivel conceptual
- Numărul de categorii completate
- Încercări de a completa prima categorie
- Eşecul în a menţine regula
- Învăţarea învăţării
Abreviere | WCST |
Data publicării | 2011 |
Populația vizată | adolescenți și adulți |
Forma de administrare | Individual |
Vârsta | 6.5-89 de ani |
Volumul eșantionului | 1000 |
Calificarea necesară | C |
Durată | 20-30 minute (în aplicații clinice poate dura mai mult) |
Tipul itemilor | figurali, cuprinde 128 de carduri de răspuns și 4 carduri-stimul |
Primul sub-eşantion este format din populaţie adultă normală din punct de vedere clinic și are un volum de N = 891 de participanţi, cu vârste cuprinse între 6 ani şi jumătate şi 90 de ani (M=26.86, SD=19.84). Din punct de vedere al genului, este format din 434 de bărbaţi (48.71%) şi 457 de femei (51.29%), dintre care 444 minori și 447 adulți. Acest sub-eșantion a fost colectat în perioada aprilie 2009-iunie 2010 (14 luni).
Cel de-al doilea sub-eşantion este format din populaţie clinică, spitalizată sau aflată sub control medical pentru diverse afecţiuni neurochirurgicale, neurologice. Are un volum de N = 210 de participanţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 83 de ani (M=47.72, SD=15.04), dintre care 123 de bărbaţi (58.57%) şi 87 de femei (41.43%). A fost colectat în perioada mai 2009 - decembrie 2009 (8 luni).
Contextul cultural. WCST este un test neuropsihologic: procesele care sunt măsurate şi aserţiunile care se fac pe marginea rezultatelor testului au în vedere, înainte de toate, funcţionarea bazală a aparatului neuropsihic. Cum nu există o bază teoretică care să fundamenteze sugestia unei diferenţe culturale a acestei funcţionări și cum itemii WCST sunt nonverbali şi complet liberi de semnificaţii culturale, poate fi garantată o convergenţă bună a scorurilor obţinute la acest test în diferite contexte culturale.
Manualul românesc al WCST
Despre autorii manualului românesc al WCST
Alexandru Vlad Ciurea este profesor de Neurochirurgie și îndrumator teze de doctorat din anul 1997. Medicii rezidenți formați de profesorul A.V. Ciurea pot profesa oriunde în Europa, ca o recunoaștere a nivelului crescut de pregătire clinică. Profesorul a fost recunoscut cu "Diploma de excelență pentru organizarea programului de rezidențiat." În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Comandor, iar în anul 2006 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brașovului.
Dragoș Iliescu este membru în consiliul de coordonare al ITC (International Test Comission) și președintele comitetului Research & Publication al acestei asociații, este doctor în psihologie și conferențiar universitar în cadrul SNSPA București. Interesele sale gravitează în jurul cercetării aplicate și a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizaționale, dar și spre cea a psihologiei consumatorului și reclamei.
Alexandru Taşcu este din 2001 până în prezent medic primar neurochirurg Spitalul Clinic De Urgență Bagdasar- Arseni “ București și Șef de lucrări U.M.F. “Carol Davila” București.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review