DDDI®

Dula Dangerous Driving Index®

Indicatorul Dula® privind Șofatul Periculos (DDDI®) este un chestionar autodeclarativ, scurt și foarte competitiv pentru măsurarea patternurilor de șofat periculos
Categorie: Cod produs: DDDI®

Ce este DDDI®?

DDDI® este un test care măsoară tendința autoevaluată a șoferilor de a conduce periculos. Nu doar agresivitatea la volan prezintă un real risc. Ea este doar unul dintre domeniile periculoase ale șofatului, alături de cognițiile negative, risc și emoțiile negative. Testul DDDI® este un screener extrem de rapid, completarea celor 28 de itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte nedepășind o durată de administrare mai mare de 5 minute. Modelul teoretic are la bază cercetările realizate de Ballard, Geller și Dula.

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat DDDI®?

Fiind un test de clasă A, DDDI® se adresează oricăror persoane interesate să obțină într-un timp scurt informații cu privire la stilul de șofat, fără a solicita o pregătire sau experiență prealabilă cu testul. În mediile aplicative, utilitatea majoră a DDDI® este ca test de screening, menit să identifice în situațiile de angajare potențiali șoferi cu risc și se folosește de exemplu, intensiv pentru șoferii care fac transportul unor utilaje sau substanțe industriale, șoferii de curierat, șoferii prestatori de alte servicii etc.

DDDI® poate fi de asemenea folosit ca instrument psihometric de screening pentru selecția indivizilor care sunt înclinați spre stiluri de condus periculoase și care ar putea beneficia de schițarea unei intervenții terapeutice sau de dezvoltare al a unui tratament cognitiv-comportamental sau psiho-educațional eficient. Acest lucru se poate face la intrarea în scoala de șoferi sau pe parcursul acesteia. DDDI poate fi utilizat ca instrument de măsurare a efectelor unei intervenții psihologice de consiliere sau dezvoltare, care a fost efectuată asupra comportamentelor sau atitudinilor unor persoane, de către psiholog.


Care sunt particularitățile DDDI®?

ACCESIBILITATE. Fiind un instrument psihometric de clasă A, DDDI® poate fi utilizat de oricine este interesat să afle mai multe despre modul de a șofa al unei persoane, de la road rage (furia la volan, marcată de intenționalitate negativă), la agresivitate și risc (comportamente negative direcționate asupra celorlalți participanți la trafic) și la emoții și cogniții negative (cu implicații neintenționale asupra celorlalți participanți la trafic). Citirea manualului tehnic al instrumentului va favoriza rapid utilizarea testului la capacitate aproape maximă, în vreme ce exersarea și îmbogățirea cunoștințelor prin studiul literaturii de specialitate va completa puterea interpretativă predictivă a rezultatelor DDDI®.

RAPIDITATE ȘI EFICIENȚĂ. DDDI® este un screener, al cărui timp de administrare de cinci minute garantează rezultate pe trei dimensiuni, la care se adaugă un indicator global. 

POTRIVIT SELECȚIEI. Posibilitatea de a utiliza un etalon specific situațiilor care încurajează distorsiunea face ca DDDI® să fie un aliat de nădejde al deciziilor tale în privința candidaților care au prevăzut în atribuții șofatul.

 DDDI® a fost împărțit în trei subscale, la care se adaugă un scor total:

  • Agresivitate (AD, Aggressive Driving), 
  • Cognitii/Emotii negative (NE, Negative Cognitive/Emotional Driving), 
  • Risc (RD, Risky Driving)
  • Indicatorul global al șofatului periculos (DDDI)
Abreviere DDDI® sau 3DI
Data publicării 2009
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 953
Calificarea necesară A
Durată 5-10 minute
Tipul itemilor itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte
Numărul itemilor 28 de itemi

Chris Dula, PhD

Chris Dula este psiholog clinican și cercetător în psihologia transporturilor și siguranța traficului la East Tennessee State University, în SUA. Chris Dula este un nume cunoscut în aceasta arie îngustă a psihologiei, având contribuții în special în zona practică, cu impact asupra politicilor de trafic din Statele Unite. 

Adaptarea DDDI în România

Adaptarea DDDI în România a avut mai multe faze, circumscrise unui numar de doua obiective.
Primul obiectiv a fost acela al realizarii unei traduceri si normari coerente si impecabile, care sa asigure faptul ca DDDI functioneaza si în România, la fel ca si în SUA si în alte tari în care a fost adaptat, ca un instrument coerent, scurt si foarte competitiv pentru masurarea patternurilor de sofat periculos. În acest scop s-a procedat la traducerea atenta a chestionarului, pilotarea lui, culegerea de date normative si de alte date care sa confirme calitatile psihometrice ale testului, cum ar fi de exemplu date privind fidelitatea test-retest.

Al doilea obiectiv a fost acela al asigurarii faptului ca DDDI poate fi utilizat de practicienii români care activeaza în domeniul psihologiei transporturilor, ca instrument de screening. În cea mai mare parte a situatiilor cu care acesti psihologi se confrunta, situatia de testare este de asa natura încât motiveaza participantul la testare sa distorsioneze raspunsurile sale, în sensul prezentarii unei imagini mai favorabile despre sine. Aceasta imagine mai favorabila presupune de buna seama în cazul DDDI prezentarea ca fiind mai putin orientat catre un stil de sofat periculos pentru sine si pentru altii.
Primul obiectiv a fost relativ simplu de atins, iar procesul de adaptare putem spune ca a fost unul clasic, bazat pe traducere, pilotare si normare. Al doilea obiectiv a fost mai complicat de atins. Ipoteza fundamentala pe care s-a bazat procesul arondat acestui obiectiv a fost aceea ca în situatiile care motiveaza participantii la testare sa distorsioneze pozitiv raspunsurile pe care le dau la DDDI, ei nu se prezinta ca fiind perfecti, adica nu bifeaza la toti itemii DDDI valoarea minima. O astfel de distorsiune ar fi usor de observat si de identificat drept ceea ce este: lipsa de cooperare cu psihologul sau mai degraba o încercare grosolana si nesofisticata de a trece de un examen nedorit. De cele mai multe ori, un participant la testare care e motivat sa distorsioneze raspunsurile, va prezenta o imagine mai pozitiva, dar nu ideala. 

Asadar, va distorsiona într-o anumita masura, sau cu un anumit procent. Daca am putea stabili cât de mult se modifica profilurile DDDI în astfel de conditii, adica daca am stabili cu ce numar de puncte distorsioneaza în medie o persoana propriul profil în conditii de screening, problema ar fi rezolvata. O modalitate de a proceda la rezolvarea acestei dileme este aceea de a culege date normative din grupuri de soferi supusi unei examinari, adica de a culege date normative direct din situatii care îndeamna la distorsiune.
 

Eșantionul normativ românesc al DDDI

Esantionul normativ românesc a fost cules în decursul a 10 luni, între aprilie 2008 si februarie 2009. Toate datele au fost culese sub imperiul anonimatului, pentru a putea asigura cooperarea completa a participantilor si a minimiza pe cât posibil aparitia distorsiunilor în raspuns.

Esantionul normativ românesc contine 953 de participanti, dintre care 599 (62.85%) sunt barbati, iar 354 (37.15%) sunt femei.
Vârsta este cuprinsa între 18 si 77 de ani, cu o medie de m=33.21 si o abatere standard de SD=9.85. Media de vârsta este ceva mai ridicata în cazul femeilor (m=37.42, SD=9.81) decât în cazul barbatilor (m=31.93, SD=9.50).
Au fost colectate de asemenea date pentru realizarea de norme aferente acelor situatii în care participantul la testare poate fi motivat sa distorsioneze raspunsurile pe care le ofera la DDDI. Aceasta este o modalitate coerenta de a evalua propensiunile privind condusul periculos în astfel de situatii precum sunt cele ale examinarii psihologice aferente acordarii permisului de conducere, cele care tin de selectia de personal a soferilor ori de alte cazuri administrative si de personal.
În cadrul unor examinari efectuate pentru obtinerea avizului psihologic necesar obtinerii carnetului de sofat au fost culese un numar de 370 protocoale DDDI.

De asemenea, în cadrul unui numar de 4 organizatii în care activeaza un numar mare de soferi profesionisti au fost colectate date de la acesti soferi, în cadrul examenelor anuale de personal. În cadrul acestor examene de personal s-au cules 154 protocoale. Volumul acestui esantion de soferi este asadar de 524 de participanti. Toate aceste chestionare au fost culese în judete precum Bucuresti/Ilfov, Brasov, Constanta, Hunedoara, Timisoara, Iasi, Sibiu, Cluj, Satu Mare, Bistrita, Dâmbovita, Mehedinti, Covasna, Suceava si Arad.

Despre autorii manualului românesc al DDDI

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Camelia Ionescu este licentiata în psihologie si are un master al programului Evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului si familiei din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei Bucuresti si masterand al programului Psihoterapie Experientiala si a Unificarii centrata pe adult - copil - cuplu - familie din cadrul Societatii de Psihoterapie Experientiala Româna. Preocuparile sale sunt legate de zona psihologiei clinice si a psihologiei judiciare, cu precadere asupra aspectelor de evaluare-diagnoza si a proceselor transformative ale art-terapiei (psihoterapia expresiva).

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS