⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

STAI® - Y

State-Trait Anxiety Inventory® Y Form

Inventarul Anxietății ca Stare și Trăsătură pentru Adulți (STAI® - Y) - unul dintre cele mai reușite instrumente psihometrice pentru evaluarea anxietății pe modelul stare-trăsătură
Categorie: Cod produs: STAI® - Y
State-Trait Anxiety Inventory (Form Y) este versiunea revizuită și îmbunătățită a inventarului STAI, Forma X, care este considerat de mulți a fi unul dintre cele mai reușite, instrumente psihometrice pentru evaluarea anxietății.

Prezentare generala a STAI


STAI, Forma Y este versiunea revizuita si îmbunatatita a inventarului STAI, Forma X, care este considerat de multi a fi unul dintre cele mai reusite, instrumente psihometrice pentru evaluarea anxietatii. STAI, Forma Y are 40 de itemi, care scoreaza pe 2 scale: 
S-Anxiety (Anxietatea ca Stare) si T-Anxiety (Anxietatea ca Trasatura).
 
Forma Y a STAI reprezinta forma revizuita a vechiul inventar (Forma X), aceasta revizuire avand loc in principal din trei motive:
 1. Dezvoltarea unei masuri mai pure a anxietatii, care sa furnizeze o baza solida pentru diferentierea trairilor anxioase de cele depresive, dar si pentru realizarea unor diagnostice diferentiale în cazul pacientilor care sufera de tulburari anxioase si reactii depresive.
 2. Înlocuirea unor itemi ale caror proprietati psihometrice au fost identificate ca nereprezentative pentru cei mai tineri, mai putin educati, sau pentru indivizi din grupuri socio-economice cu un statut social scazut.
 3. Îmbunatatirea structurii scalei T-Anxiety prin echilibrarea itemilor care indica prezenta anxietatii cu cei care marcau absenta anxietatii.

Administrarea STAI

 STAI este disponibil atât pentru aplicare creion-hârtie (recomandat) cât si pentru aplicare electronica (online si nu prin soft client-side). State-Trait Anxiety Inventory este o proba psihologica de clasa B conform clasificarii APA (American Psychological Association), fiind accesibila exclusiv psihologilor. STAI este un instrument de 40 de itemi care se adreseaza adultilor, completarea lui necesitând în general între 12-15 minute. Inventarul poate fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau on-line. STAI, Forma Y a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument usor de administrat si obiectiv în cuantificare, în ceea ce priveste (a) anxietatea ca stare, intr-un moment specific si (b) anxietatea ca trasatura generala, stabila in timp.

Utilizarea STAI-Y 

STAI, Forma Y este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:Diagnoza clinica
Evaluarea anxietatii clinice la pacientii psihiatrici, psihosomatici, ai chirurgiei sau ai medicinei generale
Diferentierea anxietatii de depresie
Cercetari in domeniul psihologiei si al sanatatii
 Itemii instrumentului STAI, Forma Y sunt grupati pe 2 scale, descrise in continuare:

1. Scala Anxietatii ca stare (S-Anxiety) evalueaza conditia temporara de starea anxioasa, caracterizata de trairi subiective de tensiune, neîncredere, nervozitate si îngrijorare si prin activarea sau excitarea sistemului nervos central.

2. Scala Anxietatii ca trasatura (T-Anxiety) care masoara anxietatea ca si trasatura generala, care denota diferente individuale relative stabile in predispozitia catre anxietate si se refera la tendinta generala de a resimti anxietatea in situatii amenintatoare din mediul inconjurator.
Abreviere STAI-Y
Data publicării 2007
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 1200
Calificarea necesară B
Durată 12-15 minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală cu 4 trepte
Numărul itemilor 40 de itemi

Charles D. Spielberger, Ph.D.

Charles D. Spielberger a fost Profesor Emerit pentru Cercetare în Psihologie (Distinguished Research Professor of Psychology) și Director al Centrului de Cercetare în Medicina Comportamentala și Psihologia Sănătății (Center for Research in Behavioral Medicine and Health Psychology) la University of South Florida, unde a activat din 1972. Anterior, a condus programul doctoral în Psihologie Clinică al USF și a predat ca profesor la Universitatea Duke (1955-62), universitatea Vanderbilt (1963-66), și la Florida State University (1967-72), unde a fost și Director pentru Training Clinic. Este acreditat ca Specialist în Psihologie Clinică de Consiliul American pentru Psihologie Profesională (American Board of Professional Psychology) și a fost de asemenea Practician (Distinguished Practitioner) al Academiei Americane (US National Academies of Practice).
 
Charles D. Spielberger este autor, coautor sau editor a mai mult de 400 de publicații profesionale, iar interesele sale curente în cercetare s-au concentrat pe: anxietate, curiozitate, depresie și manifestarea, exprimarea și controlul furiei; stres ocupațional și managementului stresului; efectele stresului, emotiilor și factorilor de stil de viață asupra etiologiei și dezvoltării hipertensiunii, afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului.
 
Cărțile sale includ Anxiety and Behavior (1966); Contributions to General Psychology (1968); Anxiety and Educational Achievement (1971); Anxiety: Current Trends in Theory and Research (1972); Cognitive and Affective Learning Strategies (1979); Police Selection and Evaluation (1979); Understanding Stress and Anxiety (1979); Anxiety in Sports (1988); Cross-Cultural Anxiety, Volumele 1-4 (1976-1990), cu R. Diaz-Guerrero); Personality Assessment in America (1992); Test Anxiety: Theory, Assessment and Treatment (1995); și continuă seria de cercetare, la al 17-lea volum, Stress and Emotion (1975-2004, cu I. Sarason).

Dintre instrumentele dezvoltate de Charles D. Spielberger, celebrul State-Trait Anxiety Inventory (1970, 1983) a fost tradus în 72 de limbi și dialecte și a devenit astăzi un standard internațional pentru măsurarea anxietății. Este de asemenea autor al State-Trait Anxiety Inventory for Children (1973), Test Anxiety Inventory (1980), State-Trait Anger Expression Inventory (1988, 1999), și al Job Stress Survey (1995, 1999).

El a fondat American Journal of Community Psychology în 1971, al cărui editor a fost timp de șapte ani și este astăzi editor asociat al Journal of Occupational Health Psychology și al International Journal of Stress Management.

În perioada 1991-1992, Charles D. Spielberger a fost președinte al Asociatiei Psihologilor Americani: vreme de cinci mandate a fost membru în consiliul director al Diviziei APA pentru psihologie clinică (1985-87; 1993-98, 2000-06). Între 1998-2002 a fost presedinte al Asociației Internaționale pentru Psihologie Aplicată, iar între 1992-2000 președinte al Asociatiei Internaționale pentru Managementul Stresului. Este membru deplin sau membru onorific în peste 20 de societăți științifice și academice, în 14 Divizii ale APA și membru al Academiei de Cercetare pentru Medicina Comportamentală și al Academiei de Științe din New York.

Adaptare & etalon STAI 

Adaptarea STAI, Forma Y in Romania s-a facut pe o perioada de 15 luni, incepand cu luna martie a anului 2006. Adaptarea culturala a STAI, Forma Y este perfect conforma cu normele de transpunere culturala recomandare de ITC si a plecat de la o traducere pe baza de panel de specialisti, secondata cu diade consecutive de translatori, lucrand sub rigorile procedurii double-blind. Echivalenta formei romanesti cu cea originala, aproximata pe baza a 2 diade de translatori, este de .941. STAI, Forma Y a fost validat in Romania prin raportarea la criterii comportamentale, pe un esantion general, dar si pe un esantion clinic de N=63 de pacienti ai psihiatriei, precum si pe un esantion de N=60 de pacienti ai chirurgiei generale. 

Pentru România, indicii de fidelitate se plaseaza la nivele perfect comparabile cu cele ale esantioanelor americane, ceea ce demonstreaza corectitudinea traducerii si validitatea versiunii românesti a STAI, Forma Y. Cel mai mic indice de fidelitate este cel obtinut pentru scala T-Anxiety, de .85, calculat pentru esantionul feminin aferent categoriei de vârsta 50-69 ani, iar cel mai mare indice de fidelitate este cel al scalei S-Anxiety, de .95, calculat pentru esantionul feminin aferent categoriilor de vârsta 19-39 si 50-69 ani. Scorarea STAI, Forma Y se face computerizat, iar profilul este format din indicii numiti mai sus, raportati in forma bruta si in percentile/cote standardizate T, precum si din informatii legate de elementele de descriere verbala a profilului. 

Etalonul românesc a fost realizat pe marginea unui esantion normativ. Esantionul normativ din România este format din N=1200 de subiecti, dintre care 600 de femei si 600 de barbati, cate 200 de subiecti din fiecare categorie de varsta critica pentru evaluarea anxietatii (19-39 ani, 40-49 ani si 50-69 ani). Esantionul normativ românesc este un esantion reprezentativ la nivel national, pentru partea de populatie activa în munca. Esantionul acopera din punct de vedere geografic întreaga tara si este controlat pentru conformitate pe cotele sex, vârsta, educatie si statut ocupational ESOMAR. 

Manualul românesc al STAI 

Manualul romanesc al STAI este adaptat dupa cel american, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu si Cosmin Peleasa. Este un manual tehnic si interpretativ, de 200 de pagini, care trateaza aspecte tehnice, fundamentele teoretice ale STAI, generarea si dezvoltarea chestionarului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc. Manualul romanesc este valabil pentru forma Y a STAI, dar contine un capitol si despre forma pentru copii a chestionarului, anume STAIC. Manualul romanesc al STAI contine anexe extinse cu date normative, atat pentru STAI-Y cat si pentru STAIC fiind calculate etaloane pe mai multe grupe-criteriu si pe mai multe categorii de varsta. Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al STAI

Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua. Profesorul Horia D. Pitariu isi continua activitatea didactica in cadrul catedrei de psihologie din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dar este si un prestigios consultant de management.

Cosmin Peleasa este psiholog, MSc in stiintele comunicarii si este Junior Partner in Testcentral. Interesele sale se exprima cel mai plenar in zona statisticii aplicate in psihologie, a psihodiagnosticului, a psihologiei reclamei si consumatorului si a cercetarii de marketing/publicitate. Este specializat in metode de studiu cantitative si are interese de cercetare si in zona organizationala, unde se concentreaza momentan asupra stresului ocupational.Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS