⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

MACI®

Millon® Adolescent Clinical Inventory

Inventarul Clinic Millon® pentru Adolescenți (MACI®) permite evaluarea multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice la adolescent, conform simptomatologiei DSM-IV
 
 
 
Categorie: Cod produs: MACI®
Instrument psihometric de evaluarea multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice la adolescent, comform simptomatologiei DSM-IV.
Millon Adolescent Clinical Inventory (MACI)este un inventar de autoevaluare elaborat în mod specific pentru evaluarea caracteristicilor de personalitate si a sindroamelor clinice la adolescenti. Testul MACI a fost dezvoltat în colaborare cu psihiatri, psihologi si alti specialisti din domeniul sanatatii mintale cu experienta în lucrul cu adolescenti. Prin urmare, acestea reflecta problemele cele mai relevante pentru întelegerea comportamentului si preocuparilor adolescentilor. Este foarte util în mediul clinic, institutional si corectional.
Psihologii, psihiatrii, psihologii scolari, din domeniul judiciar si alti specialisti în domeniul sanatatii mintale vor gasi acest instrument versatil esential în:
- evaluari amanuntite în vederea confirmarii ipotezelor diagnostice;
- elaborarea de planuri de tratament individualizate;
- masurarea progresului înainte, în timpul si dupa tratament.
Inventarul MACI se distinge de alte instrumente clinice prin caracterul sau succint, baza sa teoretica, formatul multiaxial, constructia tripartita si schema de validare, utilizarea scorurilor BR si profunzimea interpretative.
Inventarul se adreseaza adolescentilor (vârsta 13-19 ani) si necesita un nivel de întelegere a cuvântului scris corespunzator clasei a sasea. Contine 160 de itemi cu raspuns Adevarat-Fals, fiind mult mai scurt decât alte instrumente comparabile. Testul este autoadministrabil. Cei mai multi dintre adolescenti termina completarea testului în 25 de minute, aspect care minimizeaza rezistenta adolescentilor. Astfel, MACI faciliteaza obtinerea unei cantitati maxime de informatii cu un efort minim din partea respondentilor.
Instrumentul MACI are la baza o teorie coerenta în domeniul personalitatii si psihopatologiei, crescând semnificativ valoarea interpretativa a inventarului. Scalele de personalitate reflecta variantele tulburarilor de personalitate adulte, rafinate prin modelul autorului, Dr. Theodore Millon. Niciun instrument diagnostic disponibil în momentul de fata nu este atât de consonant cu nosologia oficiala ca testul MACI. Mai mult, scalele MACI sunt grupate pentru a reflecta distinctia din DSM între Axa II si Axa I. Astfel, exista scale separate care disting între caracteristici de personalitate durabile (Axa II) si tulburari clinice mai acute (Axa I). Profilurile bazate pe toate scalele pot fi interpretate pentru a întelege influenta reciproca între patternuri de personalitate durabile si simptome manifestate curent. Printre factorii masurati se numara unii adesea asociati cu adolescenta, printre care Disconfort sexual, Predilectie spre consumul de substante, Tendinte suicidare si Disfunctii alimentare.
MACI contine 31 de scale:
Doisprezece Patternuri de personalitate (Axa II):
- Introvertit,
- Inhibat,
- Trist,
- Supus,
- Dramatic,
- Egoist,
- Insubordonat,
- Puternic,
- Conformist,
- Opozitionist,
- Auto-devalorizare,
- Tendinte borderline.
Opt Preocupari exprimate, care evalueaza sentimentele si atitudinile în legatura cu probleme care tind sa preocupe majoritatea adolescentilor cu probleme:
- Identitate difuza,
- Auto-depreciere,
- Dezaprobare corporala,
- Disconfort sexual,
- Insecuritate în raport cu covârstnicii,
- Lipsa interesului social,
- Neîntelegeri în familie,
- Abuz în copilarie.
Sapte Sindroame clinice frecvent întâlnite la populatia adolescenta:
- Disfunctii alimentare,
- Predilectie spre abuz de substante,
- Predispozitie spre delincventa,
- Tendinte impulsive,
- Trairi anxioase,
- Trairi depresive,
- Tendinte suicidare.
Trei Indici de modificare, meniti sa evalueze stilul de raspuns al persoanei evaluate:
- Dezvaluire,
- Dezirabilitate,
- Devalorizare.
Testul mai ofera si rezultatul unei scale de validitate, precum si a câte trei Scale fateta Grossman pentru fiecare dintre cele 12 Patternuri de personalitate. Scalele fateta Grossman ajuta clinicianul sa aprofundeze utilitatea MACI prin identificarea domeniilor cele mai problematice pentru adolescent, oferind astfel un ghid optim pentru terapie si consiliere.
- Scala Introvertit: Expresie impasiva, Apatic temperamental, Neangajat interpersonal;
- Scala Inhibat: Expresie agitata, Aversiv interpersonal, Imagine de sine alienata;
- Scala Trist: Temperament trist, Expresie neconsolata , Pesimist cognitiv;
- Scala Supus: Docil interpersonal, Temperament pacifist, Incompetent expresiv;
- Scala Dramatic: Cautare de atentie în relatiile cu ceilalti, Imagine de sine sociabila, Instabil cognitiv;
- Scala Egoist: Imagine de sine admirabila, Expansiv cognitive, Exploatator interpersonal;
- Scala Insubordonat: Impulsiv expresiv, Mecanism demonstrative, Iresponsabil interpersonal;
- Scala Puternic: Dur interpersonal, Precipitat expresiv, Mecanism de izolare;
- Scala Conformist: Disciplinat expresiv, Respectuos interpersonal, Imagine de sine constiincioasa;
- Scala Opozitionist: Imagine de sine nesatisfacatoare, Expresie plina de resentimente, Interpersonal contrar celorlalti;
- Scala Auto-devalorizare: Neîncrezator cognitive, Imagine de sine nefavorabila, Temperament disforic;
- Scala Tendinte Borderline: Temperament labil, Capricios cognitiv, Imagine de sine incerta.
Abreviere MACI
Data publicării 2010
Populația vizată copii și adolescenți
Forma de administrare Individual, Autoevaluare
Vârsta 13-19 ani
Volumul eșantionului 200
Calificarea necesară C
Durată 25 de minute
Tipul itemilor itemi cu răspuns Adevărat-Fals
Numărul itemilor 160

Theodore Millon, PhD, DSc

Theodore Millon, PhD, DSc este teoretician în domeniul psihologiei, recunoscut pentru lucrarile sale referitoare la teoria personalitatii si psihopatologie, lucrari care i-au adus numeroase premii APA. Dr. Millon a fost editor fondator al Journal of Personality Disorders si primul presedinte al International Society for the Study of Personality Disorders. A fost Profesor la Harvard Medical School, University of Illinois si University of Miami.

Autor principal al inventarelor Millon, Dr. Millon a scris sau a editat mai mult de 30 de lucrari, printre care Disorders of Personality (Tulburari de personalitate), ajunsa la cea de-a treia editie, The Millon Inventories: A Practitioners Guide to Personalized Clinical Assessment (Inventarele Millon: Un ghid al specialistului în evaluarea clinica personalizata) (a doua editie), Personality-Guided Therapy (Terapia ghidata de personalitate) si The Oxford Textbook of Psychopathology (Manualul de psihopatologie Oxford) (a doua editie). Mai recent, a finalizat o serie de trei lucrari intitulate A Personalized Psychotherapy Approach (O abordare psihoterapeutica personalizata) si a doua editie a Contemporary Directions in Psychopathology (Directii contemporane în psihopatologie). A contribuit cu mai mult de 250 de capitole si articole la numeroase carti si reviste în domeniu. În ultimul deceniu, a primit cele mai înalte 3 recunoasteri în domeniul psihologiei: APA Presidential Citation, APAs distinguished Professional Contribution to Research si Gold Lifetime Achievement Award al APA. Este decan si Director stiintific al Institute for Advanced Studies in Personology and Psychopathology.

Carrie Millon, PhD

Carrie Millon, PhD, este Assistant Dean a Institute for Advanced Studies of Personology and Psychopathology si unul dintre autorii conceptiei, constructiei si validarii MBMD (Millon Behavioral Medicine Diagnostic). A fost co-autor al mai multor texte în domeniul personalitatii/psihopatologiei si a scris mai multe articole si capitole în domeniul sanatatii mintale si fizice. În trecut Dr. Millon a fost assistant professor la University of Miami School of Medicine, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, director al Biopsychosocial Center for the Study of AIDS al universitatii si director al programului EAP al universitatii. A ajutat de asemenea la designul de programe comportamentale ca si clinician la Pain and Rehabilitation Programs ale University of Miami în Department of Neurological Surgery. 

Roger Davis, PhD

Roger Davis este psiholog, specializat în domeniul psihologiei clinice. Detine un Doctorat în psihologie clinica. A publicat mai mult de 20 de titluri, printre care câteva carti în colaborare si teste psihologice. 

Seth Grossman, PsyD

Seth Grossman, PsyDis, este psiholog licentiat în zona South Florida, specializat în psihoterapie si în evaluarea terapeutica a adultilor si adolescentilor rezistenti la tratament, care prezinta dificultati de personalitate, precum si în consultarea si evaluarea în domeniul sanatatii mintale, psihologiei medicale, evaluarii criminaliste si aplicatiilor în domeniul afacerilor. Dr. Grossman este de asemenea afiliat la Florida International University din Miami. În ultima decada, a colaborat cu Dr. Theodore Millon, fiind co-autor al multor lucrari si evaluari, printre care o serie de trei volume referitoare la psihoterapia personalizata si autor al Scalelor fateta Grossman ale instrumentelor MCMI-III si MACI. A fost de asemenea invitat lector invitat la numeroase universitati, institutii si companii americane si internationale, pe tema personalitatii si evaluarii clinice. 
Esantionul normativ românesc MACI a avut un volum total de N=200 de persoane cu vârsta cuprinsa între 13 si 19 ani. Un numar de 92 de participanti (46% din esantion) au avut vârsta cuprinsa între 13 si 15 ani, iar 108 participanti (54% din esantion) au avut vârsta cuprinsa între 16 si 19 ani. Un numar de 124 persoane (62%) din esantion au fost de sex masculin, iar 76 (38% din esantion) au fost de sex feminin.
Culegerea datelor s-a desfasurat între iunie 2008 si ianuarie 2009. Esantionul este reprezentativ pentru populatia cu vârsta cuprinsa între 13 si 19 ani, cu patologie clinica, neinstitutionalizata si institutionalizata. Evaluarile s-au desfasurat în scoli, clinici si spitale.
MACI dispune de etaloane pe gen. Etaloanele sunt prezentate sub forma unor scoruri base rate (BR). Scorurile T, de exemplu, care prezinta o medie de 50, o abatere standard de 10 si o distributie a scorurilor similare pentru toate scalele inventarului, poate masca orice diferenta ce ar putea exista între prevalenta în realitate a atributelor masurate de inventar. Spre deosebire de scorurile T, scorurile BR reflecta prevalenta relativa în esantionul normativ a caracteristicilor pe care le masoara.
Manualul românesc este o traducere si adaptare dupa manualul original american. Contine 173 pagini si capitole referitoare la: fundamentarea teoretica a MACI, dezvoltarea inventarului, caracteristici psihometrice, administrare, scorare si interpretare.
Manualul este însotit de o brosura de adaptare a instrumentului pentru populatia româneasca, care prezinta rezultatele studiilor efectuate asupra esantionului normativ românesc referitoare la fidelitatea si validitatea MACI, precum si etaloanele românesti (în scoruri BR).
Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizitia primei licente pentru un psiholog.
Despre coordonatorul manualului românesc MACI
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS