DDST II

Denver Developmental Screening Test II

Testul Denver pentru Evaluarea Nivelului de Dezvoltare - II (DDST II)
Instrument consacrat în detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani.
Categorie: Cod produs: DDST II

Istoric

Testul DENVER, Denver Developmental Screening Test (DDST) a fost publicat pentru prima data in 1967, cu scopul de a oferi un sprijin specialistilor din domeniul dezvoltarii si sanatatii, in detectarea potentialelor probleme de dezvoltare la copiii mici. DDST a fost utilizat pe scara larga in Statele Unite si in alte tari din lume, inca imediat dupa publicarea sa. A fost utilizat in 54 de tari, a fost adaptat si standardizat prin studii profesioniste in peste o duzina de tari si a fost utilizat pana la acest moment pentru a evalua peste 50 de milioane de copii in intreaga lume. Ca rezultat al acestei utilizari extensive au fost trase concluzii importante, care au fundamentat revizuirea testului, aceasta concretizandu-se prin publicarea versiunii DENVER II.
La baza acestei revizii au stat patru motive principale: nevoia unor itemi suplimentari din domeniul limbajului, nevoia de a revizui normele care proveneau din 1967, nevoia de a revizui anumite caracteristici ale unor itemi (cum ar fi dificultatea in administrare si/sau scorare) si nevoia de a evalua gradul de potrivire al anumitor itemi pentru anumite subgrupuri specifice (cum ar fi cele definite de etnie, nivelul de educatie al mamei sau localitatea de rezidenta). O alta problema abordata in cursul reviziei a fost lipsa de sensibilitate demonstrata de versiunea originala a testului in predictia unor situatii sau comportamente viitoare, cum ar fi de exemplu performanta scolara.

O problema intuita de autorii testului se leaga si de utilizarea uneori incorecta si lipsita de acuratete a testului (fie in etapa de administrare a testului fie in cea de scorare), iar din acest motiv au fost dezvoltate si resursa multimedia pentru training, precum si testele de autoevaluare de la sfarsitul acestui manual.
 
Toate aceste posibile probleme au fost fundamentale pentru decizia de a revizui testul, de a-l restandardiza, de a modifica interpretarea sa, de a dezvolta resurse multimedia pentru formarea specialistilor si de a pune un accent mai puternic pe auto-evaluarea periodica a competentelor de interactiune cu testul.

 

Necesitatea unor metode profesioniste în evaluarea dezvoltării copiilor 

Deviatiile în dezvoltare ale copiilor mici si sugarilor sunt deseori dificil, daca nu imposibil, de detectat prin examinari fizice de rutina. Astfel de copii arata de cele mai multe ori normal si e posibil sa nu aiba niciun handicap fizic sau congenital; de aceea astfel de copii manifesta putine sau chiar nu manifesta niciun semn exterior de întârziere în dezvoltare. Deseori parintii, sau profesionistii în sanatate mentala sau în pedagogie, pot sa nu observe problemele de dezvoltare ale acestor copii decât atunci când încep sa apara problemele la scoala. 

În general este recunoscut atât de profesionisti cât si de publicul larg ca astfel de copii cu probleme de dezvoltare ar trebui sa fie identificati si tratati cât mai devreme posibil, caci tratamentul timpuriu si educatia timpurie sunt mai putin costisitoare si mult mai eficiente decât interventia la un moment mai întârziat. În multe state din lume acest lucru este recunoscut de lege, care obliga, în functie de stat, ori sistemul sanitar, ori comunitatile locale, ori sistemul educational, sa realizeze programe de screening comunitar pentru identificarea din timp a acestor copii. În multe din aceste tari standardul pentru aceste programe este testul DENVER II.

Testul Denver-II ca test de screening 

Testul DENVER II a fost dezvoltat pentru a fi utilizat cu copii aparent normali, între nastere si vârsta de 6 ani. Testul este administrat prin evaluarea performantei copilului la un numar de sarcini potrivite din punctul de vedere al vârstei sale. Testul este util în mod special în evaluarea si identificarea unor posibile probleme la copiii asimptomatici, dar si pentru confirmarea, pe baza unui instrument obiectiv, a anumitor suspiciuni la care s-a ajuns în mod intuitiv, precum si pentru monitorizarea copiilor care au fost identificati ca fiind în situatii de risc pentru probleme de dezvoltare, cum ar fi de exemplu copii care au trecut prin dificultati perinatale. DENVER II nu este un test de IQ si nici nu este un predictor definitiv al abilitatii adaptative sau intelectuale viitoare.

Testul nu a fost dezvoltat pentru a genera etichete diagnostice, precum cele de dizabilitate de învatare, afectiune a limbajului, sau afectiune emotionala si nu ar trebui sa fie niciodata utilizat pentru a substitui o evaluare diagnostica sau o examinare fizica. Testul a fost dezvoltat pentru a compara performanta unui copil la o varietate de sarcini, cu performanta altor copii de aceeasi vârsta. DENVER II consta din 125 de sarcini (itemi) aranjate pe formularul de testare în patru sectiuni si care au scopul de a evalua copilul în urmatoarele arii, sau functii:
- Personal-Social: interactiunea cu alte persoane si capacitatea de a avea grija de propriile nevoi (25 itemi);
- Motor Fin-Adaptativ: coordonare ochi-mâna, manipularea obiectelor mici si rezolvarea de probleme (29 itemi);
- Limbaj: auzul, întelegerea si utilizarea limbajului (39 itemi);
- Motor Grosier: statul jos, mersul, saritul si în general miscarile care implica muschii mari ai corpului (32 itemi).
 
De asemenea, testul include cinci itemi de comportament în timpul testarii, care sunt completati dupa administrarea testului. Evaluarea comportamentului copilului în acest mod ajuta specialistul sa evalueze în mod subiectiv performanta si comportamentul general al copilului, obtinând astfel un indicator grosier al felului în care copilul îsi utilizeaza abilitatile.

Sistemul Denver PDQ-II 

DENVER II este acompaniat de asemenea de DENVER PDQ-II (Pre-Screening Developmental Questionnaire). PDQ este o transpunere a acelor itemi din DENVER II care pot fi scorati prin raportare de catre parinte sau care, desi în aplicarea propriu-zisa a testului sunt scorati exclusiv prin observarea comportamentului, este posibil sa fie observati si raportati de parinte, cel putin pentru scopul unui screening preliminar. PDQ consta în 4 formulare, câte un formular pentru fiecare din cele patru categorii de vârsta: 0-9 luni, 9-24 luni, 2-4 ani si 4-6 ani. Fiecare formular este o foaie A4 tiparita pe ambele fete, iar formularele sunt codificate pe baza urmatoarelor culori: portocaliu (0-9 luni), violet (9-24 luni), galben (2-4 ani) si alb (4-6 ani).

Materialele testului

DENVER II utilizeaza urmatoarele materiale:
- Pampon cu fir rasucit rosu (cu diametrul de aproximativ 10 cm);
- Stafide;
- Zornaitoare cu mâner îngust;
- 10 cuburi colorate, din lemn, cu latura de 2.5 cm;
- Sticla mica, transparenta, cu deschiderea de 1.5 cm;
- Clopot mic;
- Minge de tenis;
- Creion;
- Papusa mica de plastic cu biberon;
- Ceasca de plastic cu mâner;
- Hârtie alba.
Toate materialele utilizate pentru testare sunt furnizate în kitul testului, cu exceptia foilor albe de hârtie (utilizate pentru a desena) si a stafidelor care sunt utilizate pentru anumiti itemi si care sunt perisabile. De asemenea, sunt necesare o masa si suficiente scaune pentru examinator, pentru copil si pentru persoana care are grija de copil (daca este cazul), precum si spatiu suficient pentru administrarea itemilor din aria dezvoltarii motor-grosiere. Pentru copiii mici, ar fi utila o patura sau o masa pentru examinare, cu suprafata moale, pentru situatiile în care copilul trebuie sa fie pus întins pe spate. Materialele furnizate în kitul DENVER II sunt selectate cu grija si înlocuirea acestora, din greseala sau intentionat, cu alte materiale, poate reduce nivelul de fidelitate atunci când se compara un copil testat cu normele românesti. În loc de stafide, se pot folosi cereale în forma de O. Daca unele dintre materiale sunt pierdute sau deteriorate, i se poate solicita editorului testului înlocuirea acestora, contra cost.
 

DENVER II consta din 125 de sarcini (itemi) aranjate pe formularul de testare în patru sectiuni si care au scopul de a evalua copilul în urmatoarele arii, sau functii:
- Personal-Social: interactiunea cu alte persoane si capacitatea de a avea grija de propriile nevoi (25 itemi);
- Motor Fin-Adaptativ: coordonare ochi-mâna, manipularea obiectelor mici si rezolvarea de probleme (29 itemi);
- Limbaj: auzul, întelegerea si utilizarea limbajului (39 itemi);
- Motor Grosier: statul jos, mersul, saritul si în general miscarile care implica muschii mari ai corpului (32 itemi).
 

Abreviere DDST II / Testul Denver II
Data publicării 2010
Populația vizată nou-născuţi, sugari, antepreşcolari şi preşcolari
Forma de administrare Individuală
Vârsta 0-6 ani
Volumul eșantionului 1391
Calificarea necesară A
Durată între 20 şi 40 minute (în funcţie de forma de administrare PDQ / Denver II)
Tipul itemilor sarcini interactive
Numărul itemilor 125

William K. Frankenburg, M.D., M.S.P.H., FAAP 

Dr. William K. Frankenburg a fost un pionier universal recunoscut în domeniul dezvoltarii copilului si al pediatriei preventive. Si-a dedicat întreaga viata crezului sau, acela de a consacra metode bazate pe evidenta empirica (evidence based diagnosis) în diagnosticul pediatric legat de dezvoltarea copiilor.

Dr. Frankenburg este cunoscut în mod special pentru dezvoltarea, împreuna cu Josiah Dodds, Ph.D., a testului Denver, de screening în dezvoltare (Denver Developmental Screening Test). Acest sistem de testare a fost publicat în 1973 si a fost utilizat extensiv pentru a încuraja identificarea timpurie, de catre specialistii în sanatate, educatie, sau servicii sociale, a copiilor cu probleme de dezvoltare. A fost utilizat pentru evaluarea a milioane de copii, în toata lumea.

Contributia Dr. Frankenburg la domeniul dezvoltarii copilului include de asemenea crearea Denver Eye Screening Test (1972), Denver Articulation Screening Exam (1973), Denver Audiometric Screening Test (1973), Denver Prescreening Developmental Questionnaire for Parents (1976), Home Screening Questionnaire (1986) etc.

Dr. Frankenburg s-a nascut în Germania ca Wolfgang Kurt Frankenburger, dar a emigrat în SUA în 1939. Dr. Frankenburg a obtinut titlul de medic (M.D.) la Temple University (1957) si, ulterior, a continuat cu studii aprofundate (M.S.P.H.) la University of North Carolina at Chapel Hill (1987). A petrecut perioada de rezidentiat la Johns Hopkins Hospital si apoi a avut o bursa la în dezvoltarea copilului si aspecte psihosociale ale pediatriei la Yale University Medical School. În 1964, s-a alaturat centrului medical de la University of Colorado, unde a devenit profesor de pediatrie si medicina preventiva. Între 1977-85, a fost director al prestigiosului John F. Kennedy Child Development Center. A lucrat apoi doi ani ca pediatru în U.S. Air Force.

In 1992, Dr. Frankenburg a primit premiul C. Anderson Aldrich din partea Academiei SUA, pentru munca sa. Fundatia Alexander von Humboldt Foundation i-a acordat în 1974 U.S. Senior Scientist Award. A lucrat împreuna cu UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si cu guverne si institutii din întreaga lume.

Itemii Denver-II și Denver PDQ-II în România 

Procesul de standardizare prin care testul a trecut în România s-a bazat exclusiv pe cei 125 de itemi ai formei finale a DENVER-II. Acest lucru înseamna ca în România itemii nu au fost nici revizuiti si nici nu s-au eliminat sau introdus alti itemi. Asadar, itemii pe care îi contine DENVER II în România sunt cei 125 de itemi finali ai formei internationale a testului.


Eșantionul normativ al Denver-II și Denver PDQ-II în România

 La fel ca si în procesul de standardizare realizat în Statele Unite, pentru România s-a optat pentru o esantionare pe cote. Pentru a facilita esantionarea în teren, vârstele între 0 zile si 6˝ ani (2373 zile) au fost împartite în 10 categorii, anume: 0-2 luni, 2-4 luni, 4-7 luni, 7-10 luni, 10-13 luni, 13-18 luni, 18-24 luni, 24-40 luni, 40-57 luni, 57-78 luni. Initial s-a încercat culegerea unui esantion de 1500 de copii, însa nu toti operatorii au reusit sa culeaga toate cotele care le fusesera recomandate. Au fost culese în total 1391 de administrari, din care au fost retinute în esantionul normativ românesc 1200, corespunzatoare unui esantion perfect echilibrat sub aspectul vârstei.

Colectarea datelor de etalonare pentru Denver-II în România

 Datele cuprinse în esantionul normativ românesc au fost culese în 2009 si 2010 de un numar de 34 de evaluatori. Dintre acestia, 20 sunt studenti la un program masteral în psihodiagnostic, în cadrul Universitatii Bucuresti, iar ceilalti 14 sunt colaboratori si asistenti de cercetare asociati editorului românesc al testului. Înaintea colectarii datelor, evaluatorii implicati în proiectul de standardizare au trecut printr-un training extensiv. Specialistii din grupul studentilor masteranzi au cules un numar total de 477 de administrari, iar grupul asistentilor de cercetare au cules 914 din administrarile bazei initiale de date. Au fost testati copii care întruneau criterii de baza pentru includerea în studiu, anume încadrarea în categoria corecta de vârsta si comportament asimptomatic din punctul de vedere al dezvoltarii sau sanatatii mentale. 

De asemenea, a fost testat un singur copil dintr-o familie, chiar în conditiile în care existau doi sau mai multi copii care ar fi putut fi inclusi în studiu. Datele au fost culese din mai multe orase din România. Grupul studentilor a fost încurajat sa culeaga date din orasele lor de rezidenta, însa pentru administrarile provenite de la acesti specialisti nu a fost pastrata în baza de date si aceasta informatie. Pentru celelalte 914 administrari, au fost retinute în baza de date finala 789 de cazuri, iar acestea sunt distribuite în functie de regiunile geografice statistice din România. Chiar daca distributia nu urmeaza îndeaproape distributia populatiei României, putem totusi afirma ca în componenta esantionului normativ românesc sunt cuprinsi copii din toate regiunile tarii.

Calcularea normelor Denver-II în România

 Datele au fost analizate cu ajutorul unei proceduri de regresie logistica, pentru a determina vârstele la care copii testati au trecut sau nu anumiti itemi. Pentru fiecare item, analiza a avut la dispozitie un numar foarte mare de cazuri administrate. În cazul Statelor Unite fiecare item fusese administrat de cel putin 440 de ori, si nu mai mult de 1309 ori (m=783, SD=190.7). În cazul României, de vreme ce esantionul a fost mai redus, si numarul cazurilor a fost mai redus, dar acesta a fost totusi suficient de mare pentru a permite rularea analizei de regresie logistica. Itemii au avut suficienta varianta relevanta, fiecare item a avut între 73 si 1192 de cazuri admise (m=513, SD=312) si între 221 si 788 de administrari.

Manualul românesc al Denver-II 

Acest manual a fost dezvoltat pentru a oferi instructiuni cu privire la procedurile de testare si la scorarea DENVER II, pentru a descrie datele rezultate din procedura de etalonare (standardizare) prin care testul a trecut in Romania si pentru a aduce lumina in potentialele aplicatii clinice si de cercetare ale acestui test. Manualul este gandit in asa fel incat sa poata fi utilizat atat pentru informare cat si pentru training. Functia de informare a acestui manual este concentrata atat pe specialisti cat si pe persoanele care inca nu utilizeaza activ acest test. De exemplu, persoanele care prospecteaza posibilitatea de a utiliza DENVER II pot afla din acest manual tehnic suficiente informatii pentru a intelege daca acest test se potriveste cu nevoile lor sau nu; manualul ajuta asadar in luarea deciziei de utilizare. De asemenea, acest manual ofera informatii specialistilor in diagnostic care au fost rugati sa evalueze comprehensiv un copil, ca urmare a identificarii acelui copil, in urma testarii cu DENVER II, ca apartinand unei anumite grupe de risc. Acest manual tehnic contine o parte formativa consistenta, in afara acelor sectiuni care se concentreaza pe informare. Sectiunile formative din acest manual au fost elaborate in asa fel incat specialistul care se formeaza in utilizarea acestui test sa poata urmari in acelasi timp si DVD-ul de training.

Manualul contine nu doar resurse formative, ci si teste de autoevaluare care faciliteaza specialistilor o buna cunoastere a propriilor competente de interactiune cu testul. Persoanele care doresc sa lucreze in practica lor profesionala sau in cercetare cu DENVER II sunt incurajate sa studieze cu grija atat acest manual cat si respectivul program de training, sa exerseze testarea si sa isi autoadministreze testul de cunostinte si competente de la sfarsitul acestui manual, pentru a se asigura ca au abilitatea de a administra si interpreta testul in mod corect. Dupa studierea materialelor formative si dupa practicarea testarii cu DENVER II pe aproximativ 10 copii, specialistul ar trebui sa aiba urmatoarele competente:
 - Sa pregateasca administrarea testului, inclusiv sa calculeze corect varsta copilului si sa traseze linia de varsta pe foaia de testare;
 - Sa realizeze corect procedurile de testare si sa identifice statusul de acceptat / respins avut de copilul testat pentru fiecare din itemii relevanti;
 - Sa evalueze subiectiv si sa marcheze comportamentul general al copilului in timpul testului;
 - Sa identifice scorurile ca avansat, norma, precautie sau intarziere;
 - Sa interpreteze rezultatele testului ca normal, suspect sau netestabil;
 - Sa treaca examinarea cu testul de la sfarsitul acestui manual.

Despre autorii manualului românesc al Denver-II

Dragos Iliescu este doctor in psihologie si conferentiar universitar in cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Nicolae Mitrofan este doctor in psihologie, profesor universitar si Doctor Honoris Causa si ocupa in prezent functia de Decan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In perioada 2001-2007 a fost presedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania. Aria sa de interes este legata de psihometrie si pedagogie, cat si de psihologia scolara. Profesorul Mitrofan este cunoscut ca fiind personalitatea care a adaptat pentru prima data testul Denver (in prima sa versiune) in Romania si este un specialist redutabil in acest test.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS