FPI-R®

Freiburger Personality Inventory, Revised

Inventarul de Personalitate Freiburg, revizuit (FPI-R®)
 
Celebrul instrument de evaluare omnibus, realizat pe baza modelului multifazic, pentru a evalua dimensiuni ale personalității adulte
Categorie: Cod produs: FPI-R®
Inventarul de Personalitate Freiburg (FPI, Freiburger Persönlichkeitsinventar) este un instrument de evaluare omnibus, elaborat de Jochen Fahrenberg, Herbert Selg si Rainer Hampel dupa modelul multifazic, pentru a evalua dimensiuni ale personalitatii adulte.

Versiuni FPI in Romania
FPI este disponibil in Romania atât in versiunea FPI-G, aceasta fiind forma cea mai generala a chestionarului, utilizata pe larg in România, cât și in forma sa ultima, finala, FPI-R, care este a saptea versiune, revazuta, a celebrului chestionar. FPI-G are 212 itemi si 9+3 scale, iar FPI-R contine 138 de itemi grupati in 10+2 scale.

Istoric si versiuni ale FPI
FPI a fost dezvoltat în anii 60, perioada în care în Germania nu existau inventare de personalitate indigene, ci doar traduceri dupa testele autorilor anglo-americani. Astfel, FPI este un chestionar multifazic, construit prin combinarea unui sistem psihologic clasic cu unul extras din nosologia psihiatrica. FPI poate fi utilizat atât în domeniul clinic, cât si în cel neclinic.
-
Abreviere FPIR
Data publicării 2007
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individual / Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 13 ani
Volumul eșantionului 2400
Calificarea necesară B
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor verbali, scorați pe o scală cu 5 puncte
Numărul itemilor 138 itemi

Jochen Fahrenberg, PhD

Jochen Fahrenberg a ocupat o catedra de psihologie la Universitatea Freiburg, în Germania si a condus împreuna cu prof. dr. med. M. Myrtek echipa de cercetare în psihofiziologie. Din anul 2002 este Profesor Emerit la aceeasi Universitate Freiburg. Domeniile sale de interes au fost si au ramas psihologia diferentiala, cercetarea în personalitate, psihofiziologia si metodica predarii psihologiei.

În cursul lungii sale cariere a publicat peste 400 de carti, articole si capitole de carti. Printre volumele mai nou aparute enumeram Interpretarea psihologica: Biografii, texte si teste (2002; Psychologische Interpretation. Biographien, Texte, Tests), Psihologie cotidiana: Cercetare empirica prin recoltare eletronica a datelor (2000, cu R. Leonhart si F. Foerster; Alltagsnahe Psychologie. Datenerhebung im Feld mit hand-held PC und physiologischem Mess-System), Axiome despre om: Imagini umane din perspectiva psihologica, biologica, religioasa si interculturala (2004; Annahmen über den Menschen. Menschenbilder aus psychologischer, biologischer, religiöser und inter-kultureller Sicht), Psihofiziologia în laborator (2005, cu M. Myrtek; Psychophysiologie in Labor, Klinik und Alltag. 40 Jahre Projektarbeit der Freiburger Forschungsgruppe Psychophysiologie), Axiome despre om: un studiu empiric pe 800 de studenti de psihologie, filosofie, teologie si stiintele naturii (2006; Annahmen über den Menschen. Eine Fragebogenstudie mit 800 Studierenden der Psychologie, Philosophie, Theologie und Naturwissenschaften).

Herbert Selg, PhD

Herbert Selg s-a nascut in 1935, a studiat in Bonn si a ocupat in perioada 1968-2000 catedre de psihologie la universitatile din Braunschweig, Berlin si Bamberg. Domeniile sale de specializare sunt legate de cercetarea agresivitatii si a sexualitatii umane.

Printre ultimele volume publicate, enumeram: Schütz, A., Selg, H. & Lautenbacher, St. (2005, 3. Aufl.) Psychologie. Eine Einführung in ihre Grundlagen und Anwendungsfelder. Stuttgart: Kohlhammer; Selg, H., Klapprott, J. & Kamenz,R. (1992) Forschungsmethoden der Psychologie. Stuttgart: Kohlhammer; Selg, H., Mees, U. & Berg, D. (1997, 3.Aufl.) Psychologie der Aggressivität. Göttingen: Hogrefe; Selg, H.(2002) Sigmund Freud. Genie oder Scharlatan? Stuttgart: Kohlhammer.

Rainer Hampel, PhD

Rainer Hampel, PhD, a studiat sociologia si psihologia la universitatea din Freiburg, unde si-a obtinut si doctoratul in 1972.

Din 1976 este membru marcant al Arnold Bergstraesser-Institute (ABI) in Freiburg, unde ocupa pozitia de sef al diviziei metodologice, urmandu-si chemarea de sociolog. In aceasta calitate a activat pe pozitie de consultant in peste 40 de proiecte internationale de macro-investitie in infrastructuri, in tari din Asia, Europa, America si Africa.

Adaptare și etalon FPI 

FPI-ul a fost adaptat în România înca din anii 80, într-o serie de studii de mare impact în rândul practicienilor, care au recunoscut rapid FPI-ul la justa lui valoare si l-au adoptat rapid în repertoriul lor psihometric. Forma utilizata atunci, FPI-G, a fost etalonata pe un esantion normativ interesant, suficient de mare ca volum, însa care nu si-a propus sa atinga rigorile reprezentativitatii (Pitariu, 1986; Pitariu & Iernutan, 1984), iar studii alternative au prezentat si ele etaloane de conjunctura ori pe grupe-criteriu de o factura mai speciala (Ghigeanu & Mitrofan, 1979). În momentul adaptarii în România a formei ultime a chestionarului, FPI-R, aceasta a fost supusa de buna seama unei normari în perfecta corespondenta cu rigorile existente la nivel international la ora actuala, privitor la adaptarea si etalonarea testelor psihologice.

Adaptarea a fost realizata prin traduceri si retroversiuni consecutive, cu diade de traducatori lucrând în procedura blind. Traducerea a fost considerata relativ adecvata dupa trei retroversiuni si a fost finisata în continuare de autorii manualului românesc.
 În perioada 1 septembrie 2005 - 1 februarie 2006 chestionarul FPI-R a fost aplicat pentru etalonare pe un esantion relativ voluminos. Au fost aplicate prin operatori de interviu specializati un numar de aproximativ 2000 de chestionare, pe baza unei proceduri de esantionare aleatorie simpla, cu pas de esantionare, în 119 puncte de esantionare (localitati din România, atât din mediul urban cât si din mediul rural). De asemenea, au fost aplicate pe esantioane de conjunctura alte aproximativ 1600 de chestionare într-un numar de 4 centre psihologice pilot din tara. Numarul total de chestionare astfel culese este de 3527 de chestionare. Acestea au fost supuse unei proceduri de selectie utilizate si de Fahrenberg, Hampel & Selg (2001) la normarea germana a FPI-R, anume excluderea tuturor chestionarelor care nu corespund rigorilor minime pentru includerea într-un esantion normativ. 

Astfel, au fost excluse din baza de date si din analizele ulterioare un numar de 71 chestionare (2.01%), datorita unui numar prea mare de nonraspunsuri; a fost aplicat desigur acelasi criteriu recomandat de autorii testului, anume excluderea chestionarelor cu mai mult de 7 raspunsuri lipsa, adica mai mult de 5% din raspunsuri. De asemenea, au fost excluse 30 chestionare (.85%), datorita negarii primului item al chestionarului (Am citit instructiunile si sunt pregatit(a) sa raspund deschis si sincer la toate întrebarile). Esantionul rezultat, de N=3426 a fost ulterior supus unei proceduri de eliminare sistematica a unor înregistrari, cu scopul de a obtine o structura cât mai echilibrata si cât mai apropiata de distributia populatiei României pe o seama de cote demografice. Cotele controlate au fost acelea de sex, vârsta, mediu de provenienta, educatie si statut ocupational ESOMAR. 

Dorim sa mentionam ca aceasta eliminare stratificata a fost necesara în mod deosebit pentru a echilibra esantionul nu doar în urma erorilor efective de esantion final pe care o procedura de esantionare randomizata le atrage dupa sine, ci si pentru a echilibra aceste erori induse de grupele-criteriu foarte specifice care au stat la baza studiilor realizate în cele patru centre psihologice-pilot. O solutie statistica, cu o abatere de sub 3% fata de distributia populatiei României, pe fiecare sex în parte, a fost obtinuta prin eliminarea unui numar de 1026 chestionare (29.95%) din baza de 3426. Esantionul normativ românesc rezultat contine un numar de N=2400 chestionare, 1200 pentru respondenti de sex feminin si 1200 pentru respondenti de sex masculin. Aceasta este baza de date pe care s-au calculat indicii statistici de start, studiile corelationale, calculele de fidelitate etc.

Manualul românesc al FPI

Manualul romanesc al FPI este adaptat dupa cel german, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu si Dragos Iliescu. Este un manual tehnic si interpretativ, de 250 de pagini, care trateaza atat (a) aspecte tehnice, precum fundamentarea teoretica a FPI, procesul de dezvoltare al chestionarului, revizuirile si normarile consecutive, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc., cat si (b) aspecte interpretative, care tin de interactiunea psihologului cu acest chestionar si de interpretarea profilurilor rezultate.Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.


Despre autorii manualului românesc al FPI 

Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua.

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.


Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS