⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

STAI® - C

State-Trait Anxiety Inventory® Form for Children

Inventarul Anxietății ca Stare și Trăsătură, pentru Copii (STAI® - C ) - unul dintre cele mai reușite instrumente psihometrice pentru evaluarea anxietății pe modelul stare-trăsătură, la copii
Categorie: Cod produs: STAI® - C
State-Trait Anxiety Inventory (Form C) a fost construit inițial ca instrument de cercetare pentru studiul anxietății copiilor din școala primară. Chestionarul este compus din scale separate, de auto-evaluare, care măsoară două fațete distincte ale anxietății: anxietatea ca stare (S-Anxiety) și anxietatea ca trăsătură (T-Anxiety).
Prezentare generală a STAI-C
Inventarul STAIC este similar din punct de vedere al construcției și structurii cu Inventarul STAI, care este o măsură a anxietății adolescenților și adulților. Chiar dacă este folosit în mod special pentru evaluarea anxietății copiilor cu vârsta între 9 și 12 ani, STAIC poate fi folosit și pentru copiii cu vârstă mai mică ce au abilități medii sau peste medii de citit, ca și pentru copii mai mari ca vârstă, dar care au această abilitate dezvoltată sub medie.
STAI este disponibil atât pentru aplicare creion-hârtie (recomandat), cât si pentru aplicare electronica (online, si nu prin soft client-side). State-Trait Anxiety Inventory este o proba psihologica de clasa B conform clasificarii APA (American Psychological Association), fiind accesibila exclusiv psihologilor.
STAI-C a fost construit pentru a permite auto-adminstrarea și nu are timp limită pentru completarea sa. Poate fi adminstrat individual sau în grup. Instrucțiunile complete su nt imprimate pe formularul de testare atât pentru scala S-Anxiety, cât și pentru scala T-Anxiety. În general, copiii de clasa a IV-a, a V-a și a VI-a, nu au nevoie de mai mult de 8-12 minute pentru completarea uneia dintre cele două scale (S-Anxiety sau T-Anxiety) și mai puțin de 20 de minute pentru a le completa pe amândouă.
Utilizarea STAI-C
STAI, Forma C este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:
Diagnoza clinica
Evaluarea anxietatii clinice la pacientii psihiatrici, psihosomatici, ai chirurgiei sau ai medicinei generale
Diferentierea anxietatii de depresie
Cercetari in domeniul psihologiei si al sanatatii
Itemii instrumentului STAI, Forma C sunt grupati pe 2 scale, descrise in continuare:
1. Scala Anxietatii ca stare (S-Anxiety) este construită pentru a evalua stările tranzitorii de anxietate, subiective, percepute în manieră conștientăsub formă de temeri, tensiune și îngrijorare, stări ce pot varia în intensitate și pot fluctua în timp. Această scală este alcătuită din 20 de itemi, prin intermediul cărora copiii sunt întrebați cu privire la modul în care se simt într-un moment dat din timp.
2. Scala Anxietatii ca trasatura (T-Anxiety) măsoară diferențele individuale relativ stabile în ceea ce privește predispoziția către anxietate, cu alte cuvinte diferențele în tendința de a simți stări anxioase la copii. Copiii ce înregistrează scoruri ridicate la scala T-Anxiety sunt mai predispuși să răspundă la situații percepute ca amenințătoare cu creșteri în intensitate pe scala S-Anxiety decât copiii ce înregistrează scoruri scăzute pe scala T-Anxiety. Scala constă din 20 de itemi, dar respondenții răspund acestor itemi prin indicarea modului în care ei se simt în general.
Abreviere STAI-C
Data publicării 2007
Forma de administrare Individual/Grup, Autoevaluare
Vârsta 8-16 ani
Volumul eșantionului 1697
Calificarea necesară B
Durată 12-15 minute
Tipul itemilor Itemi verbali scorați pe o scală cu 3 trepte
Numărul itemilor 40

Charles D. Spielberger, Ph.D.

Charles D. Spielberger a fost Profesor Emerit pentru Cercetare în Psihologie (Distinguished Research Professor of Psychology) și Director al Centrului de Cercetare în Medicina Comportamentala și Psihologia Sănătății (Center for Research in Behavioral Medicine and Health Psychology) la University of South Florida, unde a activat din 1972. Anterior, a condus programul doctoral în Psihologie Clinică al USF și a predat ca profesor la Universitatea Duke (1955-62), universitatea Vanderbilt (1963-66), și la Florida State University (1967-72), unde a fost și Director pentru Training Clinic. Este acreditat ca Specialist în Psihologie Clinică de Consiliul American pentru Psihologie Profesională (American Board of Professional Psychology) și a fost de asemenea Practician (Distinguished Practitioner) al Academiei Americane (US National Academies of Practice).
 
Charles D. Spielberger este autor, coautor sau editor a mai mult de 400 de publicații profesionale, iar interesele sale curente în cercetare s-au concentrat pe: anxietate, curiozitate, depresie și manifestarea, exprimarea și controlul furiei; stres ocupațional și managementului stresului; efectele stresului, emotiilor și factorilor de stil de viață asupra etiologiei și dezvoltării hipertensiunii, afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului.
 
Cărțile sale includ Anxiety and Behavior (1966); Contributions to General Psychology (1968); Anxiety and Educational Achievement (1971); Anxiety: Current Trends in Theory and Research (1972); Cognitive and Affective Learning Strategies (1979); Police Selection and Evaluation (1979); Understanding Stress and Anxiety (1979); Anxiety in Sports (1988); Cross-Cultural Anxiety, Volumele 1-4 (1976-1990), cu R. Diaz-Guerrero); Personality Assessment in America (1992); Test Anxiety: Theory, Assessment and Treatment (1995); și continuă seria de cercetare, la al 17-lea volum, Stress and Emotion (1975-2004, cu I. Sarason).

Dintre instrumentele dezvoltate de Charles D. Spielberger, celebrul State-Trait Anxiety Inventory (1970, 1983) a fost tradus în 72 de limbi și dialecte și a devenit astăzi un standard internațional pentru măsurarea anxietății. Este de asemenea autor al State-Trait Anxiety Inventory for Children (1973), Test Anxiety Inventory (1980), State-Trait Anger Expression Inventory (1988, 1999), și al Job Stress Survey (1995, 1999).

El a fondat American Journal of Community Psychology în 1971, al cărui editor a fost timp de șapte ani și este astăzi editor asociat al Journal of Occupational Health Psychology și al International Journal of Stress Management.

În perioada 1991-1992, Charles D. Spielberger a fost președinte al Asociatiei Psihologilor Americani: vreme de cinci mandate a fost membru în consiliul director al Diviziei APA pentru psihologie clinică (1985-87; 1993-98, 2000-06). Între 1998-2002 a fost presedinte al Asociației Internaționale pentru Psihologie Aplicată, iar între 1992-2000 președinte al Asociatiei Internaționale pentru Managementul Stresului. Este membru deplin sau membru onorific în peste 20 de societăți științifice și academice, în 14 Divizii ale APA și membru al Academiei de Cercetare pentru Medicina Comportamentală și al Academiei de Științe din New York.
În România, STAI-C a fost aplicat unor copii și adolescenți cu grupe de vârste mai extinse decât cele folosite inițial în versiunea americană. Astfel, STAI-C a fost administrat, în timpul orelor normale de curs, copiilor din clasele a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII și a VIII-a, respectiv liceenilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Vârsta copiilor a fost între 8 și 17 ani. Motivul extinderii grupurilor de vârstă a fost acoperirea acelor copii și adolescenți pentru care nu există o măsură de evaluare a anxietății ca stare și trăsătură.
Manualul romanesc al STAI este adaptat dupa cel american, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu si Cosmin Peleasa. Este un manual tehnic si interpretativ, de 200 de pagini, care trateaza aspecte tehnice, fundamentele teoretice ale STAI, generarea si dezvoltarea chestionarului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc.
Manualul romanesc este valabil pentru forma Y a STAI, dar contine un capitol si despre forma pentru copii a chestionarului, anume STAIC.
Manualul romanesc al STAI contine anexe extinse cu date normative, atat pentru STAI-Y cat si pentru STAIC fiind calculate etaloane pe mai multe grupe-criteriu si pe mai multe categorii de varsta.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.
Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua. Profesorul Horia D. Pitariu isi continua activitatea didactica in cadrul catedrei de psihologie din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dar este si un prestigios consultant de management.
Cosmin Peleasa este psiholog, MSc in stiintele comunicarii si este Junior Partner in Testcentral. Interesele sale se exprima cel mai plenar in zona statisticii aplicate in psihologie, a psihodiagnosticului, a psihologiei reclamei si consumatorului si a cercetarii de marketing/publicitate. Este specializat in metode de studiu cantitative si are interese de cercetare si in zona organizationala, unde se concentreaza momentan asupra stresului ocupational.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS