⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

NEO® FFI

NEO® Five-Factor Inventory

Inventarul NEO® de Personalitate cu Cinci Factori (NEO® FFI ) forma scurtă a consacratului Revised NEO Personality Inventory, NEO PI-R
Categorie: Cod produs: NEO® FFI
NEO-FFI este forma scurta a NEO PI-R, Inventarul de Personalitate NEO Revizuit (Revised NEO Personality Inventory, NEO PI-R), care este fara doar si poate cel mai celebru, cel mai utilizat si cel mai "in voga" chestionar de personalitate in psihologia moderna, evaluand constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R este atat de consacrat incat el este considerat a fi standardul pentru ceea ce se numeste "modelul canonic al Big Five", in intreaga lume.
NEO-FFI masoara aceleasi cinci dimensiuni majore, sau domenii, ale personalitatii (Nevrotism, Extraversie, Deschidere catre experiente, Agreabilitate si Constiinciozitate), fara insa a masura si fatetele acestor factori.
In acest fel, NEO-FFI este un instrument mult mai concis de masurare a personalitatii normale, utilizabil pentru adolescenti si adulti.
Chestionarul are doar 60 de itemi, masurati pe o scala in 5 trepte. Administrarea lui se face in 10 minute, iar scorarea se realizeaza in cateva secunde prin formatul online si in sub un minut in formatul creion-hartie.

Astfel, NEO-FFI este ideal pentru utilizarea in situatii in care presiune de timp este majora: situatii de selectie profesionala, situatii de evaluare clinica rapida, sau orice alta situatie in care o cunoastere valida a personalitatii respondentului trebuie realizata cu rapiditate.
-
Revizie BUROS DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The twentieth mental measurements yearbook.
Abreviere NEO FFI
Data publicării 2009
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individual / Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 10 minute
Tipul itemilor Itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 60

Paul T. Costa, Jr., Ph.D

Paul T. Costa este din 1985 pâna în prezent conducator al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate. Este foarte cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1964, obtine B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continua studiile la Universitatea din Chicago unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul dezvoltarii umane. Mai târziu, în 1972 lucreaza ca lector al sectiei de Psihologie Clinica, în cadrul Universitatii Harvard, pentru ca în 1973 sa devina profesor asociat al Universitatii Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii si nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO Personality Inventory-3 in adolescents and adults. Assessment).

Robert R. McCrae, Ph.D.

Robert R. McCrae este din 1983 pâna în zilele noastre lider al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate, alaturi de colegul sau Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1971, obtine B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de Stat Michigan. Continua studiile la Universitatea din Boston unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul psihologiei personalitatii. Mai târziu, în 1974 lucreaza ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universitatii Boston, pentru ca în 1975 sa devina asistent de cercetare în Programul de Cercetare a Personalitatii, din Studiul de Etalonare a Îmbatrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universitatii Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investigheaza Fumatul si Personalitatea, apartinând aceleiasi universitati.

Este membru onorific al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiluris across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality. Current Directions in Psychological Science). Informatii aditionale despre biografiile celor doi autori sunt disponibile la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/costa.htm si respectiv la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/rrm.htm

Traducerea și adaptarea NEO PI-R și NEO-FFI

NEO-FFI este forma scurta a NEO PI-R. Ca atare, a fost tradus si adaptat in Romania impreuna nu fratele mai mare, urmand exact aceiasi pasi, care sunt expusi la sectiunea omonima ce trateaza NEO PI-R. De principiu, adaptarea s-a bazat pe traduceri si retroversiuni consecutive, cuplate cu analize critice ale traducerilor existente in Romania la acel moment.

Etaloanele românești ale NEO PI-R și NEO FFI

Esantionul normativ românesc provine dintr-o colectie de date de mare volum, continând 3761 chestionare. Setul de date utilizat ca esantion normativ reprezinta 58.50% din colectia de date si a fost extras aleator, cu un control al cotelor, adica astfel încât sa asigure o cât mai buna reprezentativitate pe o serie de criterii demografice, care vor fi discutate în continuare.

Esantionul normativ românesc pentru NEO PI-R are un volum de 2200 persoane, dintre care 1100 sunt femei si 1100 sunt barbati. Vârsta minima în acest esantion este de 14 ani, vârsta maxima de 62 de ani (m=30.30, SD=11.61).
Chestionarele incluse în esantionul normativ au fost culese partial prin operatori de interviu remunerati, partial prin colaboratori si asistenti de cercetare. Cea mai mare parte din chestionare au fost administrate în format creion-hârtie, însa pentru aproape un sfert din chestionarele incluse în esantionul normativ datele au fost culese prin administrare electronica (online).

Esantionul normativ pentru adolescenti este format din cei 450 de subiecti inclusi si în esantionul NEO PI-R (157 cu vârste cuprinse între 14 si 17 si 293 cu vârste cuprinse între 18 si 21 de ani), la care au fost adaugati, prin extragere aleatorie, din colectia de date mai mare, un numar suplimentar de 350 de elevi si studenti. În total, acest esantion cuprinde asadar 800 de adolescenti, cu vârste cuprinse între 14 si 21 de ani (m=14.99, SD=1.67). Etalonul de adolescenti rezultat pe baza acestui esantion normativ este prezentat în Anexele la acest manual.

NEO-FFI nu a fost administrat ca atare decât unui numar mai degraba restrâns de subiecti. Singurul esantion prezentat în acest manual, care se bazeaza pe date obtinute prin administrarea directa a NEO-FFI este micul esantion pe care a fost evaluata stabilitatea test-retest a acestui test; structura sa va fi discutata la sectiunea respectiva. De vreme ce NEO-FFI nu contine nici un item strain de NEO PI-R, raspunsurile probabile la NEO-FFI au fost deduse din cele date de fiecare subiect la NEO PI-R. Astfel, esantionul normativ al NEO-FFI este identic cu cel cules pentru chestionarul mai mare. Majoritatea calculelor care vor fi prezentate în acest manual cu referire la NEO-FFI se bazeaza asadar pe acest esantion normativ; atunci când acesta nu este cazul se va indica situatia în mod special si vor fi specificate volumul si structura respectvei colectii de date.

În afara esantioanelor de autoevaluare, fie ele pentru Forma S a NEO PI-R sau pentru NEO-FFI, se mai fac referiri pe parcursul manualului si la alte esantioane punctuale. Acestea vor fi descrise la respectivul moment, simtim totusi ca este important sa descriem aici si un al treilea esantion normativ, anume esantionul pe care se bazeaza normele detaliate în anexele acestui manual pentru Forma R a chestionarului.

Esantionul colectat pentru Forma R a NEO PI-R este compus din doua colectii de date separate. Prima se bazeaza pe un studiu care a inclus un numar de 88 de studenti (41 de baieti si 47 de fete), cu vârste cuprinse între 19 si 25 de ani (m=20.26, SD=.93). Acestia au evaluat si au fost evaluati în schimb fiecare de câte un parinte, totalizând astfel un numar de 88 de parinti (48 de barbati si 40 de femei), cu vârste cuprinse între 39 si 62 ani (m=47.41, SD=5.10). Colectia astfel rezultata contine 176 de cazuri. A doua colectie de date se bazeaza pe un studiu în care s-au colectat date de heteroevaluare din partea unor colegi. Un numar de 53 de studenti de master (23 de baieti si 30 de fete), cu vârste cuprinse între 21 si 26 de ani (m=23.02, SD=1.39), au fost evaluati de cel mai bun prieten sau cea mai buna prietena (de acelasi sex cu persoana evaluata). În total a rezultat astfel un esantion normativ pentru Forma R a NEO PI-R format din 229 de subiecti.

Manualul românesc al NEO PI-R și NEO FFI

Manualul romanesc al NEO PI-R este o traducere si adaptare a manualului original american, in care au fost inserate rezultatele studiilor realizate in Romania cu ultima forma a testului, cu un accent asupra calitatilor psihometrice ale acestuia. De asemenea, a fost adaugat un capitol cu studii de caz realizate in Romania, in domenii precum psihologia clinica, psihoterapia, psihologia industrial-organizationala, psihologia scolara si consilierea vocationala.
Manualul romanesc al NEO PI-R contine si discutii, referinte si etaloane pentru forma scurta a testului, NEO-FFI.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al NEO PI-R și NEO FFI

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Mihaela Minulescu este doctor în psihologie si profesor universitar, autorul unor lucrari de referinta în evaluarea psihologica a personalitatii si în psihotarapia analitica. A tradus si experimentat în România chestionare de tip Big Five, în prezent conduce un colectiv de cercetare pentru construirea unor instrumente de tip Big Five în limba româna fiind în curs de experimentare un instrument pentru populatia adulta si unul pentru perioada adolescentei.

Dan Ispas este doctorand in psihologie industrial-organizationala la University of South Florida, SUA. Interesele sale in cercetare sunt interventii organizationale, comportamente contraproductive, evaluarea performantelor, emotii si justitia organizationala, traduceri si validari de teste si chestionare. Cercetarile sale au fost prezentate la conferintele Society for Industrial and Organizational Psychology si Academy of Management si publicate in Human Resource Management Review, Industrial and Organizational Psychology: Perspectives on Science and Practice, Psihologia Resurselor Umane si The Industrial-Organizational Psychologist.

Catalin Nedelcea este absolvent al Facultatii de Psihologie la Universitatea din Bucuresti unde îsi urmeaza si cursurile doctorale si în cadrul careia sustine, ca lector universitar, cursuri de psihodiagnostic, psihoterapie si comunicare. Este implicat în proiecte de dezvoltare de instrumente psihometrice. Conduce din 2004 propria firma de consultanta.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS