EQ-i®

Emotional Quotient Inventory®

Inventarul Reuven Bar-On al Inteligenței Emoționale (EQ-i®) este rezultatul a peste 17 ani de cercetare în domeniul evaluării inteligenței socio-emoționale
Categorie: Cod produs: EQ-i®
EQ-i este un test menit sa masoare inteligenta emotionala. Este un test dezvoltat empiric, multifactorial si eclectic din punct de vedere teoretic.
EQ-i este rezultatul a 17 ani de cercetare a inteligentei emotionale; aceste cercetari ale autorului au depasit granitele a mai mult de 10 state, într-un efort de a dezvolta o abordare cross-culturala a descrierii si evaluarii inteligentei emotionale.
EQ-i reflecta conceptia lui Reuven Bar-On cu privire la inteligenta emotionala (social-emotionala). Aceasta este concretizata în modelul Bar-On al inteligentei social-emotionale, care este format din doua parti. O prima parte este formata din teoria sau conceptualizarea inteligentei emotionale, în timp ce partea a doua reprezinta aspectul psihometric al modelului, care reprezinta de fapt masurarea inteligentei emotionale în conformitate cu teoria inteligentei emotionale. Conform acestui model, inteligenta emotionala (social-emotionala) este formata din cinci meta factori:
- metafactorul intrapersonal se refera la constiinta de sine si la expresia de sine, guvernând aptitudinea unei persoane de a fi constienta de propriile emotii si de propria persoana în general, de a-si întelege propriile puncte tari si puncte slabe si de a-si exprima sentimentele si pe sine într-o maniera non distructiva.
- metafactorul interpersonal se refera la constiinta, deprinderile si interactiunea sociale, adica aptitudinea unei persoane de a fi constienta de sentimentele, grijile si nevoile celorlalti si de a fi capabila sa initia si întretine relatii de cooperare, constructive si reciproc satisfacatoare.
- metafactorul managementului stresului se refera la gestionarea si controlul emotionale, la aptitudinea unei persoane de a gestiona emotiile astfel încât acestea sa lucreze în avantajul, si nu contra sa.
- metafactorul adaptabilitate se refera la managementul schimbarii, adica la adaptarea atât la schimbarile personale si interpersonale, cât si la schimbarile mediului imediat.
- metafactorul stare generala se refera la automotivare si la aptitudinea unei persoane de a se bucura de propria persoana, de ceilalti si de viata în general, dar si la modul în care îsi influenteaza viziunea generala asupra vietii si sentimentul general de multumire.
De asemenea, acest cadru potential se refera la potentialul de performanta, mai degraba decât la performanta în sine (adica mai degraba potentialul de a reusi decât reusita în sine). Este mai degraba orientat spre proces, decât orientat spre rezultat, acesta fiind motivul pentru care masurarea coeficientului de inteligenta emotionala se face în cazul EQ-i cu ajutorul unor itemi verbali care seamana cu itemii din testele de personalitate si nu seamana cu un test de aptitudini.
EQ-i poate fi utilizat într-o multitudine de medii în care este necesara evaluarea inteligentei emotionale si a potentialului de dezvoltare a acesteia, printre care medii organizationale, educationale, clinice, medicale, de cercetare si în programe de prevenire a infractionalitatii.
Administrarea EQ-i
EQ-i se poate aplica atât creion-hârtie, cât si electronic, atât individual, cât si în grup. Este un instrument de 133 de itemi verbali, care utilizeaza o scalare a raspunsurilor în cinci puncte (de la neadevarat pentru mine la adevarat pentru mine).
Timpul de administrare este de 30-40 de minute, fara a exista însa o limita de timp. Poate fi aplicat începând cu vârsta de 16 ani.
EQ-i cuprinde 15 scale si ofera 15 scoruri corespunzatoare acestora, precum si cinci scoruri compozite (corespunzatoare celor 5 meta factori) si un coeficient de inteligenta emotionala (EQ) total. Scalele EQ-i si scalele compozite corespunzatoare sunt:
- Componentele intrapersonale:
- Demnitate personala (SR)
- Constiinta de sine emotionala (ES)
- Asertivitate (AS)
- Independenta (IN)
- Autoactualizare (SA)
- Componentele interpersonale:
- Empatie (EM)
- Responsabilitate sociala (RE)
- Relationare interpersonala (IR)
- Componentele adaptabilitatii:
- Testarea realitatii (RT)
- Flexibilitate (FL)
- Rezolvarea de probleme (PS)
- Componentele managementului stresului:
- Toleranta la stres (ST)
- Controlul impulsurilor (IC)
- Componentele starii generale:
- Optimism (OP)
- Fericire (HA)
Suplimentar fata de aceste scoruri, EQ-i mai ofera patru scoruri de validitate a protocolului.
Revizie BUROS DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook.
Abreviere EQ-i®
Data publicării 2009
Populația vizată adolescenți și adulți
Volumul eșantionului 1600
Calificarea necesară B
Durată 30 de minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 133 de itemi

Reuven Bar-On, PhD

Dr. Reuven Bar-On este psiholog clinician din 1972, când a obținut diploma de master în psihologie la Pepperdine University în Statele Unite. A obținut titlul de Doctor în psihologie la Rhodes University în Africa de Sud, iar în prezent este profesor la University of Texas Medical Branch, unde coordonează cercetări în domeniul inteligentei emoționale. Pe lângă coordonarea de cercetări și susținerea de conferințe referitoare la inteligența emoțională, Dr. Bar-On supervizează de mai mulți ani cercetările studenților în acest domeniu. A mai fost, printre altele, și profesor la Universitatea din Tel Aviv, iar între 1978 și 1989 a fost ofițer în cadrul Mental Division al Forțelor Armate Israeliene.

Este de asemenea asociat cu CASEL (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning) la University of Illinois. Recent a fost invitat ca și senior consultant în domeniul evaluării inteligenței emoționale la CSEE (Center for Social and Emotional Education) din New York. De asemenea, în 1998 a fost acceptat în Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations (CREIO, Rutgers University), drept primul membru nefondator.

Dr. Bar-On este expert recunoscut internațional și pionier în domeniul inteligenței emoționale și a fost implicat în definirea, măsurarea și aplicarea diverselor aspecte ale acestui construct începând din 1980. Modelul Bar-On este descris ca unul dintre cele mai importante abordări ale inteligenței emoționale în Encyclopedia of Applied Psychology a lui Spielberger (2004). A inventat termenul E.Q. (coeficient de inteligență emoțională) în 1985, în lucrarea sa de Doctorat, pentru a descrie abordarea sa asupra evaluării funcționării emoționale și funcționale. Ideea unui coeficient de inteligență emoțională a fost dezvoltată mai formal într-o prezentare (The Era of the EQ: Defining and Assessing Emotional Intelligence), prezentată în Convenția Anuală a American Psychological Association de la Toronto din August 1996.

A creat EQ-i, care este primul test de inteligență emoțională publicat de către un editor de teste (1997) și evaluat de specialiști în Buros Mental Measurement Yearbook (1999). Este co-autor al BarOn EQ-YV, primul test comercial menit să evalueze comportamentul inteligent emoțional și social la copii (2000), test care a fost selectat de către psihologii de la Oxford University drept testul recomandat pentru utilizarea competențelor emoționale și sociale ale copiilor în școlile din Marea Britanie (2003). A fost co-editor al Handbook of Emotional Intelligence (2000) și al Educating People to Be Emotionally Intelligent (2006). Pe baza unui manual de training, a scris împreună cu Richard Handley primul program de training online menit sa îmbunătățească competențele și deprinderile de inteligență emoțională, denumit Optimizing People (1999). Împreună cu Dr. Handley a dezvoltat de asemenea EQ-360 și EQ-Interview (2003), două teste suplimentare de inteligență emoțională.

Dr. Bar-On a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare referitoare la inteligența emoțională în ultimii 25 de ani. Este de asemenea implicat în elaborarea de modele ale inteligenței emoționale pentru prezicerea performanței utilizate în selecție, training și planificare. Este de asemenea membru în comitetele editoriale al Journal of Humanities, South African Journal of Education și South South African Journal Sciences and Technology.

Traducerea EQ-i

Traducerea în româna a EQ-i a fost realizata prin procedeul traducere-retroversiune, sub supervizarea autorului (Reuven Bar-On, PhD) si a editorului international al testului (Multi-Health Systems, Inc.). Traducerea initiala a fost realizata de primii doi dintre autorii adaptarii testului (Dragos Iliescu si Raluca Livinti). Au fost necesare patru cicluri de retroversiune finisare retraducere, realizate în perioada Noiembrie 2007-Martie 2008, pentru a ajunge la versiunea actuala a testului, care este considerata versiunea româneasca oficiala.

Eșantionul normativ românesc pentru EQ-i

Etaloanele românesti ale EQ-i se bazeaza pe un esantion normativ format din N=1400 de persoane, dintre care 700 sunt de sex masculin si 700 de sex feminin. Datele au selectate printr-o procedura statistica dintr-o baza de date disponibila de N=…., cu scopul de a se obtine un esantion cât mai echilibrat din punct de vedere statistic si cât mai aproape de o reprezentativitate statistica la nivel national pe grupele de vârsta luate în considerare.

Vârsta persoanelor incluse în esantionul normativ a fost cuprinsa între 16 si 62 de ani, cu o medie de 31.30 ani. Au fost utilizate, conform recomandarilor autorilor, cinci categorii de vârsta: 16-19 ani, 20-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani si >50 ani.

Datele au fost colectate între 1 august 2007 si 1 iunie 2008 prin aplicarea chestionarului de catre operatori de interviu si de catre psihologi si pedagogi în cadrul activitatii lor curente.

Manualul românesc al EQ-i

Manualul romanesc al EQ-i este o traducere si adaptare a manualului original american, in care au fost inserate rezultatele studiilor realizate in Romania cu ultima forma a testului, cu un accent asupra calitatilor psihometrice ale acestuia.

Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al EQ-i

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Raluca Livinti este psiholog, are un master in cercetare sociologica de la Universitatea Bucuresti si este cercetator in cadrul grupului de cercetare din Testcentral inca din 2003. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii fundamentale in domeniul masurarii psihologice, a testelor si testarii.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS