⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

M-PACI®

Millon® Pre-Adolescent Clinical Inventory

Inventarul Clinic Millon® pentru Preadolescenți (M-PACI®) este un instrument consacrat care permite identificarea problemelor psihologice ale copiilor
Categorie: Cod produs: M-PACI®
Despre test

Millon Pre-Adolescent Clinical Inventory (M-PACI) este un instrument comprehensiv special creat pentru a ajuta specialistul în domeniul sanatatii mintale sa identifice corect problemele psihologice ale copiilor cu vârsta de 9-12 ani. Spre deosebire de instrumentele care se axeaza pe o singura arie, cum ar fi anxietatea sau depresia, evaluarea cu M-PACI ofera o viziune integrata, care sintetizeaza stilurile de personalitate emergente si sindroamele clinice, ajutând specialistii în detectarea semnelor timpurii ale tulburarilor corespunzatoarea Axei I si Axei II.
M-PACI ajuta la o interventie timpurie în vederea ameliorarii dificultatilor aparute în preadolescenta si care neidentificate pot conduce la probleme mai mari în viitor. Poate fi utilizat atât în evaluarea preadolescentilor internati, cât si a celor din ambulatoriu, de catre psihologi, psihiatri, consilieri si alti specialisti în domeniul sanatatii mintale. Inventarul se dovedeste util la:
- evaluarea preadolescentilor cu probleme în vederea confirmarii ipotezelor diagnostice
- planificarea tratamentului individualizat prin oferirea unei imagini integrate a patternurilor de personalitate emergente si a semnelor clinice curente
- masurarea progresului înainte, în timpul si dupa tratament
M-PACI contine 97 de itemi, cu raspuns Adevarat-Fals. Completarea dureaza 15-20 de minute si necesita un nivel de întelegere a cuvântului scris de clasa a treia.
Scalele M-PACI
Instrumentul este creat de Dr. Therodore Millon, o personalitate marcanta în domeniul dezvoltarii personalitatii, pornind de la propria sa teorie comprehensiva. Scalele componente sunt:
Sapte Patternuri de personalitate emergente:
- Supus
- Sociabil
- Încrezator
- Insubordonat
- Conformist
- Inhibat
- Instabil
Sapte Semne clinice curente:
- Anxietate/Frica
- Deficit de atentie
- Tendinte obsesiv-compulsive
- Probleme de conduita
- Comportamente disruptive
- Dispozitie depresiva
- Distorsionarea realitatii
Doi Indicatori de validitate a raspunsului:
- Invalidare
- Caracterul negativ al raspunsului
Abreviere MPACI
Data publicării 2010
Populația vizată copii
Forma de administrare Individuală, Autoevaluare
Vârsta 9-12 ani
Volumul eșantionului 252
Calificarea necesară C
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi cu răspuns Adevărat-Fals
Numărul itemilor 97 de itemi

Theodore Millon, PhD, DSc

Theodore Millon, PhD, DSc este teoretician în domeniul psihologiei, recunoscut pentru lucrarile sale referitoare la teoria personalitatii si psihopatologie, lucrari care i-au adus numeroase premii APA. Dr. Millon a fost editor fondator al Journal of Personality Disorders si primul presedinte al International Society for the Study of Personality Disorders. A fost Profesor la Harvard Medical School, University of Illinois si University of Miami.

Autor principal al inventarelor Millon, Dr. Millon a scris sau a editat mai mult de 30 de lucrari, printre care Disorders of Personality (Tulburari de personalitate), ajunsa la cea de-a treia editie, The Millon Inventories: A Practitioners Guide to Personalized Clinical Assessment (Inventarele Millon: Un ghid al specialistului în evaluarea clinica personalizata) (a doua editie), Personality-Guided Therapy (Terapia ghidata de personalitate) si The Oxford Textbook of Psychopathology (Manualul de psihopatologie Oxford) (a doua editie). Mai recent, a finalizat o serie de trei lucrari intitulate A Personalized Psychotherapy Approach (O abordare psihoterapeutica personalizata) si a doua editie a Contemporary Directions in Psychopathology (Directii contemporane în psihopatologie). A contribuit cu mai mult de 250 de capitole si articole la numeroase carti si reviste în domeniu. În ultimul deceniu, a primit cele mai înalte 3 recunoasteri în domeniul psihologiei: APA Presidential Citation, APAs distinguished Professional Contribution to Research si Gold Lifetime Achievement Award al APA. Este decan si Director stiintific al Institute for Advanced Studies in Personology and Psychopathology.

Robert Tringone, PhD

Robert Tringone, Ph.D. a primit titlul de Doctor la University of Miami, unde a studiat sub îndrumarea Dr. Theodore Millon. Datorita eforturilor lor comune de cercetare, Dr. Trigone a fost Personality Disorders Adviser în grupul de lucru pentru Axa II a DSM-IV. Începând din 1992, Dr. Trigone este trainer certificat Pearson, concentrându-se asupra evaluarii adolescentilor cu MACI si integrând rezultatele acestuia cu câteva tehnici proiective. Este co-autor al M-PACI si autor sau co-autor al numeroase capitole referitoare la instrumentele MACI si M-PACI. Dr. Tringone activeaza la St. Johns University în Department of Wellness, în campusul din Queens, New York. Activeaza de asemenea si în practica privata pentru copii, adolescenti si adulti. Este Coordinator of Inventory Training pentru Institute for the Advanced Studies in Personology and Psychopathology. 

Carrie Millon, PhD

Carrie Millon, PhD, este Assistant Dean a Institute for Advanced Studies of Personology and Psychopathology si unul dintre autorii conceptiei, constructiei si validarii MBMD (Millon Behavioral Medicine Diagnostic). A fost co-autor al mai multor texte în domeniul personalitatii/psihopatologiei si a scris mai multe articole si capitole în domeniul sanatatii mintale si fizice. În trecut Dr. Millon a fost assistant professor la University of Miami School of Medicine, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, director al Biopsychosocial Center for the Study of AIDS al universitatii si director al programului EAP al universitatii. A ajutat de asemenea la designul de programe comportamentale ca si clinician la Pain and Rehabilitation Programs ale University of Miami în Department of Neurological Surgery. 

Seth Grossman, PsyD

Seth Grossman, PsyDis, este psiholog licentiat în zona South Florida, specializat în psihoterapie si în evaluarea terapeutica a adultilor si adolescentilor rezistenti la tratament, care prezinta dificultati de personalitate, precum si în consultarea si evaluarea în domeniul sanatatii mintale, psihologiei medicale, evaluarii criminaliste si aplicatiilor în domeniul afacerilor. Dr. Grossman este de asemenea afiliat la Florida International University din Miami. În ultima decada, a colaborat cu Dr. Theodore Millon, fiind co-autor al multor lucrari si evaluari, printre care o serie de trei volume referitoare la psihoterapia personalizata si autor al Scalelor fateta Grossman ale instrumentelor MCMI-III si MACI. A fost de asemenea invitat lector invitat la numeroase universitati, institutii si companii americane si internationale, pe tema personalitatii si evaluarii clinice. 
Esantionul normativ românesc M-PACI a avut un volum total de N=252 de persoane cu vârsta cuprinsa între 9 si 12 ani, dintre care un numar de N=175 (72.4%) sunt de gen masculin, iar N=77 (30.6%) sunt de gen feminin.
Culegerea datelor s-a desfasurat între iunie 2008 si ianuarie 2009. Esantionul este reprezentativ pentru populatia cu vârsta de 9-12 ani cu patologie clinica, neinstitutionalizata si institutionalizata. Evaluarile s-au desfasurat în scoli, clinici si spitale.
M-PACI dispune de etaloane pe gen. Etaloanele sunt prezentate sub forma unor scoruri base rate (BR). Scorurile T, de exemplu, care prezinta o medie de 50, o abatere standard de 10 si o distributie a scorurilor similare pentru toate scalele inventarului, poate masca orice diferenta ce ar putea exista între prevalenta în realitate a atributelor masurate de inventar. Spre deosebire de scorurile T, scorurile BR reflecta prevalenta relativa în esantionul normativ a caracteristicilor pe care le masoara.
Manualul românesc este o traducere si adaptare dupa manualul original american. Contine 114 pagini si capitole referitoare la: fundamentarea teoretica a M-PACI, dezvoltarea inventarului, caracteristici psihometrice, administrare, scorare si interpretare.
Manualul este însotit de o brosura de adaptare a instrumentului pentru populatia româneasca, care prezinta rezultatele studiilor efectuate asupra esantionului normativ românesc referitoare la fidelitatea si validitatea M-PACI, precum si etaloanele românesti (în scoruri BR).
Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizitia primei licente pentru un psiholog.
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS