M-PACI®

Millon® Pre-Adolescent Clinical Inventory

Inventarul Clinic Millon® pentru Preadolescenți (M-PACI®) este un instrument consacrat care permite identificarea problemelor psihologice ale copiilor
Categorie: Cod produs: M-PACI®

Ce este M-PACI®? 

M-PACI® este un instrument comprehensiv special creat pentru a ajuta specialistul în domeniul sănătății mentale să identifice corect problemele psihologice ale copiilor cu vârsta de 9-12 ani. Spre deosebire de instrumentele care se axează pe o singură arie, cum ar fi anxietatea sau depresia, evaluarea cu M-PACI® oferă o viziune integrată, care sintetizează stilurile de personalitate emergente și sindroamele clinice, ajutând specialiștii în detectarea semnelor timpurii ale tulburărilor corespunzătoare Axei I și Axei II. 

Testul are la bază o teorie coerentă în domeniul personalității și psihopatologiei, cu o valoare interpretativă crescută, fiind un instrument de evaluare multiaxială care reflectă experiența clinică și psihometrică autorului său, Dr. Theodore Millon. M-PACI® conține 97 de itemi, cu răspuns Adevărat-Fals. Completarea durează 15-20 de minute și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris de clasa a treia. Inventarul este compus din 14 scale de profil grupate în două seturi: Patternuri de personalitate emergente şi Semne clinice curente, la care se adaugă două scale de validitate. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat M-PACI®? 

M-PACI® permite a o intervenție timpurie în vederea ameliorării dificultăților apărute în preadolescență și care neidentificate pot conduce la probleme mult mai grave în viitor. Poate fi utilizat atât în evaluarea preadolescenților internați, cât și a celor din ambulatoriu, de către psihologi, psihiatri, consilieri și alți specialiști în domeniul sănătății mentale. 

Inventarul se dovedește util la evaluarea preadolescenților cu probleme în vederea confirmării ipotezelor diagnostice; planificarea tratamentului individualizat prin oferirea unei imagini integrate a patternurilor de personalitate emergente și a semnelor clinice curente; măsurarea progresului înainte, în timpul și după tratament. 


Care sunt particularitățile M-PACI®? 

FUNDAMENT TEORETIC. M-PACI® diferă de alte teste şi scale clinice pentru preadolescenţi prin faptul că are la bază o teorie comprehensivă a personalităţii. În dezvoltarea sa, au fost derivate constructele de personalitate din teoria lui Millon. Utilizarea acestei fundamentări comune oferă continuitate inventarelor Millon pentru preadolescenţi, adolescenţi (MACI®) şi adulţi (MCMI®-III). 

DEDICAT PRE-ADOLESCENȚEI. Spre deosebire de alte instrumente, M-PACI® a fost dezvoltat de la bun început doar pentru evaluarea pre-adolescenților, tratând în mod exclusiv această categorie de vârstă cu preocupările și situațiile ei tipice. 

CONCIZIE ȘI STRUCTURĂ. Ţinând cont de faptul că deficitul de atenţie şi dificultăţile de citire sunt mai frecvente în rândul copiilor de 9-12 ani întâlniţi în mediul clinic, s-au depus eforturi de a concepe itemi scurţi şi simpli, interesanţi pentru preadolescenţi, formulaţi în limbajul lor. O altă modalitate de a se asigura că inventarul să fie uşor de completat a fost menţinerea numărului itemilor sub 100.

Scalele M-PACI® 

Șapte Patternuri de personalitate emergente: 

 1. Supus
 2. Sociabil
 3. Încrezator
 4. Insubordonat
 5. Conformist 
 6. Inhibat
 7. Instabil 

Șapte Semne clinice curente: 

 1. Anxietate/Frica 
 2. Deficit de atentie 
 3. Tendinte obsesiv-compulsive 
 4. Probleme de conduita 
 5. Comportamente disruptive 
 6. Dispoziție depresivă - 
 7. Distorsionarea realității 

Doi Indicatori de validitate a răspunsului: 

 1. Invalidare;
 2. Caracterul negativ al răspunsului.

Revizie BUROS DA, reviewed in K. F. Geisinger, R. A. Spies, J. F. Carlson, & B. S. Plake (Eds.), The seventeenth mental measurements yearbook.
Abreviere M-PACI®
Data publicării 2010
Populația vizată copii
Forma de administrare Individuală, Autoevaluare
Vârsta 9-12 ani
Volumul eșantionului 252
Calificarea necesară C
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi cu răspuns Adevărat-Fals
Numărul itemilor 97 de itemi

Theodore Millon, PhD, DSc

Theodore Millon, PhD, DSc este teoretician în domeniul psihologiei, recunoscut pentru lucrările sale referitoare la teoria personalității și psihopatologie, lucrări care i-au adus numeroase premii APA. Dr. Millon a fost editor fondator al Journal of Personality Disorders și primul președinte al International Society for the Study of Personality Disorders. A fost Profesor la Harvard Medical School, University of Illinois și University of Miami.

Autor principal al inventarelor Millon, Dr. Millon a scris și editat mai mult de 30 de lucrări, printre care Disorders of Personality (Tulburări de personalitate), ajunsă la cea de-a treia ediție, The Millon Inventories: A Practitioners Guide to Personalized Clinical Assessment (Inventarele Millon: Un ghid al specialistului în evaluarea clinică personalizată) (a doua ediție), Personality-Guided Therapy (Terapia ghidată de personalitate) și The Oxford Textbook of Psychopathology (Manualul de psihopatologie Oxford) (a doua ediție). Mai recent, a finalizat o serie de trei lucrări intitulate A Personalized Psychotherapy Approach (O abordare psihoterapeutică personalizată) și a doua ediție a Contemporary Directions in Psychopathology (Direcții contemporane în psihopatologie). A contribuit cu mai mult de 250 de capitole și articole la numeroase cărți și reviste în domeniu. A primit cele mai înalte 3 recunoașteri în domeniul psihologiei: APA Presidential Citation, APAs distinguished Professional Contribution to Research și Gold Lifetime Achievement Award al APA. Este decan și Director științific al Institute for Advanced Studies in Personology and Psychopathology.

Robert Tringone, PhD

Robert Tringone, Ph.D. a primit titlul de Doctor la University of Miami, unde a studiat sub îndrumarea Dr. Theodore Millon. Datorită eforturilor lor comune de cercetare, Dr. Trigone a fost Personality Disorders Adviser în grupul de lucru pentru Axa II a DSM-IV. Începând din 1992, Dr. Trigone este trainer certificat Pearson, concentrându-se asupra evaluării adolescenților cu MACI și integrând rezultatele acestuia cu câteva tehnici proiective. Este co-autor al M-PACI și autor sau co-autor al numeroase capitole referitoare la instrumentele MACI și M-PACI. Dr. Tringone activează la St. Johns University în Department of Wellness, în campusul din Queens, New York. Activează de asemenea și în practica privată pentru copii, adolescenți și adulți. Este Coordinator of Inventory Training pentru Institute for the Advanced Studies in Personology and Psychopathology

Carrie Millon, PhD

Carrie Millon, PhD, este Assistant Dean a Institute for Advanced Studies of Personology and Psychopathology și unul dintre autorii concepției, construcției și validării MBMD (Millon Behavioral Medicine Diagnostic). A fost co-autor al mai multor texte în domeniul personalității/psihopatologiei și a scris mai multe articole și capitole în domeniul sănătății mintale și fizice. În trecut Dr. Millon a fost Assistant Professor la University of Miami School of Medicine, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, director al Biopsychosocial Center for the Study of AIDS al universității și director al programului EAP al universității. A ajutat de asemenea la designul de programe comportamentale ca și clinician la Pain and Rehabilitation Programs ale University of Miami în Department of Neurological Surgery

Seth Grossman, PsyD

Seth Grossman, PsyDis, este psiholog licențiat în zona South Florida, specializat în psihoterapie și în evaluarea terapeutică a adulților și adolescenților rezistenți la tratament, care prezintă dificultăți de personalitate, precum și în consultarea și evaluarea în domeniul sănătății mintale, psihologiei medicale, evaluării criminaliste și aplicațiilor în domeniul afacerilor. Dr. Grossman este de asemenea afiliat la Florida International University din Miami. În ultima perioadă, a colaborat cu Dr. Theodore Millon, fiind co-autor al multor lucrări și evaluari, printre care o serie de trei volume referitoare la psihoterapia personalizată și autor al Scalelor fațetă Grossman ale instrumentelor MCMI-III și MACI. A fost de asemenea invitat lector invitat la numeroase universități, instituții și companii americane și internaționale, pe tema personalității și evaluării clinice. 

Eșantionul normativ al M-PACI® 

Eșantionul normativ românesc M-PACI® a avut un volum total de= 252 de persoane cu vârsta cuprinsă între 9 si 12 ani, dintre care un număr de N = 175 (72.4%) sunt de gen masculin, iar N = 77 (30.6%) sunt de gen feminin. Culegerea datelor s-a desfășurat între iunie 2008 și ianuarie 2009. Eșantionul este reprezentativ pentru populația cu vârsta de 9-12 ani cu patologie clinică, neinstituționalizată și instituționalizată. Evaluările s-au desfășurat în școli, clinici și spitale. M-PACI® dispune de etaloane pe gen. 

Etaloanele sunt prezentate sub forma unor scoruri base rate (BR). Scorurile T, de exemplu, care prezinta o medie de 50, o abatere standard de 10 și o distribuție a scorurilor similare pentru toate scalele inventarului, poate masca orice diferență ce ar putea exista între prevalența în realitate a atributelor măsurate de inventar. Spre deosebire de scorurile T, scorurile BR reflectă prevalența relativă în eșantionul normativ a caracteristicilor pe care le măsoară.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS