⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

NEO® PI-R LD

NEO® PI-R Leadership Report

Raportul de Leadership NEO® PI-R (NEO® PI-R LD) este un raport de evaluare a competențelor generale de leadership ale unei persoane, cu punctarea ariilor care asigură o funcționare coerentă, a punctelor puternice, dar și a ariilor care ar putea să fie dezvoltate în continuare
Categorie: Cod produs: NEO® PI-R LD
Este un raport de evaluare a competențelor generale de leadership ale unei persoane, cu punctarea ariilor care asigură o funcționare coerentă, a punctelor puternice, dar și a ariilor care ar putea să fie dezvoltate în continuare.
Prezentare generala a NEO PI-R Leadership Report
Raportul de leadership al NEO PI-R se bazeaza, evident, pe Inventarul de Personalitate NEO Revizuit (Revised NEO Personality Inventory, NEO PI-R), care este fara doar si poate cel mai celebru, cel mai utilizat si cel mai "in voga" chestionar de personalitate in psihologia moderna, evaluand constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R este atat de consacrat incat el este considerat a fi standardul pentru ceea ce se numeste "modelul canonic al Big Five", in intreaga lume.
Pentru o descriere detaliata a instrumentului de baza (NEO PI-R) si a modalitatii in care a fost adaptat in Romania, va rugam sa consultati sectiunea dedicata din acest site.
Raportul de Leadership poate fi generat pe baza unei autoevaluari clasice cu ajutorul NEO PI-R si prezinta urmatoarele avantaje:
  • Aduce un aport informational important în încercarea de a evalua performanta în Leadership e respondentului;
  • Permite respondentilor sa îsi descopere propriile puncte tari din perspectiva competentelor si abilitatilor de conducere, precum si ariile care necesita dezvoltare;
  • Investigheaza sase arii de competente manageriale (Calitatea Muncii, Gestionarea Emotiilor, Managementul Schimbarii, Proactivitate, Leadership, Relationare Pozitiva), fiecare dintre acestea având un set de subdimensiuni (Planificare, Organizare, Toleranta la Stres, Empatie, Viziune strategica, Inovare, Eficienta, Persuasiune, Delegare, Implicare, Comunicare, Relationare cu colegii etc).
  • Analiza focalizarii eforturilor de conducere ofera informatii importante nu doar despre ariile în care sunt investite cantitati importante de resurse si efort, ci si despre acele zone în care sunt investite mai putine resurse.
Raportul cuprinde 51 de pagini structurate în patru sectiuni:
  • Sectiunea 1 se axeaza pe analiza orientarii stilului de leadership cu accent pe schimbare organizationala, sarcini si eficienta, relatii interpersonale.
  • Sectiunea 2 contine informatii despre competentele generale ale leaderului.
  • Sectiunea 3 discuta profilul detaliat, investigând abilitatile specifice de leadership care compun cele sase competente generale.
  • Sectiunea 4 propune un sprijin pentru realizarea planului de dezvoltare personala.
-
Abreviere NEO PI-R LD
Data publicării 2010
Populația vizată persoane adulte care ocupă o poziție de leader
Forma de administrare Individual/Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 30 de minute
Tipul itemilor Itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 240

Paul T. Costa, Jr., Ph.D

Paul T. Costa este din 1985 pâna în prezent conducator al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate. Este foarte cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1964, obtine B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continua studiile la Universitatea din Chicago unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul dezvoltarii umane. Mai târziu, în 1972 lucreaza ca lector al sectiei de Psihologie Clinica, în cadrul Universitatii Harvard, pentru ca în 1973 sa devina profesor asociat al Universitatii Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii si nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO Personality Inventory-3 in adolescents and adults. Assessment).

Robert R. McCrae, Ph.D.

Robert R. McCrae este din 1983 pâna în zilele noastre lider al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate, alaturi de colegul sau Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1971, obtine B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de Stat Michigan. Continua studiile la Universitatea din Boston unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul psihologiei personalitatii. Mai târziu, în 1974 lucreaza ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universitatii Boston, pentru ca în 1975 sa devina asistent de cercetare în Programul de Cercetare a Personalitatii, din Studiul de Etalonare a Îmbatrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universitatii Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investigheaza Fumatul si Personalitatea, apartinând aceleiasi universitati.

Este membru onorific al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiluris across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality. Current Directions in Psychological Science). Informatii aditionale despre biografiile celor doi autori sunt disponibile la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/costa.htm si respectiv la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/rrm.htm

Evaluarea preliminară a formelor NEO PI-R existente deja în România

Chestionarul NEO PI-R are o istorie relativ îndelungata în România. A existat nu una, ci mai multe forme ale sale, traduse dupa 1990, în scop de cercetare de psihologi din diverse centre universitare. În total, la momentul în care am demarat munca de adaptare a NEO-PI R în România am identificat cinci versiuni separate ale chestionarului. În mod special s-au remarcat în acest context centrele de la Bucuresti, unde au existat doua traduceri paralele ale testului, si de la Iasi, unde a existat chiar si o traducere a primului manual, utilizata de buna seama în scopuri didactice.

Aceste traduceri, trebuie sa o spunem, în ciuda eforturilor specialistilor care s-au ocupat de ele, nu au fost adaptari ale chestionarului, ci au facut doar o simpla traducere a itemilor, neînsotita de retroversiuni, sau de analizele statistice care sa asigure coerenta formei românesti sau chiar echivalenta acestei forme cu cea originala a testului. Unele din aceste traduceri au fost realizate, în ciuda oricaror norme internationale care desemneaza o asemenea procedura drept o practica de slaba calitate, din alta limba decât engleza (limba originala a testului) si fara o comparatie cu aceasta. Una singura din cele cinci versiuni a cules norme nationale, iar structura esantionului normativ nu a fost controlata nici chiar la aceasta.

Probabil ca unul din motivele care fac ca aceste versiuni mai vechi sa fie atât de nepotrivite din punct de vedere al calitatilor psihometrice este faptul ca nici una nu a fost tradusa sau lucrata în mod legal, adica având acordul editorului international al testului, adica PAR (Psychological Assessment Resources, Inc.). O singura traducere care circula în România a fost realizata pe baza unui contact cu unul dintre autorii testului, dar fara o supervizare din partea acestuia.

Totusi, activitatea de cercetare a specialistilor care au lucrat cu acest chestionar a fost meritorie si au existat în timp mai multe articole publicate în reviste de specialitate, precum si comunicari stiintifice prezentate la sesiuni de comunicare si congrese, care au utilizat în culegerea datelor una din formele românesti ale NEO PI-R.

Cu totul alta a fost situatia cu ceea ce editorul international al NEO PI-R privea ca fiind traducerea oficiala a testului în limba româna. Aceasta fusese realizata de Dan Ispas (University of South Florida) si revizuita de prof. Horia D. Pitariu, cu urmarea tuturor pasilor legali necesari unui astfel de demers. Însa nici aceasta traducere nu fusese confirmata din punctul de vedere al echivalentei, neexistând la acel moment suficiente date pentru a rula analizele statistice.
Procedura logica pe care am urmat-o, în acest context, a fost aceea de a evalua coerenta tuturor acestor cinci forme ale NEO PI-R. Au fost culese date cu fiecare din cele cinci forme, pe esantioane de necesitate formate din studenti. Pentru fiecare forma s-au cules între 92 si 161de administrari. Pentru fiecare forma au fost apoi evaluati o parte din indicii psihometrici fundamentali. S-a calculat, astfel consistenta interna a fiecarei scale majore si a fiecarei fatete, precum si corelatiile itemilor cu scala din care faceau parte (corrected item-total correlations). A fost de asemenea rulata o analiza factoriala, pentru a evalua gradul în care structura factoriala este echivalenta cu cea afirmata de autorii testului si confirmata în sute de studii, si în culturi diferite de cea americana.

Din pacate (dar poate nu neasteptat) nici una din cele cinci versiuni nu a confirmat ca ar avea calitatea necesara pentru a putea fi utilizata de un psiholog responsabil. Fidelitatile scalelor, pentru fiecare din aceste versiuni, stau în medie cu .15-.20 sub indicii Alpha publicati de autori în manualul tehnic al testului. Pentru fiecare din cele cinci traduceri au existat cel putin 5 itemi care demonstrau o corelatie negativa cu scala sau fateta din care faceau parte, conform cheii de scorare a testului si cel putin 30 de itemi cu astfel de corelatii care nu treceau de nivelul .10. Pentru doar doua din cele cinci traduceri analiza factoriala extrage cinci factori, pentru una au fost extrasi doar patru factori si pentru una au fost extrasi chiar 7 factori. Chiar si fortate sa retina doar cinci factori si sa îi supuna ulterior unei rotatii Varimax si unei confirmari prin rotatie Procrustes, pentru doar doua din aceste traduceri echivalenta cu factorii-tinta Big Five era notabila (peste .75), dar mult mai mica decât fusesera raportate astfel de date în alte studii de adaptare.

Consideram asadar ca traducerile vechi ale chestionarului au unele probleme si nu asigura utilizatorul ca utilizeaza cu adevarat NEO PI-R, adica un chestionar de personalitate care prin robustetea lui a ajuns unul din standardele evaluarii de personalitate în aceasta întreaga lume. Nici una din aceste traduceri nu poate asigura utilizatorul ca utilizeaza un instrument care are calitati psihometrice bune, sau macar acceptabile, si nici una din aceste forme nu poate garanta faptul ca instrumentul utilizat se potriveste cu structura factoriala Big Five, care este chiar baza, fundamentul, principiul acestui test.
Descurajam asadar toti utilizatorii vreuneia din variantele mai vechi ale testului de la a mai utiliza respectivele variante. Dincolo de implicatiile legale pe care utilizarea ilegala le atrage dupa sine, aceste variante sunt plasate sub standardele la care un specialist în psihodiagnostic ar trebui sa adere.

Traducerea și adaptarea NEO PI-R

Au fost retinute doua dintre traducerile care pareau a avea o calitate mai buna. Acestea sunt traducerile care apartin lui Dan Ispas si lui Mihaela Minulescu. Plecând de la aceste doua traduceri, echipa care semneaza aceasta adaptare a încercat sa finiseze modalitatea de exprimare a itemilor astfel încât sa se asigure ca itemii aceleiasi fatete au semnificatii suficient de apropiate între ei încât sa asigure o consistenta interna buna pentru scala.

În acest scop, urmând sfaturile Dr. McCrae, itemii fiecarei fatete au fost extrasi din chestionar si luati în considerare separat, fara a analiza si ceilalti itemi. Chestionarul astfel tradus fost supus unei retroversiuni si trimis autorului mentionat, care a facut comentarii extinse cu privire la semnificatia anumitor itemi care, conform experientei sale cu zeci de alte adaptari culturale, nu fusesera tradusi cu sensul care sa maximizeze probabilitatea unei versiuni bune. Au fost operate, evident, modificarile de rigoare, iar aceasta versiune româneasca noua a NEO PI-R a fost pilotata.

Esantionul utilizat pentru pilotare a cuprins 224 de subiecti, cu vârste cuprinse între 16 si 48 de ani (m=31.83, SD=8.68). Au fost din nou rulate calcule statistice, printre care mentionam: indici statistici de start (pentru a evalua existenta unor distributii echivalente cu cele originale, pentru scalele testului), consistenta interna, corelatiile itemilor cu restul scalelor din care fac parte, analiza factoriala exploratorie cu rotatie Varimax si analiza confirmatorie Procrustes.
Un numar de 21 de itemi au fost identificati ca fiind itemi care induc potentiale probleme în scalele din care fac parte, acestia au fost analizati din punctul de vedere al functiei de raspuns la item si au mai fost modificati în exprimare. O noua pilotare, efectuata pe un esantion de 253 de subiecti cu vârste cuprinse între 16 si 57 de ani (m=35.78, SD=12.34) a demonstrat ca o parte a acestor itemi si-au îmbunatatit caracteristicile.

Totusi, un numar de 6 fatete aveau în continuare indici de fidelitate mici sau foarte mici, oricum plasati considerabil sub nivelul indicat de autori si de alte studii. Enumeram printre acestea fatetele N2: Furie-Ostilitate, C4: Dorinta de realizare, A6: Blândete si trei fatete ale domeniului Deschidere, anume O1: Deschidere spre fantezie, O4: Deschidere spre actiune si O6: Deschidere spre valori. În special fateta O4 avea o fidelitate extrem de mica si, fara ca în cadrul ei sa existe corelatii negative item-total, nu reusea sa treaca de pragul de .30.
Împreuna cu Dr. McCrae, echipa de adaptare a testului a utilizat o strategie dubla în acest context. În primul rând, itemii acestor sase fatete au fost din nou modificati în verbalizare, cu grija deosebita la accentele si semnificatiile pe care le suscita. În plus, pentru cele trei fatete ale Deschiderii care au demonstrat oarecare probleme au fost redactati itemi noi: câte doi itemi în sens pozitiv si doi în sens negativ, pentru fiecare scala, rezultând astfel 12 itemi suplimentari si o noua versiune de pilotare de 252 de itemi.

Aceasta noua forma a fost din nou pilotata, de data aceasta pe un esantion mai voluminos, de 477 de subiecti, cu vârste cuprinse între 21 si 65 de ani (m=43.14, SD=12.28). Au fost rulate din nou aceleasi analize, stabilindu-se în cursul acestor evaluari ca itemii suplimentari, scrisi pentru fiecare fateta, nu aduc un increment notabil la calitatile psihometrice ale respectivelor scale ci, dimpotriva, în cazul fatetele O1 si O4, chiar ar deteriora aceste calitati. Totusi, noile modificari aduse verbalizarii itemilor originali pareau a genera indicatori acceptabili, motiv pentru care aceasta varianta a fost considerata finala.
Aceasta este forma româneasca a chestionarului care a fost utilizata pentru toate analizele care vor fi prezentate în acest manual si care a fost folosita în culegerea de norme pentru România. Utilizarea acestor norme cu orice alta forma a testului este improprie, fara a mentiona faptul ca, principial, utilizarea oricarei alte forme este improprie.

Etaloanele românești ale NEO PI-R

Esantionul normativ românesc provine dintr-o colectie de date de mare volum, continând 3761 chestionare. Setul de date utilizat ca esantion normativ reprezinta 58.50% din colectia de date si a fost extras aleator, cu un control al cotelor, adica astfel încât sa asigure o cât mai buna reprezentativitate pe o serie de criterii demografice, care vor fi discutate în continuare.
Esantionul normativ românesc pentru NEO PI-R are un volum de 2200 persoane, dintre care 1100 sunt femei si 1100 sunt barbati. Vârsta minima în acest esantion este de 14 ani, vârsta maxima de 62 de ani (m=30.30, SD=11.61).
Chestionarele incluse în esantionul normativ au fost culese partial prin operatori de interviu remunerati, partial prin colaboratori si asistenti de cercetare. Cea mai mare parte din chestionare au fost administrate în format creion-hârtie, însa pentru aproape un sfert din chestionarele incluse în esantionul normativ datele au fost culese prin administrare electronica (online).

Esantionul normativ pentru adolescenti este format din cei 450 de subiecti inclusi si în esantionul NEO PI-R (157 cu vârste cuprinse între 14 si 17 si 293 cu vârste cuprinse între 18 si 21 de ani), la care au fost adaugati, prin extragere aleatorie, din colectia de date mai mare, un numar suplimentar de 350 de elevi si studenti. În total, acest esantion cuprinde asadar 800 de adolescenti, cu vârste cuprinse între 14 si 21 de ani (m=14.99, SD=1.67). Etalonul de adolescenti rezultat pe baza acestui esantion normativ este prezentat în Anexele la acest manual.

NEO-FFI nu a fost administrat ca atare decât unui numar mai degraba restrâns de subiecti. Singurul esantion prezentat în acest manual, care se bazeaza pe date obtinute prin administrarea directa a NEO-FFI este micul esantion pe care a fost evaluata stabilitatea test-retest a acestui test; structura sa va fi discutata la sectiunea respectiva. De vreme ce NEO-FFI nu contine nici un item strain de NEO PI-R, raspunsurile probabile la NEO-FFI au fost deduse din cele date de fiecare subiect la NEO PI-R. Astfel, esantionul normativ al NEO-FFI este identic cu cel cules pentru chestionarul mai mare. Majoritatea calculelor care vor fi prezentate în acest manual cu referire la NEO-FFI se bazeaza asadar pe acest esantion normativ; atunci când acesta nu este cazul se va indica situatia în mod special si vor fi specificate volumul si structura respectvei colectii de date.

În afara esantioanelor de autoevaluare, fie ele pentru Forma S a NEO PI-R sau pentru NEO-FFI, se mai fac referiri pe parcursul manualului si la alte esantioane punctuale. Acestea vor fi descrise la respectivul moment, simtim totusi ca este important sa descriem aici si un al treilea esantion normativ, anume esantionul pe care se bazeaza normele detaliate în anexele acestui manual pentru Forma R a chestionarului.

Esantionul colectat pentru Forma R a NEO PI-R este compus din doua colectii de date separate. Prima se bazeaza pe un studiu care a inclus un numar de 88 de studenti (41 de baieti si 47 de fete), cu vârste cuprinse între 19 si 25 de ani (m=20.26, SD=.93). Acestia au evaluat si au fost evaluati în schimb fiecare de câte un parinte, totalizând astfel un numar de 88 de parinti (48 de barbati si 40 de femei), cu vârste cuprinse între 39 si 62 ani (m=47.41, SD=5.10). Colectia astfel rezultata contine 176 de cazuri. A doua colectie de date se bazeaza pe un studiu în care s-au colectat date de heteroevaluare din partea unor colegi. Un numar de 53 de studenti de master (23 de baieti si 30 de fete), cu vârste cuprinse între 21 si 26 de ani (m=23.02, SD=1.39), au fost evaluati de cel mai bun prieten sau cea mai buna prietena (de acelasi sex cu persoana evaluata). În total a rezultat astfel un esantion normativ pentru Forma R a NEO PI-R format din 229 de subiecti.

Manualul românesc al NEO PI-R

Manualul romanesc al NEO PI-R este o traducere si adaptare a manualului original american, in care au fost inserate rezultatele studiilor realizate in Romania cu ultima forma a testului, cu un accent asupra calitatilor psihometrice ale acestuia. De asemenea, a fost adaugat un capitol cu studii de caz realizate in Romania, in domenii precum psihologia clinica, psihoterapia, psihologia industrial-organizationala, psihologia scolara si consilierea vocationala.
Manualul romanesc al NEO PI-R contine si discutii, referinte si etaloane pentru forma scurta a testului, NEO-FFI.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al NEO PI-R

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Mihaela Minulescu este doctor în psihologie si profesor universitar, autorul unor lucrari de referinta în evaluarea psihologica a personalitatii si în psihotarapia analitica. A tradus si experimentat în România chestionare de tip Big Five, în prezent conduce un colectiv de cercetare pentru construirea unor instrumente de tip Big Five în limba româna fiind în curs de experimentare un instrument pentru populatia adulta si unul pentru perioada adolescentei.
Dan Ispas este doctorand in psihologie industrial-organizationala la University of South Florida, SUA. Interesele sale in cercetare sunt interventii organizationale, comportamente contraproductive, evaluarea performantelor, emotii si justitia organizationala, traduceri si validari de teste si chestionare. Cercetarile sale au fost prezentate la conferintele Society for Industrial and Organizational Psychology si Academy of Management si publicate in Human Resource Management Review, Industrial and Organizational Psychology: Perspectives on Science and Practice, Psihologia Resurselor Umane si The Industrial-Organizational Psychologist.

Catalin Nedelcea este absolvent al Facultatii de Psihologie la Universitatea din Bucuresti unde îsi urmeaza si cursurile doctorale si în cadrul careia sustine, ca lector universitar, cursuri de psihodiagnostic, psihoterapie si comunicare. Este implicat în proiecte de dezvoltare de instrumente psihometrice. Conduce din 2004 propria firma de consultanta.


Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS