SWS®

Survey of Work Styles®

Chestionarul Stilurilor de Lucru  (SWS®) este un instrument multidimensional, dezvoltat prin utilizarea unei abordări psihometrice clasice, bazate pe operaționalizarea constructului definit drept "pattern comportamental de tip A"
Categorie: Cod produs: SWS®
Survey of Work Styles este un instrument cu 96 de itemi, creat special pentru evaluarea unui număr de șase dimensiuni ce sunt aferente modelului de comportament de tip A (Type A Behavior).
SWS este un instrument multidimensional, dezvoltat prin utilizarea unei abordari psihometrice clasice, bazata pe operationalizarea constructului definit drept "pattern comportamental de tip A" (Jackson, 1971; Wiggins, 1973). SWS consta din sase subscale, fiecare continând 16 itemi unici. Subscalele sunt denumite:
  • Nerabdarea (Impatience),
  • Furia (Anger),
  • Implicarea în Munca (Work Involvement),
  • Sentimentul lipsei de timp (Time Urgency),
  • Insatisfactia legata de serviciu (Job Dissatisfaction),
  • Competitivitatea (Competitiveness).
SWS ofera de asemenea un scor general pentru comportamentul de tip A, bazat pe suma celor sase subscale si un scor secundar de tip A, bazat pe itemii consonanti cu acele elemente care în Interviul Structurat Rosenman (Rosenman et al., 1975) se constituie în predictorii cei mai coerenti.

Comportamentul de tip A
Exista un interes crescând pentru studiul modelulului de comportament de tip A (Type A Behavior Pattern) ca un factor de risc mediat profesional pentru bolile cardiace, dar si pentru diverse alte afectiuni. Modelul de comportament de tip A a fost caracterizat printr-un viguros manierism verbal si psihomotor, un simt cronic al urgentei, asociat sentimentului constant de lipsa de timp, furie si ostilitate provocate cu usurinta, spirit competitiv accentuat, nerabdare extrema si o lupta agresiva pentru a reusi (Jenkins, Zyzanski & Rosenman 1978). Validarea modelului de comportament de tip A ca predictor al afectiunilor cardiace s-a bazat în principal pe interviul structurat al lui Rosenman (Rosenman et al., 1978), instrument din pacate calitativ, consacrat în detectia modelului de comportament de tip A.
SWS a fost dezvoltat într-o încercare de a raspunde necesitatii resimtite de psihometricieni de a avea la dispozitie un instrument de masurare a modelului de comportament de tip A, axat pe auto-evaluare, bazat pe o abordare cantitativa, parcimonica în termeni de resurse implicate. Asadar s-a cautat crearea unui instrument care sa fie economic, convenabil si obiectiv si care sa aiba proprietati psihometrice solide, comparativ cu instrumentele existente. Necesitatea unui astfel de chestionar a fost semnalata de diversi autori (OLooney et al., 1985), dar si de institutii profesionale cum ar fi Comitetul de lucru privind comportamentele care conduc la boli cardiace (Review Panel on Coronary-Prone Behavior and Coronary Heart Disease, 1982). Matthews (1982), recunoscând ca nu exista un chestionar adecvat ca alternativa la interviul structurat Rosenman, a considerat ca este momentul sa adoptam o atitudine psihometrica privind comportamentul de tip A.
-
Abreviere SWS
Data publicării 2006
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 1500
Calificarea necesară B
Durată 15-20 minute
Tipul itemilor itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 96

Douglas N. Jackson, PhD

Douglas N. Jackson este unul dintre cei mai prestigiosi psihometricieni și autori de teste din istoria modernă a psihologiei. Este autorul a numeroase teste psihologice și chestionare de personalitate, psihopatologie, abilități intelectuale și interese de carieră. A publicat de asemenea mult în psihologie, într-o varietate de arii de interes, incluzând analiză multivariată, psihometrie, administrarea și interpretarea testelor pe calculator, erorile de răspuns și distorsiunile în evaluarea personalității, natura inteligenței, conformismul social, personalitatea și performanța muncii, măsurarea interesului pentru carieră, evaluarea performanței la slujbă, stilurile cognitive și de personalitate. A publicat mai mult de 150 articole în reviste de renume și nenumărate capitole de carte. A participat la editarea câtorva prestigioase reviste psihologice. Numeroși foști studenți ai lui Douglas Jackson au devenit personalități în domeniu, care au contribuit ulterior serios la literatura de cercetare.

Recunoașterea capacității sale științifice din partea comunității internaționale de psihologi a fost unanimă. Douglas Jackson a fost președintele Comitetului pentru Testare și Evaluare Psihologica al APA. A fost de asemenea ales ca președinte al Diviziei de Măsurare, Evaluare și Statistică a APA și a Societății pentru cercetare comportamentală multivariată. A fost de asemenea delegatul din partea APA la ITC și membru în consiliul executiv al acestei prestigioase instituții.

Printre cele mai cunoscute teste psihologice publicate de el se numără PRF (Personality Research Form), JVIS (Jackson Vocational Interest Survey), SWS (Survey of Work Styles), JPI (Jackson Personality Inventory), CDI (Career Directions Inventory, dezvoltat împreună cu Connie Marshall), AIA (Ashland Interest Assessment), BPI (Basic Personality Inventory), MAB (Multidimensional Aptitude Battery), precum și si cele create în colaborare cu Sampo V. Paunonen și Michael C. Ashton, NPQ (Nonverbal Personality Questionnaire) și FF-NPQ (Five-Factor Nonverbal Personality Questionnaire).

Adaptare și etalon SWS

Adaptarea SWS in Romania s-a facut pe o perioada de 14 luni, incepand cu luna februarie a anului 2004. Adaptarea culturala a SWS este perfect conforma cu normele de transpunere culturala recomandare de ITC si a plecat de la o traducere pe baza de panel de specialisti, secondata cu diade consecutive de translatori, lucrand sub rigorile procedurii double-blind. Echivalenta formei romanesti cu cea originala, aproximata pe baza a 6 diade de translatori, este de .972.

SWS a fost validat in Romania prin raportarea la criterii comportamentale, pe un esantion general, dar si pe un esantion specializat de N=150 manageri de top.

Coeficientii de fidelitate pentru România sunt ceva mai mici decât cei calculati pentru esantionul nord-american, în medie scaderea în fidelitate fiind de .07. Consideram oricum indicii Alpha ca fiind adecvati, în mod special în limita multifactorialitatii scalelor, care este discutata in manualul testului. Coeficientii calculati pentru România sunt cuprinsi între .64 si .83, cu o mediana de .72. Scala ce trateaza sentimentul lipsei acute de timp (TU) se dovedeste ca fiind cea mai putin fidela (desi totusi foarte buna din punct de vedere psihometric), iar din scalele structurale, scala de furie (ANG) se dovedeste ca fiind cea mai consistenta intern.

Scorarea SWS se face computerizat, iar profilul este format din indicii numiti mai sus, raportati in forma bruta si in percentile, precum si din informatii legate de elementele de descriere verbala, comportamentala a profilului.

Etalonul românesc a fost realizat pe marginea unui esantion normativ. Esantionul normativ din România este format din N=1500 de subiecti, dintre care 750 de femei si 750 de barbati. Esantionul normativ românesc este un esantion reprezentativ la nivel national, pentru partea de populatie activa în munca. Esantionul acopera din punct de vedere geografic întreaga tara si este controlat pentru conformitate pe cotele sex, vârsta, educatie si statut ocupational ESOMAR. Vârsta minima reprezentata în esantion este de 18 ani, vârsta maxima de 85, iar media calculata pe întregul esantion, pe variabila vârsta, este de 34.97.

Manualul românesc al SWS

Manualul romanesc al SWS este tradus si adaptat dupa cel american/canadian, adaptarea fiind semnata de Dragos Iliescu si Lavinia Tanculescu. Este un manual tehnic si interpretativ, de 81 de pagini, care trateaza atat (a) aspecte tehnice, precum fundamentarea teoretica a SWS, personalitatea de tip A, procesul de dezvoltare a SWS, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc., cat si (b) aspecte interpretative, care tin de interactiunea psihologului cu acest chestionar si de interpretarea profilurilor rezultate.

Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al SWS

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Lavinia Tanculescu este doctorand în psihologie si profesor asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Domeniile sale de interes sunt cu precadere psihodiagnosticul în mediul organizational si psihoterapia analitica, ea fiind membru activ al Asociatiei Române de Psihologie Analitica. Lavinia este de asemenea un consultant de succes in cadrul uneia din companiile Big4, filiala din Romania.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS