KOHS®

Kohs Block Design Test®

Testul Kohs® al Cuburilor (KOHS®) o probă clasică în screeningul aptitudinilor cognitive nonverbale
Categorie: Cod produs: KOHS®
Prezentare generala a testului Kohs al cuburilor
Testul Kohs, al cuburilor, este una dintre cele mai consacrate metode de screening a abilitatilor cognitive. Este una dintre probele timpurii si totodata una dintre primele metode care abordeaza aceasta tema, având o vârsta de aproape un secol. Interesant este ca, desi oglindeste o abordare atât de veche, testul în sine nu s-a devalorizat, ci, dimpotriva, a fost absorbit ca proba de sine statatoare în multe din bateriile comprehensive de testare a inteligentei.
Testul este util îndeosebi în situatiile în care este necesara o evaluare rapida, orientativa, pentru copii sau adolescenti, desi proba poate fi utilizata si în interactiunea profesionala cu adultii. Testul este complet lipsit de încarcatura verbala: itemii pot fi rezolvati si evaluati, iar instructiunile pot fi transmise fara nici un recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util în acele contexte în care capacitatea de verbalizare a subiectului ar putea ridica probleme.
Testul se remarca si prin rapiditate: cea mai mare parte a testarilor, mai ales atunci atunci când scopul este într-adevar cel de screening, se încheie sub 25 de minute. Adesea, la testarea copiilor sub 10 ani, timpul mediu pentru testare este de chiar 15 minute.
Testul Kohs este ideal pentru interactiunea cu copiii. Sarcina este perceputa drept joc, ceea ce face mai posibila decât probabil cu orice alt test, evaluarea in vivo, fara inducerea unui climat de examinare.
Instrumentarul (setul de cuburi) care însoteste acest manual, ca si fisa de scorare, sunt realizate la standarde înalte de calitate si vor oferi atât psihologului, cât si subiectului sau o experienta placuta în utilizare.
Desi are o fidelitate excelenta, testul nu a fost gândit pentru a oferi o evaluare comprehensiva a abilitatii cognitive si ca atare rezultatele sale trebuiesc privite ca fiind orientative. Totusi, se compara pozitiv cu absolut toate metodele de evaluare comprehensiva a abilitatilor cognitive din punctul de vedere al timpului necesar evaluarii, fiind asadar ideal pentru scopul pentru care a fost conceput.
Testul cuburilor este tributar, în forma sa originala, acelei conceptii asupra masurarii inteligentei, care presupune ca aceasta este un raport între vârsta mentala a persoanei evaluate si vârsta ei fizica. Vârsta mentala este calculata ca indicator central al scorurilor obtinute de o anumita categorie de vârsta; aceasta valoare devine valoarea asteptata de la orice persoana de respectiva vârsta si denota un IQ de 100 de puncte. Am preferat sa publicam în România testul cuburilor pe baza aceleeasi conceptii, desi este posibila, de buna seama, aplicarea unor principii de standardizare prin transformari liniare.
Psihologul român va regasi asadar prin acest test un clasic, usor de utilizat si mai ales ieftin, un test care este probabil cel mai bun screener de abilitati cognitive în mod special pentru copii si adolescenti existent în istoria psihologiei.
-
Abreviere KOHS
Data publicării 2009
Populația vizată copii, adolescenţi şi adulţi
Forma de administrare Individuală
Vârsta vârsta mentală trebuie să fie cuprinsă în intervalul 4 – 19 ani
Volumul eșantionului 1200
Calificarea necesară B
Durată 15-40 minute
Tipul itemilor desene-stimul (itemi non-verbali)
Numărul itemilor 17

Samuel Calmin Kohs

Samuel Calmin Kohs (1890 - 1984) este un psiholog de origine americană, care a avut o carieră remarcabilă în domeniul psihologiei clinice și educaționale. La vârsta de 28 de ani a construit un set de cuburi colorate pe care le-a utilizat în examinările sale și în psihodiagnostic, cunoscute ulterior ca ”Kohs blocks test”. 
Caracteristicile demografice ale esantionului normativ românesc
Esantionul normativ românesc contine un numar de 2207 paticipanti, cu vârste cuprinse între 4 si 56 de ani. Mai exact, vârsta minima cuprinsa în esantion este de 48 de luni (patru ani fix), iar vârsta maxima de 670 de luni (55 de ani si 10 luni). Media de vârsta este plasata la 186 de luni (15 ani si 6 luni), mediana la 183 de luni (15 ani si 3 luni), iar abaterea standard este de 77 de luni (6 ani si 5 luni).
Desigur, testul este de regula considerat a fi un screener coerent pentru copii si adolescenti, astfel încât normarea riguroasa a fost realizata, la fel ca si în esantionul american, pentru copii si adolescenti, cu vârste cuprinse între 4 si 19 ani. Testul poate fi un bun screener si la vârste în afara acestui interval, în conditiile în care se încearca detectarea unei dizabilitati. De principiu, în cazul adultilor, o performanta raportata la norma pentru vârsta de 19 de ani ar trebui sa dea indicii despre aptitudinile mentale generale. De asemenea, la copiii mai mici de 4 ani este posibila administrarea testului în conditii foarte bune, daca li se poate capta atentia si interesul pentru sarcina specifica a testului si nu doar pentru jocul cu materialele acestuia.
Participantii la esantionul normativ românesc sunt 1098 de sex masculin (49.75%) si 1109 de sex feminin (50.25%). Provenienta lor este preponderent din mediul urban (1684, adica 76.30%) si doar 523 (23.70%) provin din mediul rural.
Datele au fost culese partial la sfârsitul anului 2008 (aproximativ 600 de cazuri), fiind ulterior completate în vara anului 2009 si din nou, în primele luni ale anului 2010. Cea mai mare parte a datelor au fost culese de operatori de interviu (psihologi si asistenti sociali) specializati în munca de administrare de teste si chestionare. Acestia au fost recompensati pentru munca lor. Culegerea de date din 2010, care a contribuit radical la compensarea structurii esantionului normativ a fost realizata de un numar de studenti inimosi, ale caror nume sunt mentionate la începutul manualului testului.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS