SON®-R 2 1/2 - 7 years

Snijders-Oomen® Nonverbal Intelligence Test

Testul de Inteligență Nonverbal Snijders-Oomen® 2 1/2 - 7 ani (SON®-R 2 1/2 - 7 ani) este un excepțional instrument de evaluare a aptitudinilor cognitive care poate fi administrat non-verbal copiilor cu vârste foarte mici
Categorie: Cod produs: SON®-R 2 1/2 - 7 years
SON-R este un instrument de evaluare a aptitudinilor cognitive adresat copiilor cu vârste cuprinse între 2 ani și jumătate și 7 ani. Avantajul său incontestabil este că face posibilă o evaluare largă a funcționării mentale, fără să fie dependent de abilitățile de limbaj ale copilului evaluat.
SON-R poate fi considerat varianta non-verbală a celebrului
 WISC(Wechsler Intelligence Scale for Children), însă a cărui administrare durează mai puțin spre deosebire de WISC.
Pentru că nu implică utilizarea limbajului – este permisă aplicarea lui în cazul copiilor cu probleme sau cu handicap de limbaj, de vorbire sau de comunicare, de exemplu copii care suferă de o tulburare de limbaj, vorbire sau auz, copii surzi, copii autiști, copii cu probleme de dezvoltare socială sau copii imigranți, care au o altă limbă maternă decât limba specialistului care realizează administrarea testului.
Scorurile obținute de copil la cele 6 subteste diferite sunt combinate pentru a forma un scor al inteligenței care reprezintă abilitatea copilului, în comparație cu grupul său de vârstă.
Tabelele cu norme separate permit ca scorurile totale să fie calculate și separat pentru sarcinile de performanță și pentru sarcinile care presupun în principal raționament abstract. Itemii din cadrul subtestelor SON-R 2½-7 sunt aranjați în ordinea crescătoare a dificultății.
SON-R este compus din 6 subteste:
  • 1. Mozaicuri,
  • 2. Categorii,
  • 3. Puzzle-uri,
  • 4. Analogii,
  • 5. Situații,
  • 6. Pattern-uri. 
Cutia 1 era destinată activității Mozaic, și avea înăuntru ceea ce părea să fie broșura cu stimulii. Prin intermediul pătrățelelor viu-colorate în galben și roșu acești stimuli urmau să fie reprezentați în cele două chenare-cadru, prin intermediul pătrățelelor viu-colorate în galben și roșu.
Jumătate din cutia 2 avea înăuntru o serie de carduri mici
pentru activitatea Categorii ce implica de asemenea utilizarea broșurii verzi. În cadrul acesteia erau prezentate imagini successive aparținând unei anumite categorii, urmând probabil ca restul imaginilor să fie alese din cadrul cutiei.
Cealaltă jumătate a cutiei 2 conținea carduri similare, însă acestea aveau pe ele doar jumătăți de imagine, care bănuiesc că trebuiau așezate corect pe imaginile incomplete din broșura indigo. Pentru că imaginile înfățișează obiecte și activități cotidiene, sarcina poartă numele de Situații.
Cutia 3 includea 14 plicuri din plastic transparent care conțineau fiecare piesele destinate construirii celor 14 Puzzle-uri. Primele conțineau și modelul după care fiecare puzzle trebuie construit.
Cutia 4 era singura care se deschidea fără să aibă capacul detașabil și care era compartimentată. Înăuntru, am găsit în jur de 20 de forme geometrice roșii și albastre, triunghiuri, pătrate și cercuri, mari și mici. Acestei cutii îi corespundeau broșura albastră și un fel de cărticică-cutie în care trebuie așezate formele după principiul analogiei, tocmai de aceea activitatea este denumită: Analogii.
Răsfoiesc apoi un caiet intitulat Patternuri, care conține 16 pagini. Fiecare dintre aceste
pagini este împărțită în patru părți egale, iar în primul cadran este desenată o formă care urmează să fie reprodusă, urmând punctele ajutătoare, în celelalte trei cadrane.
-
Abreviere SON-R 2 1/2 ani - 7 ani
Data publicării 2012
Vârsta 2 1/2 ani - 7 ani
Volumul eșantionului 2187
Calificarea necesară B
Durată 50-60 minute
Tipul itemilor variat, de performanță sau raționament
Numărul itemilor aproximativ 90

Peter J. Tellegen PhD

Ocupă în prezent funcția de profesor de psihologie aplicată în Norvegia, la Faculty of Behavioural and Social Sciences Groningen, Department: Psychometrics & Statistical Techniques — Department Psychometrics & Statistics.

Jacob A. Laros PhD

Este în prezent profesor universitar al University of Brasila, cu specializare pe Education Management.
Pentru standardizarea SON-R în România s-a folosit un eșantion cu următoarele caracteristici:
Eșantionul are un volum de N = 2187 copii, reprezentativ la nivelul populației din România, vârsta cuprinsă între 2,00 ani și 7,11 ani (totuși a existat un volum de date suplimentar cu 11.29% din care să poată fi aleasă cea mai apropiată distribuție).
Chiar dacă testul a fost normat în România, iar normele pentru alte țări europene sunt accesibile și publicului român, pe viitor va fi disponibil un singur set de norme european (s-a constatat că diferențele sunt foarte mici între țări, tocmai pentru că testul este unul non-verbal).
A fost stratificat în funcție de gen, etnie, zona geografică și nivelul educațional al părintelui care a însoțit copilul la testare.
Vârsta: eșantionul a fost divizat în 12 categorii de vârstă a câte 6 luni.
Genul: 51% fete și 49% băieți, conform cu distribuția populației române
Mediul de proveniență: mediul rural este subreprezentat, conținând 908 copii (41.52% din eșantion)
Etnia: conform proporțiilor populației României: 88% români, 7% maghiari, 3% rromi, 1% alte naționalități
Nivelul de educație: 28% educație superioară, 7% educație postliceală de specialitate, 40% educație liceală, 16% educație profesională, 8% educație gimnazială și 1% educație primară sau fără școală absolvită
Zona geografică: Nord-Est (1), Sud-Est (2), Sud (3), Vest (4), Nord-Vest (5), Nord (6), Centru (7), București (8). 


Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS