SCENOTEST

The Scenotest® (Paediatric Recognition)

Scenotest® - metoda proiectivă a diagnozei prin joc (SCENO) - una dintre cele mai captivante metode de evaluare și intervenție psihologică pentru copii și adolescenți

Categorie: Cod produs: SCENOTEST

Scenotestul este una dintre cele mai captivante metode proiective de evaluare psihologica pentru copii si adolescenti. Fata de modurile clasice de stabilire a diagnosticului evolutiv (teste de dezvoltare, de personalitate sau de stabilire a IQ-ului), Scenotestul ofera o modalitate inovativa de administrare – jocul - si o serie de avantaje implicite.

Scenotestul este un test de constructie proiectiva, elaborat pentru a clarifica si a defini dificultatile si problemele neconstientizate sau trecute cu vederea de persoana evaluata. Scenotestul realizeaza o diagnoza prin joc, tocmai pentru ca jocul permite persoanei sa creeze cu ajutorul suportului testului (cele 16 papusi si multele materiale aflate la dispozitie), un microcosmos, corespondent al lumii reale. La acest nivel, psihologul va putea surprinde caracteristicile structurii relationale, interactiunile de natura conflictuala si modalitatile naturale de comunicare si exprimare. Datorita selectiei pe considerente psihanalitice a materialului de joc, Scenotestul are un caracter simbolic, putând exprima alaturi de realitate si temerile si dorintele subiectului.

Scenotestul este format dintr-un kit cu materialul-stimul si un manual tehnic. Kitul cu materialul-stimul este standardizat si contine 16 mici papusi, precum si un numar mare de obiecte suplimentare, printre care figuri de animale, obiecte de gospodarie, obiecte din viata cotidiana etc. Toate acestea sunt realizate si finisate exceptional si reprezinta materialul de testare standardizat, in conformitate cu indicatiile autoarei. Materialele sunt livrate intr-o caseta de lemn, de 40x50x15cm.

Scenotestul este utilizat adesea în stabilirea diagnosticului, în special în cazul copiilor si adolescentilor, înca din anii 40, când Gerdhild von Staabs a creat materialul de joc. Dupa Schober (1977), Scenotestul se înscrie între cele mai utilizate zece metode de consiliere educationala din Germania. Potrivit unui sondaj de proportii reduse, dar actual, în cadrul caruia au fost intervievati 33 de psihologi din Viena pe tema procedeelor de stabilire a diagnosticului evolutiv, a rezultat ca observarea comportamentului, explorarea si Scenotestul sunt preponderente fata de metodele clasice ca testele de dezvoltare, de personalitate sau de stabilire a IQ-ului (Deimann & Kastner-Koller, 1995). Pâna în acest moment nu a existat însa un ghid, în care sa fie prezentate diferitele metode de procedura pentru formele de evaluare propuse de von Staabs si nici cercetari ulterioare pe aceasta tema. Se poate nota aici o singura exceptie, si anume Fliegner (1995b), care a studiat cu preponderenta analiza formala. De asemenea, nu se regasesc în literatura de specialitate nici consideratii referitoare la beneficiile procedeului si nici alte metode de evaluare. Cu toate acestea, beneficiile si domeniile de aplicare ale procedeelor proiective au fost discutate intens la momentul respectiv, asa dupa cum indica si titlul articolului publicat de Schaipp & Plaum (1995): Tehnici proiective: Teste lipsite de seriozitate sau metode calitative pretioase?.

În psihologia aplicata, testul participa la trasarea structurii personalitatii, prin luarea în acelasi timp în considerare a factorilor care tin de modelul psihanalitic, dar si la realizarea unei scurte introspective în modurile comportamentale tipice si în caracteristicile distinctive ale etapelor individuale de dezvoltare.

Totodata, este util în realizarea initierii contactului si a familiarizarii copiilor cu situatii noi (schimbarea de mediu, internarea în clinica etc.); la consilierea copiilor cu dificultati în educatie si la consilierea vocationala, pentru testarea capacitatilor de adaptare, pentru investigarea persoanelor cu handicap la nivel senzorial.

Scenotestul poate fi folosit si pentru terapia sau consilierea cu tema depasirii anumitor probleme de viata (greutati la locul de munca, confruntarea cu probleme tipice fiecarei vârste).

În psihopatologie are contributii la explorarea nevrozelor aparute în orice treapta de vârsta, ca mijloc de psihodiagnoza si de psihoterapie. Daca este folosit ca indicator al unor factori importanti în analiza psihologica, cum ar fi în mod special cei referitori la suprapuneri psihogene, sau, daca este folosit ca adjuvant în procedurile psihoterapeutice, poate clarifica diagnosticul si directia terapeutica pentru unele afectiuni organic-neurologice si psihotice.

Claudia Ermert

-

Gerdhild von Staabs

-

În ceea ce priveste jocul copiilor se poate afirma ca este vorba de o activitate specifica vârstei. Cu ajutorul Scenotestului se poate prelua o mostra a comportamentului copilului, care poate fi apoi supusa diferitelor interpretari teoretice, asa dupa cum urmeaza sa aratam pe parcursul acestei lucrari. Jocul a fost înca de la începutul diagnosticului si terapiei pentru copii, comportamentul sau mostra de comportament de referinta, utilizata pentru a trage concluzii asupra modelelor de dezvoltare patologice sau sanatoase. Pentru psihanalisti, jocul copiilor a înlocuit asocierea libera, care nu poate fi impusa sau ceruta copiilor si care permite de asemenea multiple interpretari. În cercetarile efectuate sub umbrela psihologiei dezvoltarii s-a luat în calcul mai putin psihodinamica jocului si respectiv continutul jocului copilaresc, accentul fiind pus mai mult pe corespondenta dintre vârsta si comportamentul de joc, în special între vârsta si formele de joc. Ambele abordari emit afirmatii asupra devierilor si/sau specificului jocului, chiar daca psihologia dezvoltarii si-a concentrat atentia în cercetarile sale în special asupra evolutiei normale, în timp ce psihanalistii au ales ca punct de plecare în practica psihoterapeutica mai degraba comportamentele de joc deviante. Asa dupa cum reiese si din aceste doua directii care au studiat jocul copiilor, Scenotestul poate fi considerat a fi un procedeu proiectiv (în concordanta si cu felul în care el a fost dezvoltat) sau material de joc, cu ajutorul caruia se poate pune în scena jocul unui copil si din care se poate extrage o mostra de comportament care apoi sa fie observata mai mult sau mai putin sistematic.

Manualul Scenotestului are un scop întreit:

- Pe de o parte, sa prezinte Scenotestul din momentul elaborarii lui si sa îi urmareasca dezvoltarea istorica.
- În al doilea rând, sa ofere cititorilor, pe fundalul istoricului si al cercetarilor si studiilor publicate ulterior, modul de aplicare, precum si diversele modalitati de evaluare.
- În al treilea rând, sa determine, pe baza functiilor individuale, domeniul de aplicare, functiile si beneficiile procedeului.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS