PERSON

Draw-A-Person Projective Test

Metoda proiectivă Desenul Persoanei (PERSOANĂ)

Categorie: Cod produs: PERSON

Abordează atât aspectul psihometric al probei (posibilitatea de a determina gradul de dezvoltare în funcție de aptitudinile de a desena o persoană) și virtutile psihodiagnostice clinice.

Acest test completeaza setul de manuale referitoare la desenul proiectiv oferite de Editura Profex, abordând o alta tema raspândita în munca psihologilor clinicieni (si nu numai) persoana.

Însa nu numai tema tratata este cea care individualizeaza si confera valoare manualului, ci modul de tratare a acesteia, dintr-o perspectiva complet diferita de cea din literatura consacrata acestui subiect. Spre deosebire de manualele elaborate de Florence Goodenough (1926) sau J. Royer (1977), Ada Abraham nu abordeaza atât aspectul psihometric al probei (posibilitatea de-a determina gradul de dezvoltare în functie de aptitudinile de-a desena o persoana), ci virtutile psihodiagnostice clinice. În acest sens, autoarea merge mai departe în ilustrarea modului de lucru cu probele de desen proiectiv, oferind modalitati rafinate de analiza a unui desen din punctul de vedere atât al teoriei proiective generale, cât si al principiilor psihodinamice de dezvoltare a persoanei; multe exemple se bazeaza pe munca psihanalistilor si a psihologilor clinicieni, completând astfel cu referiri directe, atât manualul testului arborelui, cât si pe cel al testului familiei.

În primele capitole, Ada Abraham trateaza despre expresivitate si proiectie în cadrul desenului în general si, mai ales, în cazul desenului persoanei. Sunt trecute în revista geneza si perturbarile expresivitatii, ca revers al perceptiei si legata de aceasta.

De asemenea, sunt inventariate si descrise diversele combinatii de teste în care se poate regasi testul desenului persoanei, precum si variatiile consemnului, respectiv ale sarcinii subiectului, în functie de aspectele urmarite în fiecare caz.

Fiecare din conceptele tratate de autoare este desprins din contextul diferitelor cercetari prezentate în manual. Printre conceptele explorate regasim pe cel de imagine corporala, care sta la baza presupusei proiectii a subiectului în personajele desenate atât în cel masculin cât si în cel feminin, sau imaginea de sine, în legatura directa cu înaltimea personajelor.

Identificarea este tratata în functie de alegerea sexului primului personaj, dat fiind ca versiunea descrisa de autoare este cea a desenarii a doua personaje de sex opus primul la alegerea subiectului.

Amplasarea în pagina este pusa în legatura cu tipul si calitatile relatiilor subiectului cu cei din jur, precum si cu simbolistica spatiului, referitor la situarea subiectului pe axa depresie-optimism, sau introversiune-extraversiune.

O alta cercetare vizeaza tipul si calitatea comunicarii subiectului cu cei din jur, indicele analizat fiind alegerea profilului ca modalitate de-a figura personajele desenate.

În urma interpretarii acestor aspecte se obtine o descriere a principalelor trasaturi de personalitate ale subiectului, inclusiv aspectele psihopatologice aferente. Din acest punct de vedere, testul se încadreaza în categoria instrumentelor clinice de descriere, în cadrul general al teoriei psihodinamice, semnalându-se prezenta unor aspecte precum:

 • tipuri de identificare sexuala, trasaturi asumate în cadrul imaginiii de sine si continuturi proiectate în cadrul relatiilor obiectale;
 • calitatea relatiilor între instantele personalitatii, cu evidentierea nucleelor conflictuale si intensitatea nevoilor si dorintelor subiectului, în special din perspectiva în care imaginea corporala este expresia psihosomatica a multor conflicte intra- si inter--psihice;
 • maniera de adaptare si problemele întâmpinate de subiect;
 • tendinte regresive si inhibitii în dezvoltarea personalitatii;
 • trasaturi psihotice precum ar fi tendintele depresive sau cele maniacale, schizofrenia.

Toate aceste aspecte identificate în urma interpretarii sunt integrate în conceptele metapsihanalitice pentru a formula un diagnostic clinic.

Capacitatea testului de-a surprinde modificarile în dinamica afectiva si tipul mecanismelor de aparare utilizate în relatiile obiectale, utilizarea sa la anumite intervale de timp poate evidentia sensul evolutiei subiectului, acesta constituind aspectul de monitorizare în utilizarea testului.

Ada Abraham

-

Prin valabilitatea cvasi-universala a legilor proiectivitatii, si prin caracterul nespecific al demersului investigativ, testul poate fi utilizat într-o gama foarte variata de domenii, în principal fiind indicat în:

 • domeniul educational, pentru investigarea unor aspecte precum:
 • capacitatile adaptative;
 • aspiratiile subiectului, dorintele si nevoile sale;
 • modalitatile de identificare ale subiectului;
 • problemele de adaptare (agresivitate, enurezis, mitomanie, tendinte depresive sau maniacale);
 • sociabilitatea;
 • domeniul clinic si al sanatatii, pentru depistarea si cercetarea mai amanuntita în ce priveste:
 • organizarea/dezorganizarea personalitatii;
 • raportul dintre instantele personalitatii (Sine-Eu si Supraeu) si mecanismele de aparare utilizate în cazul unui dezechilibru existent între acestea;
 • eventuale puncte de fixatie ale subiectului;
 • trasaturile nevrotice: anxietate, depresie, nervozitate, agresivitate, imaturitate, aspecte regresive, problematici sexuale, tendinte obsesionale, ambivalenta;
 • tulburarile de personalitate;
 • elementele de psihosomatica.

Vechimea testului, gradul de raspândire si utilizare, notorietatea sa, precum si apartenenta legilor proiectivitatii desenului la corpul principal de teorie al psihologiei, toate acestea au dus la introducerea în curricula universitara a disciplinei Psihologie proiectiva, în cadrul careia sunt studiate testele proiective, inclusiv testul desenului persoanei.

Acest fapt elimina necesitatea unei pregatiri speciale în vederea utilizarii acestui test, cunostintele si deprinderile preliminare fiind însusite pe timpul studiilor universitare, iar manualul oferind un ghid suficient pentru aplicarea sa în conditii satisfacatoare de orice absolvent al facultatilor de specialitate, sau, de catre studenti sub îndrumarea cadrelor didactice pe timpul facultatii.

La fel ca si K. Koch, Ada Abraham dedica un capitol influentei psihologului asupra rezultatelor testarii, evidentiind necesitatea neutralitatii psihologului, acesta constituind o variabila cu impact cert asupra situatiei-test.

În România, nu au fost editate manuale alternative pentru acest test, singurul material disponibil fiind o traducere neoficiala a cartii Jacquelinei Royer. La personalité de lenfant a travers le dessin du bonhomme, aparuta în 1977 la editura Editest din Bruxelles.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS