⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

NEO®-PI-3

NEO® Personality Inventory, Third Edition

Inventarul Personalității NEO® - 3 (NEO®-PI 3) este versiunea actualizată a consacratului NEO-PI-R

Categorie: Cod produs: NEO®-PI-3

NEO-PI-3 (NEO Personality Inventory - 3) este versiunea actualizată a binecunoscutului Revised NEO Personality Inventory (NEO PI-R), chestionarul standard al modelului Celor Cinci Factori. NEO-PI-3 păstrează concizia în evaluarea consacratului cvintet al dimensiunilor de personalitate, în aceeași măsură în care furnizează detalii specifice celor 30 de fațete corespondente.  

Îmbunătățirile aduse prezentei versiuni țin de înlocuirea unui număr de 37 de itemi dintre cei 240, pentru a-i face mai inteligibili și mai adecvați pentru respondenții mai tineri și pentru adulții cu niveluri educaționale mai reduse. De asemenea, ordinea itemilor a fost schimbată pentru a permite, exclusiv în cazuri speciale, administrarea scurtată.

Elementele de noutate care definesc NEO3 sunt numeroase, spre exemplu,

• adăugarea unui glosar de termeni mai puțin familiari destinat respondenților cu un nivel limitat de alfabetizare,

• disponibilitatea de generare a unui profil extins în urma administrării testului, care include: un rezumat al NEO-PI-3 în cei cinci factori, graficul complet al dimensiunilor și fațetelor, interpretarea verbală detaliată a fațetelor NEOAC, o secțiune de interpretări corelative în baza a zece stiluri individuale (Stare de bine, Apărare, Control al furiei, Control al impulsurilor, Interese, Interacțiuni, Activitate, Atitudini, Învățare și Caracter), o secțiune de interpretare clinică pentru verificarea raportării la problemele de viață și o secțiune de verificare a validității profilului,

• o componentă adițională destinată identificării trăsăturilor relevante unei anumite ocupații, NEO Job Profiler, însoțită de setul de cartonașe specifice care facilitează procesul de stabilire a ponderii trăsăturii respective în cadrul rolului ocupațional,

• existența formularelor specifice autoevaluării (forma S) și heteroevaluării (forma R). 

NEO-PI-3 poate fi utilizat în domeniul clinic, atât în consiliere, psihologie clinică, dar și în psihiatrie, (pentru înțelegerea stilurilor emoţionale, interpersonale, experienţiale, atitudinale și motivaţionale ale clientului, în stabilirea diagnosticului, în facilitarea comunicării și apropierii empatice, pentru feedback și insight, pentru anticiparea cursului terapiei, pentru selectarea tratamentului optim. În medicina comportamentală și psihologia sănătății, inventarul poate fi utilizat pentru identificarea predispoziției la boli coronariene, locului relativ al controlului privind propria sănătate și a comportamentului anormal legat de boală. În consilierea vocațională și psihologie industrial-organizațională, contribuie semnificativ în selecția de personal, studiul siguranței ocupaționale, în leadershipul transformațional și dinamica de echipă, precum și în conturarea intereselor vocaționale. În cercetarea cross-culturală, inventarele NEO pot fi extrem de utile în compararea științifică a diferitelor culturi, la fel precum pot contribui în domeniul geneticii moleculare și comportamentale, cum sunt de exemplu trăsăturile moștenite relevate prin studiile gemelare. În psihologie educațională, Deschiderea și Conștiinciozitatea joacă un rol important în asocierea cu alte concepte din aria menționată.

Toți utilizatorii testului NEO-PI-R beneficiază de un discount de 30% la achiziția starter-kitului (care include manualul NEO-PI-3/NEO-FFI-3). Acesta nu este cumulabil cu alte promoții în desfășurare.

Dimensiunile și fațetele

Nevrotism (N) 

Anxietate (N1)
Furie-Ostilitate (N2)
Depresie (N3)
Timiditate (N4)
Impulsivitate (N5)
Vulnerabilitate (N6)


Extraversie (E)

Căldură (E1)
Spirit gregar (E2)
Asertivitate (E3)
Activism (E4)
Căutarea stimulării (E5)
Emoții pozitive (E6)


Deschidere (O)

Fantezie (O1)
Estetică (O2)
Sentimente (O3)
Acțiune (O4)
Idei (O5)
Valori (O6)


Agreabilitate (A) 

Încredere (A1)
Onestitate (A2)
Altruism (A3)
Complianță (A4)
Modestie (A5)
Blândețe (A6)


Conștiinciozitate (C)

Competență (C1)
Ordine (C2)
Simțul datoriei (C3)
Dorință de realizare (C4)
Autodisciplină (C5)
Deliberare (C6)

Revizie BUROS J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook.
Abreviere NEO-PI-3, NEO-3, NEO3
Data publicării 2019
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individual/Grup, Auto/Heteroevaluare
Vârsta peste 12 ani
Volumul eșantionului 4000
Calificarea necesară B
Durată 30-40 minute
Tipul itemilor 240 de itemi verbali, cotați pe o scală tip Likert, cu 5 puncte
Numărul itemilor 240

Paul T. Costa, Jr., Ph.D

Paul T. Costa este din 1985 pâna în prezent conducator al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate. Este foarte cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1964, obtine B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continua studiile la Universitatea din Chicago unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul dezvoltarii umane. Mai târziu, în 1972 lucreaza ca lector al sectiei de Psihologie Clinica, în cadrul Universitatii Harvard, pentru ca în 1973 sa devina profesor asociat al Universitatii Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii si nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO Personality Inventory-3 in adolescents and adults. Assessment).

Robert R. McCrae, Ph.D.

Robert R. McCrae este din 1983 pâna în zilele noastre lider al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate, alaturi de colegul sau Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1971, obtine B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de Stat Michigan. Continua studiile la Universitatea din Boston unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul psihologiei personalitatii. Mai târziu, în 1974 lucreaza ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universitatii Boston, pentru ca în 1975 sa devina asistent de cercetare în Programul de Cercetare a Personalitatii, din Studiul de Etalonare a Îmbatrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universitatii Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investigheaza Fumatul si Personalitatea, apartinând aceleiasi universitati.

Este membru onorific al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiluris across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality. Current Directions in Psychological Science). Informatii aditionale despre biografiile celor doi autori sunt disponibile la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/costa.htm si respectiv la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/rrm.htm

Eșantionul normativ pentru Forma S

Eșantionul normativ al NEO-3 în România cuprinde un număr de 4000 de participanți, 2000 de bărbați și 2000 de femei, selectați aleator dintr-o bază de date mai voluminoasă (de peste 7000 de administrări ale chestionarului). Participanții au vârste cuprinse între 18 și 84 de ani (M = 43.95, SD = 16.30).

În baza de date mai voluminoasă au fost supra-reprezentate femeile, tinerii și persoanele din mediul urban, cu precădere din regiunea statistică 8 (București), însă în timpul extragerii randomizate au fost implementate proceduri de echilibrare a bazei de date din punctul de vedere al genului pe fiecare categorie de vârstă și de echilibrare a celor 8 regiuni statistice.

În ceea ce privește distribuția pe gen și vârstă a eșantionului normativ românesc există o bună echilibrare a subeșantioanelor de gen în interiorul fiecărei grupe vârstă, precum și o reprezentare adecvată a fi ecărei categorii de vârstă în ansamblul eșantionului normativ.

Distribuția eșantionului normativ românesc în funcție de gen, mediu de proveniență și zonă geografică. Toate zonele geografice sunt foarte bine reprezentate în eșantion, iar abaterea procentuală de la procentul relativ al populației pe fiecare zonă este mai mică de 2%. În culegerea eșantionului s-au făcut eforturi deosebite pentru culegerea de date nu doar din zona urbană, ci deopotrivă din zona rurală; ca efect al acestor eforturi, aproximativ 45% din eșantion este de proveniență rurală. După cum se poate observa, subeșantioanele de gen sunt echilibrate bine și în cazul distribuției pe zonă statistică.

Eșantionul normativ este divers și din punctul de vedere al etniei participanților, reflectând relativ apropiat de realitate distribuția etnică a populației României.

Distribuția în funcție de educație a eșantionului normativ românesc are o parte semnificativă a eșantionului cu studii universitare; există însă, de asemenea, o parte voluminoasă a eșantionului care raportează studii mai scăzute, de liceu, în special din zona rurală și din rândul participanților cu vârste mai ridicate.

Eșantionul normativ pentru Forma R

Eșantionul normativ pentru Forma R a NEO-3 în România cuprinde un număr de 824 de participanți, care au evaluat 401 bărbați (48.67%) și 423 femei (51.33), cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani (M = 35.42, SD = 13.37). Evaluatorii sunt soți/soții și prieteni/prietene ale unui număr similar (824) de participanți incluși în eșantionul normativ pentru Forma S, descris mai sus. Fiecare dintre acești participanți a fost evaluat de o singură altă persoană. Acest eșantion este utilizat pentru trasarea etaloanelor pentru Forma R, precum și pentru calcularea caracteristicilor psihometrice a Formei R și pentru raportarea acordului inter-evaluator între Forma S și Forma R a chestionarului.

Eșantionul normativ pentru adolescenți

Pentru dezvoltarea normelor pentru adolescenți, au fost culese utilizate datele provenite de la un eșantion de 410 adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani (M = 14.56, SD = 1.31), între care 171 de băieți și 239 de fete. Eșantionul a fost colectat în cadrul unui proiect național de evaluare a motivației școlare, adolescenții fiind elevi de liceu și gimnaziu în școli din mai multe regiuni geografi ce, atât din zona urbană cât și din zona rurală.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS