EQ-i® LD

EQ-i® Leadership Report

Raportul de Leadership EQ-i® (EQ-i® LD) dă rezultate excelente în numeroase contexte
Categorie: Cod produs: EQ-i® LD
Raportul de leadership EQ-i dă rezultate excelente în diverse contexte, cum ar fi organizații comerciale, de productie sau servicii, instituții publice sau organizații militare, dar și la diferite niveluri, cum ar fi leadershipul la nivel de execuție sau operații, dar și la nivel de top.
 
Prezentarea generala a EQ-i
 
EQ-i este un test menit sa masoare inteligenta emotionala. Este un test dezvoltat empiric, multifactorial si eclectic din punct de vedere teoretic.
Pentru mai multe informatii despre testul care sta la baza Raportului de Leadership EQ-i, va rugam sa consultati sectiunea din site dedicata acestui test.
 

Despre EQ-i si relevanta lui în analiza Leadershipului
EQ-i este cel mai utilizat test de inteligenta emotionala la nivel mondial. El porneste de la modelul Bar-On al inteligentei social-emotionale, conform caruia IE este formata din cinci metafactori (intrapersonal, interpersonal, managementului stresului, adaptabilitate, stare generala). Celor cinci metafactori li se subsumeaza 15 scale pe baza carora este realizat profilul clasic de EQ-i. Rezultatele cercetarilor realizate la Center for Creative Leadership demonstreaza clar faptul ca scorurile EQ-i pot prezice potentialul de leadership eficient, si pot evalua corect taria deprinderilor cheie incluse. Raportul LD identifica punctele forte specifice deprinderilor de leadership, precum si ariile care necesita sa fie dezvoltate cu scopul ameliorarii performantei de leadership.
Despre structura EQ-i Leadership Report
Raportul de leadership cuprinde patru sectiuni:
  • 1.  Introducere (în care sunt prezentate fundamentul teoretic, viziunea EQ-i asupra Leadershipului, cât si modul de a utiliza raportul).
  • 2. Profilul executiv (ofera indicatorii si profilele pentru orientarile de leadership si pilonii comportamentali si discuta componentele specifice ale IE care influenteaza aceste constructe. Se continua apoi cu profilul EQ-i si cu interpretarile pentru componentele relevante ale EI în termenii potentialului de leadership si ai potentialului de devianta (derailment).
  • 3.  Descrierea detaliata a profilului (se concentreaza asupra descrierilor scorurilor obtinute pentru fiecare scala de leadership, dar si asupra punctelor puternice si respectiv a punctelor slabe, se explica potentialul pentru performanta deosebita, potentialul de devianta si sunt date sugestii de îmbunatatire a deprinderilor, abilitatilor si competentelor de leadership).
  • 4. Sectiunea de dezvoltare (ofera recomandari pentru dezvoltarea ulterioara, strategii specifice pentru îmbunatatirea deprinderilor de leadership, precum si un plan de actiune pe care persoana evaluata îl poate utiliza pentru a concepe pasi care sa o ajute în atingerea obiectivelor de leadership).
-
Abreviere EQ-i LD
Data publicării 2010
Populația vizată persoane adulte care ocupă o poziție de leader
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 1400
Calificarea necesară B
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 133

Reuven Bar-On, Ph.D.

Dr. Reuven Bar-On este psiholog clinician din 1972, când a obtinut diploma de master în psihologie la Pepperdine Universirsity în Statele Unite. A obtinut titlul de Doctor în psiholige la Rhodes University în Africa de Sud, iar în prezent este profesor la University of Texas Medical Branch, unde coordoneaza cercetari în domeniul inteligentei emotionale. Pe lânga coordonarea de cercetari si sustinerea de conferinte referitoare la inteligenta emotionala, Dr. Bar-On supervizeaza de mai multi ani cercetarile studentilor în acest domeniu. A mai fost, printre altele, si profesor la Universitatea din Tel Aviv, iar între 1978 si 1989 a fost ofiter în cadrul Mental Division al Fortelor Armate Israeliene.

Este de asemenea asociat cu CASEL (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning) la University of Illinois. Recent a fost invitat ca si senior consultant în domeniul evaluarii inteligentei emotionale la CSEE (Center for Social and Emotional Education) din New York. De asemenea, în 1998 a fost acceptat în Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations (CREIO, Rutgers University), drept primul membru nefondator.

Dr. Bar-On este expert recunoscut international si pionier în domeniul inteligentei emotionale si a fost implicat în definirea, masurarea si aplicarea diverselor aspecte ale acestui construct începând din 1980. Modelul Bar-On este descris ca unul dintre cele mai importante abordari ale inteligentei emotionale în Encyclopedia of Applied Psychology a lui Spielberger (2004). A inventat termenul E.Q. (coeficient de inteligenta emotionmala) în 1985, în lucrarea sa de Doctorat, pentru a descrie abordarea sa asupra evaluarii functionarii emotionale si functionale. Ideea unui coeficient de inteligenta emotionala a fost dezvoltata mai formal într-o prezentare (The Era of the EQ: Defining and Assessing Emotional Intelligence), prezentata Conventia Anuala a American Psychological Association de la Toronto din August 1996.

A creat EQ-i, care este primul test de inteligenta emotionala publicat de catre un editor de teste (1997) si evaluat de specialisti în Buros mental Measurement Yearbook (1999). Este co-autor al BarOn EQ-YV, primul test comercial menit sa evalueze comportamentul inteligent emotional si social la copii (2000), test care a fost selectat de catre psihologii de la Oxford University drept testul recomandat pentru utilizarea competentelor emotionale si sociale ale copiilor în scolile din Marea Britanie (2003). A fost co-editor al Handbook of Emotional Intelligence (2000) si al Educating People to Be Emotionally Intelligent (2006). Pe baza unui manual de training, a scris împreuna cu Richard Handley primul program de training online menit sa îmbunatateasca competentele si deprinderile de inteligenta emotionala, denumit Optimizing People (1999). Împreuna cu Dr. Handley a dezvoltat de asemenea EQ-360 si EQ-Interview (2003), doua teste suplimentare de inteligenta emotionala.

Dr. Bar-On a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare referitoare la inteligenta emotionala în ultimii 25 de ani. Este de asemenea implicat în elaborarea de modele ale inteligentei emotionale pentru prezicerea performantei utilizate în selectie, training si planificare. Este de asemenea membru în comitetele editoriale al Journal of Humanities, South African Journal of Education si South South African Journal Sciences and Technology.
Traducerea în româna a EQ-i a fost realizata prin procedeul traducere-retroversiune, sub supervizarea autorului (Reuven Bar-On, PhD) si a editorului international al testului (Multi-Health Systems, Inc.). Traducerea initiala a fost realizata de primii doi dintre autorii adaptarii testului (Dragos Iliescu si Raluca Livinti). Au fost necesare patru cicluri de retroversiune finisare retraducere, realizate în perioada Noiembrie 2007-Martie 2008, pentru a ajunge la versiunea actuala a testului, care este considerata versiunea româneasca oficiala.
 
Etaloanele românesti ale EQ-i se bazeaza pe un esantion normativ format din N=1400 de persoane, dintre care 700 sunt de sex masculin si 700 de sex feminin. Datele au selectate printr-o procedura statistica dintr-o baza de date disponibila de N=…., cu scopul de a se obtine un esantion cât mai echilibrat din punct de vedere statistic si cât mai aproape de o reprezentativitate statistica la nivel national pe grupele de vârsta luate în considerare.
Vârsta persoanelor incluse în esantionul normativ a fost cuprinsa între 16 si 62 de ani, cu o medie de 31.30 ani. Au fost utilizate, conform recomandarilor autorilor, cinci categorii de vârsta: 16-19 ani, 20-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani si >50 ani.
Datele au fost colectate între 1 august 2007 si 1 iunie 2008 prin aplicarea chestionarului de catre operatori de interviu si de catre psihologi si pedagogi în cadrul activitatii lor curente.
Manualul romanesc al EQ-i este o traducere si adaptare a manualului original american, in care au fost inserate rezultatele studiilor realizate in Romania cu ultima forma a testului, cu un accent asupra calitatilor psihometrice ale acestuia.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.
Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.
Raluca Livinti este psiholog, are un master in cercetare sociologica de la Universitatea Bucuresti si este cercetator in cadrul grupului de cercetare din Testcentral inca din 2003. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii fundamentale in domeniul masurarii psihologice, a testelor si testarii.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS