Ce este DDDI®?
DDDI® este un test care măsoară tendința autoevaluată a șoferilor de a conduce periculos. Nu doar agresivitatea la volan prezintă un real risc. Ea este doar unul dintre domeniile periculoase ale șofatului, alături de cognițiile negative, risc și emoțiile negative. Testul DDDI® este un screener extrem de rapid, completarea celor 28 de itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte nedepășind o durată de administrare mai mare de 5 minute. Modelul teoretic are la bază cercetările realizate de Ballard, Geller și Dula.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat DDDI®?
Fiind un test de clasă A, DDDI® se adresează oricăror persoane interesate să obțină într-un timp scurt informații cu privire la stilul de șofat, fără a solicita o pregătire sau experiență prealabilă cu testul. În mediile aplicative, utilitatea majoră a DDDI® este ca test de screening, menit să identifice în situațiile de angajare potențiali șoferi cu risc și se folosește de exemplu, intensiv pentru șoferii care fac transportul unor utilaje sau substanțe industriale, șoferii de curierat, șoferii prestatori de alte servicii etc.
DDDI® poate fi de asemenea folosit ca instrument psihometric de screening pentru selecția indivizilor care sunt înclinați spre stiluri de condus periculoase și care ar putea beneficia de schițarea unei intervenții terapeutice sau de dezvoltare al a unui tratament cognitiv-comportamental sau psiho-educațional eficient. Acest lucru se poate face la intrarea în scoala de șoferi sau pe parcursul acesteia. DDDI poate fi utilizat ca instrument de măsurare a efectelor unei intervenții psihologice de consiliere sau dezvoltare, care a fost efectuată asupra comportamentelor sau atitudinilor unor persoane, de către psiholog.
Care sunt particularitățile DDDI®?
ACCESIBILITATE. Fiind un instrument psihometric de clasă A, DDDI® poate fi utilizat de oricine este interesat să afle mai multe despre modul de a șofa al unei persoane, de la road rage (furia la volan, marcată de intenționalitate negativă), la agresivitate și risc (comportamente negative direcționate asupra celorlalți participanți la trafic) și la emoții și cogniții negative (cu implicații neintenționale asupra celorlalți participanți la trafic). Citirea manualului tehnic al instrumentului va favoriza rapid utilizarea testului la capacitate aproape maximă, în vreme ce exersarea și îmbogățirea cunoștințelor prin studiul literaturii de specialitate va completa puterea interpretativă predictivă a rezultatelor DDDI®.
RAPIDITATE ȘI EFICIENȚĂ. DDDI® este un screener, al cărui timp de administrare de cinci minute garantează rezultate pe trei dimensiuni, la care se adaugă un indicator global.
POTRIVIT SELECȚIEI. Posibilitatea de a utiliza un etalon specific situațiilor care încurajează distorsiunea face ca DDDI® să fie un aliat de nădejde al deciziilor tale în privința candidaților care au prevăzut în atribuții șofatul.
DDDI® a fost împărțit în trei subscale, la care se adaugă un scor total:
- Agresivitate (AD, Aggressive Driving),
- Cognitii/Emotii negative (NE, Negative Cognitive/Emotional Driving),
- Risc (RD, Risky Driving)
- Indicatorul global al șofatului periculos (DDDI)
Abreviere | DDDI® sau 3DI |
Data publicării | 2009 |
Populația vizată | adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | peste 18 ani |
Volumul eșantionului | 953 |
Calificarea necesară | A |
Durată | 5-10 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte |
Numărul itemilor | 28 de itemi |
Adaptarea DDDI în România
Asadar, va distorsiona într-o anumita masura, sau cu un anumit procent. Daca am putea stabili cât de mult se modifica profilurile DDDI în astfel de conditii, adica daca am stabili cu ce numar de puncte distorsioneaza în medie o persoana propriul profil în conditii de screening, problema ar fi rezolvata. O modalitate de a proceda la rezolvarea acestei dileme este aceea de a culege date normative din grupuri de soferi supusi unei examinari, adica de a culege date normative direct din situatii care îndeamna la distorsiune.
Eșantionul normativ românesc al DDDI
De asemenea, în cadrul unui numar de 4 organizatii în care activeaza un numar mare de soferi profesionisti au fost colectate date de la acesti soferi, în cadrul examenelor anuale de personal. În cadrul acestor examene de personal s-au cules 154 protocoale. Volumul acestui esantion de soferi este asadar de 524 de participanti. Toate aceste chestionare au fost culese în judete precum Bucuresti/Ilfov, Brasov, Constanta, Hunedoara, Timisoara, Iasi, Sibiu, Cluj, Satu Mare, Bistrita, Dâmbovita, Mehedinti, Covasna, Suceava si Arad.
Despre autorii manualului românesc al DDDI
Camelia Ionescu este licentiata în psihologie si are un master al programului Evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului si familiei din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei Bucuresti si masterand al programului Psihoterapie Experientiala si a Unificarii centrata pe adult - copil - cuplu - familie din cadrul Societatii de Psihoterapie Experientiala Româna. Preocuparile sale sunt legate de zona psihologiei clinice si a psihologiei judiciare, cu precadere asupra aspectelor de evaluare-diagnoza si a proceselor transformative ale art-terapiei (psihoterapia expresiva).
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review