ASSET®

A Shortened Stress Evaluation Tool®

Instrumentul pentru Screeningul Stresului (ASSET®) este cel mai potrivit instrument pentru proiectele care presupun monitorizarea periodică a stresului sau în demersurile organizaționale mai elaborate ce conțin scanarea primară a nivelurilor de stres ocupațional
Categorie: Cod produs: ASSET®

A Shortened Stress Evaluation Tool este un instrument psihometric de măsurare a stresului ocupațional dezvoltat special pentru a atinge nivele ridicate de funcționalitate în utilizare, mai ales în mediul de afaceri. Prin dimensiunile sale relativ reduse ASSET este potrivit mai ales în proiecte care presupun monitorizarea periodică a stresului sau în demersuri organizaționale mai elaborate care vor conține, cu siguranță scanarea primară a nivelurilor de stres ocupațional.  

ASSET este o masura structurata, verbala si vizeaza o serie de perceptii ale individului privind mediul organizational precum si masurarea detaliata a unor parametri demografici sau comportamentali care tin de stilul individual de viata.

ASSET are patru componente. Primele trei (compuse din 63 de itemi) evalueaza perceptia individului asupra surselor de presiune si a efectelor stresului la locul de munca. Aceste componente vizeaza:

  • Perceptii ale slujbei, privind: Relatiile profesionale, Echilibrul Slujba - Viata personala, Supraîncarcarea, Siguranta slujbei, Control, Resurse si Comunicare, Plati si beneficii, Aspecte ale slujbei;
  • Atitudini fata de organizatie: Perceptia angajamentului organizatiei fata de angajatii sai, Perceptia angajamentului angajatilor fata de organizatia lor;
  • Sanatate: Bunastarea psihica, Sanatatea fizica.
  • O componenta "suplimentara" (37 de itemi inchisi plus unul deschis), colecteaza informatii biografice. Aceste informatii sunt relevante mai ales în analizele departamentale în organizatiile cu delimitari precise are rolurilor de munca.

Stresul în perspectiva ASSET

Privit din perspectiva procesuala, dinamica ca si nepotrivire între individ si mediul organizational în care acesta munceste (Humphrey, 1998) stresul ocupational este operationalizat formal ca reactie fizica si emotionala cu efecte negative concrete care apare atunci când solicitarile unui loc de munca nu sunt în concordanta cu capacitatile, resursele si nevoile individului care trebuie sa realizeze acea munca (NIOSH, 1999).

Aceste efecte negative concrete merg de la probleme de performanta la locul de munca pâna la stari de disconfort psihologic si chiar probleme de sanatate ale individului.

Structura teoretica care sta la baza masuratorilor stresului realizate prin ASSET se remarca prin faptul ca defineste binomul implicarii angajat - organizatie ca fiind simultan influentat de stres si în acelasi timp posibila sursa a acestuia. O relatie similara este precizata si în ceea ce priveste unele aspecte ale slujbei, ca satisfactia sau conditiile efective de lucru, si stres (Cooper & Cartwright, 2002).

-
Abreviere ASSET
Data publicării 2008
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 2287
Calificarea necesară B
Durată 10-15 minute
Tipul itemilor itemi verbali scorați pe o scală tip Likert cu 6 trepte + 37 de itemi pentru date biografice
Numărul itemilor 63 + 37 (date biografice)

Cary Cooper, PhD

Cary L. Cooper este profesor de psihologie organizationala si sanatate a muncii la Manchester School of Management având si o importanta functie administrativa în cadrul Institute of Science and Technology de pe lânga University of Manchester. Este autor al mai mult de 80 de volume (pe tematica stresului ocupational si a psihologiei industriale si organizationale în general). A contribuit cu peste 300 de articole stiintifice pe aceleasi teme si este de asemenea prezent periodic în mass media britanica si americana cu opinii despre stresul la locul de munca. Este editor fondator al Journal of Organisational Behavior, coeditor al Medical Journal Stress Medicine si coeditor al International Journal of Management Review. Este membru al British Psychological Society, Royal Society of Arts, Royal Society of Medicine, Royal Society of Health si Academy for the Social Sciences.

Profesorul Cooper este presedinte al British Academy of Management, membru al British Institute of Management si unul dintre primii reprezentanti în UK al American Academy of Management. Este coeditor (alaturi de profesorul Chris Argyris de la Harvard Business School) al editiei stiintifice internationale a Blackwell Encyclopedia of Management (12 volume). A fost consultant pentru World Health Organisation. Cary Cooper este presedinte al Institute of Welfare Officers si vicepresedinte al British Association of Counselling.

Susan Cartwright, PhD

Susan Cartwright, BA, PhD, MSc, CPsychol, este membru al British Psychological Society si al Royal Society of Arts, profesor de Psihologie Organizationala la Manchester School of Management. Din 1987 este consultant si cercetator organizational specializat în problematica stresului ocupational. Autor a numeroase volume si articole pe aceeasi tematica, a acumulat experienta si reputatie internationala în domeniul stresului ocupational. 
Procesul de adaptare a ASSET în România s-a derulat pe o perioada de timp de aproximativ 2 ani. În acest interval de timp, chestionarul a cunoscut nu mai putin de 7 forme, deoarece 8 itemi au prezentat probleme în forma lor originala. Mai precis, acesti itemi au prezentat coeficienti item-remainder (corelatia itemului cu restul scalei) redusi, si a fost necesara schimbarea frazarii lor. Mai mult, forma chestionarului, respectiv elemente de încadrare în context a itemilor (framing) a beneficiat si ea de o serie de optimizari, necesare unei mai bune întelegeri a semnificatiei itemilor.
În ceea ce priveste etalonarea ASSET, au fost culese în acest interval peste 4000 de chestionare, în cadrul mai multor organizatii publice si private. Organizatiile private faceau parte din mai multe industrii, printre care mentionam domeniul bancar, farmaceutic, de publicitate si transport privat. Organizatiile publice au constat în primarii si regii autonome de stat.
Din baza de date initiala de peste 4000 de chestionare, au fost extrase 2287 de chestionare, astfel încât sa se respecte distributia populatiei la nivel national, pe gen si vârsta. Au fost pastrate în baza de date finala acele chestionare care aveau un grad cât mai mare de completare (inclusiv a datelor biografice si suplimentare).

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS