⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

SL-TDI®

Singer-Loomis® Type Deployment Inventory

Indicatorul de Manifestare Tipologică Singer-Loomis® (SL-TDI®) oferă o măsura a stilurilor cognitive (tipologice) ale persoanelor, urmărind îndeaproape tipologia Jungiană
Categorie: Cod produs: SL-TDI®
(Singer-Loomis Type Deployment Inventory) are la bază postulatul care afirmă existența unei relații între modalitățile în care indivizii percep și înțeleg mediul lor înconjurător și modul în care ei se comportă. Această premisă, la fel ca și categoriile de stiluri cognitive, sunt derivate din teoria lui Carl G. Jung cu privire la tipurile psihologice. 

SL-TDI nu masoara inteligenta sau abilitatile emotionale ale indivizilor. Nu este un test de aptitudini si nici nu a fost conceput pentru a indica anormalitatea sau aspecte patologice care caracterizeaza o anumita persoana. Este un inventar auto-administrat, construit pentru evaluarea factorilor de personalitate, care poate ajuta un individ sa se înteleaga pe sine si sa îsi utilizeze deprinderile, talentele si abilitatile pentru a gestiona mai bine interactiunile dintre sine si mediu.
SL-TDI este un instrument unic din mai multe puncte de vedere. Chestionarul utilizeaza un format situational si se concentreaza pe modul în care personalitatea este masurata mai bine, optând între trasaturile de personalitate, sau situatiile de mediu, sau utilizându-le pe amândoua. Formatul situational permite ca personalitatea sa fie masurata prin intermediul unui set de perceptii legate de anumite situatii, mentinând în acelasi timp corespondenta dintre trasaturile de personalitate si o anume structura de referinta specifica, dedusa din teoria jungiana. SL-TDI nu se bazeaza pe ipoteza bipolaritatii. Cele opt stiluri cognitive jungiene sunt masurate independent, ceea ce înseamna ca doua stiluri cognitive considerate opuse pot fi ambele cele mai dezvoltate moduri. Lipsa bipolaritatii permite ca orice functie sau set de functii sa fie indicate ca fiind dezvoltate, ceea ce se va reflecta în structura de personalitate unica a fiecarui individ.

Utilitatea SL-TDI

Inventarul SL-TDI, în varianta prezenta, a fost conceput pentru a fi utilizat pentru adulti si adolescenti, începând cu vârsta de 14 ani. Inventarul SL-TDI poate fi utilizat atât individual, cât si în grup. El are aplicabilitate în planificarea carierei, sugerând tipuri de locuri de munca optime pentru structuri de personalitate diferite si poate fi utilizat pentru a determina calitatile personale ce pot fi utile în anumite tipuri de activitati.

În psihoterapie, întelegerea acestei tipologii poate fi utila pentru a alege tipul de interventie terapeutica cel mai potrivit pentru individ. Tipologia oferita de SL-TDI poate fi, de asemenea, utila pentru evaluarea compatibilitatii dintre client si terapeut. În plus, tipologia este si cheia autocunoasterii.

Daca întelegem tipologia, aceasta poate ajuta la planificarea abordarilor educationale potrivite pentru indivizi. Astfel, profesorii pot sa descopere în inventarul SL-TDI un instrument foarte util. Acesta poate fi, de asemenea, util si în cercetarile de marketing deoarece ajuta la întelegerea preferintelor potentialilor clienti. Utilizarea SL-TDI îi poate ajuta pe angajatori sa afle ce persoane sunt mai potrivite pentru anumite situatii de munca, dar si sa înteleaga dinamica relatiilor interpersonale.

Cuplurile pot utiliza SL-TDI pentru a cunoaste ceea ce îi diferentiaza si ceea ce îi aseamana, dar si pentru a descoperi domenii în care pot lucra împreuna pentru a-si rezolva problemele.
-
Abreviere SLTDI
Data publicării 2010
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Volumul eșantionului 1500
Calificarea necesară B
Durată 30-40 de minute
Tipul itemilor itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 160

June Singer, Ph.D.

June Singer (1919-2004) a facut parte din a doua generatie de analisti jungieni. Stagiul de formare ca analist l-a desfasurat la începutul anilor 60 în cadrul Institutului C. G. Jung din Kuznacht, Elvetia, având ca formatori fosti studenti ai lui Carl Jung. Dupa finalizarea formarii ca analist jungian, în 1964, s-a întors în Chicago, Illinois, unde avea sa fie, la vremea respectiva, singurul analist jungian din zona. A obtinut titlul de Doctor în Psihologie la Universitatea Northwestern în 1968.

În cadrul demersului de a dezvolta o comunitate de practicieni jungieni în zona Chicago, a fost initiatoarea ideii de a înfiinta Institutul C. G. Jung din Chicago. Cu ajutorul câtorva colegi, Institutul a fost transformat în 1976 într-o organizatie non-profit. Dr. Singer a fost, de asemenea, membru fondator al Societatii Inter-Regionale a Analistilor Jungieni - primul institut pentru formarea analistilor care nu domiciliau nici pe coasta de Est a Statelor Unite, nici pe cea de Vest. În 1980, June Singer se muta la Palo Alto, California si devine cadru universitar si Director al Centrului de Consiliere Transpersonala din cadrul Institutului de Psihologie Transpersonala. A devenit cadru didactic si în cadrul facultatii de pe lânga Institutul C. G. Jung din San Francisco, acolo unde si-a desfasurat activitatea pâna în momentul mutarii sale în Cleveland, Ohio, care a avut loc spre sfârsitul anilor 1990. Dr. Singer a sustinut numeroase ateliere de lucru, seminarii si prezentari, organizate atât pentru un public neprofesionist cât si pentru profesionisti, în Australia, Canada, Europa si Statele Unite.

Prima sa carte, Biblia Profana (The Unholy Bible) (1970), un studiu asupra operei lui William Blake, a fost o editie reeditata a lucrarii pe care a alcatuit-o pentru finalizarea formarii sale în psihologia analitica. Una dintre cele mai celebre, daca nu cea mai celebra carte a sa, Granitele Sufletului (Boundaries of the Soul), a fost publicata în 1972 si revizuita în 1994. Pe lânga aceasta, June Singer a mai publicat alte carti, respectiv Androginitatea (Androgyny) (1976), Femeia moderna în cautarea Sufletului (Modern Woman in Search of Soul) (1998), Secretele Inimii (Knowledge of the Heart) (1999), Puterea Dragostei (The Power of Love) (2000) si Mistica Orelor (A Gnostic Book of Hours) (2003). Lucrarea Blake, Jung si Inconstientul Colectiv (Blake, Jung and the Collective Unconscious) (2000) a fost scrisa împreuna cu Esther Harding. A publicat ca unic autor si împreuna cu alti autori un numar impresionant de articole în reviste si culegeri de texte.

Mary Loomis, Ph.D.

Mary Loomis (1929-2000) a primit titlul de doctor în Psihologie în cadrul Universitatii de Stat Wayne, în 1980. În 1982 si-a început practica privata ca analist jungian. A fost cadru universitar la Institutul Jung din Chicago începând din 1983 si pâna la finalul vietii, în 2000. Între 1983 si 1987 a fost membru în Consiliul de Administratie al Institutului Jung din Chicago. A fost membru în câteva asociatii profesionale, inclusiv al Asociatiei Internationale a Psihologilor Analisti si al Societatii de Analiza Jungiana din Chicago. Dr. Loomis a jucat un rol activ în cadrul Centrului de Studii Jungiene din Detroit fiind atât membru al centrului cât si oficial al acestei organizatii.

Pornind de la experienta acumulata în timpul anilor de pregatire desfasurati în cadrul Native American Sweet Medicine Sundance Teachings, Dr. Loomis a dezvoltat un mod de a corela principiile medicinei traditionale americane cu conceptele jungiene legate de Tipurile Psihologice folosite în cadrul Inventarului de Personalitate Singer-Loomis. Rezultatul acestor cercetari a fost materializat sub forma lucrarii Dansând Hora Tipurilor Psihologice (Dancing the Wheel of Psychological Types) (1991). A publicat o serie de articole ca unic autor si câteva articole scrise împreuna cu June Singer. În 1995, Dr. Loomis a publicat cartea Fiica Tatalui Ei (Her Fathers Daughter). Dr. Loomis a condus numeroase ateliere de lucru si a sustinut prezentari pentru diverse organizatii profesionale.

Autorii adaptării culturale a SL-TDI 

SL-TDI a fost adaptat in Romania de un grup de lucru sub coordonarea lui Dragos Iliescu (in special in aspecte administrative, de raportare si psihometrice) si al Mihaelei Minulescu (in special in aspecte legate de baza jungiana a chestionarului, interpretare etc.). Din acest grup au mai facut parte Alin Sava (aspecte statistice), Lavinia Tanculescu si Andrei Ion. In procesul de adaptare culturala a itemilor doi din autorii americani ai testului, Larry Kirkhart si Elizabeth Kirkhart, au participat activ, punand bazele acestui proces intr-un workshop intensiv de 7 zile desfasurat in Romania in 2007.

Adaptarea culturală a SL-TDI 

În cursul procesului de adaptare a ultimei versiuni (cea în limba engleza) a SLTDI pentru România, au fost modificate 6 dintre cele 20 de situatii ce alcatuiesc instrumentul. Acestea au fost fie reformulate, fie înlocuite pentru a ne asigura ca situatiile prezentate au semnificatie pentru mentalul colectiv românesc. Spre exemplu, Situatia 4, care, în limba engleza avea urmatoarea formulare If I had to come up with a suggestion for improving a public organization in my community, I would... a fost înlocuita cu Unul dintre vecini pune mereu muzica prea tare si îi deranjeaza pe cei din jur, pentru ca s-a considerat ca ambele situatii expun subiectul unui context comparabil, dar care poate fi perceput mai bine, în una sau alta dintre versiuni, în functie de diferentele social-culturale specifice unui popor. Ca români, avem mai degraba reprezentarea unui vecin care deranjeaza comunitatea unui bloc de locuinte si a actiunilor pe care le-am întreprinde în acest caz, decât cea a unei persoane care propune modalitati de îmbunatatire a unei organizatii publice ce are grija de comunitate.

În aceeasi maniera, s-a optat si pentru modificarea Situatiei 13 care facea referire, în versiunea originala, la iminenta unei furtuni de proportii (A bad storm is coming. I...), situatie care a fost înlocuita cu perspectiva declansarii unor inundatii (Au fost anuntate inundatii. As...). Din punct de vedere climatic, România este rar expusa uraganelor într-o asemenea maniera încât sa se creeze, în cazul unui respondent român, reprezentarea mentala ce ar putea determina capacitatea de a adopta actiuni de tipul celor propuse de variantele de raspuns ale versiunii originale (de exemplu: A imagina diferite forme pe care furtuna le va lua pe parcursul desfasurarii sale în regiunea în care locuieste subiectul sau A aprecia aspectul cerului, curentii de aer si schimbarile de temperatura ce preced acest fenomen atmosferic). În afara de cazurile ilustrative prezentate mai sus, exista alte situatii care au impus modificari în traducere, nu însa într-o masura semnificativa. Manualul tehnic prezinta pe larg aceste modificari. În acest demers, principala preocupare a fost pastrarea fondului itemilor pentru a reusi sa surprindem cât mai bine posibil reactii din acelasi registru investigat si de itemii inclusi în versiunea originala a instrumentului. 

Cu alte cuvinte, un item care dorea sa surprinda preferinta pentru un mod de actiune de tip Gândire Extroverta a fost înlocuit cu un item care, chiar daca era complet modificat, surprindea acelasi tip de actiune, respectiv Gândire Extraverta etc. De asemenea, o alta preocupare majora a fost pastrarea în cuprinsul instrumentului a cât mai multor situatii asupra carora respondentul are o capacitate extinsa sau, cel putin, partiala de a actiona, considerându-se ca, în caz contrar, nu preferinta acestuia pentru un anumit mod de actiune ar putea fi pusa în evidenta, ci tipul de constrângere pe care o situatie sociala sau profesionala i l-ar impune.
 

Eșantionul românesc al SL-TDI 

Pentru calcularea consistentei interne a versiunii românesti a SL-TDI si pentru stabilirea unui etalon orientativ (cu toate ca, asa cum se discuta pe larg in manualul tehnic, SL-TDI, care este o proba ipsativa, ale carei rezultate nu sunt raportate la norma, nu a fost constituit pentru a diferentia si ierarhiza între anumiti oameni, ci pentru a diferentia si ierarhiza cele opt tipuri psihologice în categorii pe baza frecventei lor de utilizare de catre o anumita persoana), am apelat la un esantion constituit din 1145 de persoane. Distributia lor pe principalele caracteristici demografice (gen, vârsta si nivel de educatie) este prezentata pe larg in manualul tehnic al testului (43.1% barbati, 56.9% femei; 51.6% intre 18-25 ani, 32.3% intre 26-40 ani, 16.1% intre 41-60 ani; 2.1% studii gimnaziale, 48.7% studii medii, 49.2% studii superioare).

Validitatea versiunii românești a SL-TDI 

Pentru verificarea validitatii de construct a versiunii romanesti a testului au fost rulate cercetari multiple, care coreleaza scorurile obtinute la SL-TDI cu scoruri ale altor instrumente psihometrice, in speta NEO PI-R (Costa si McCrae, 1992), BFQ-2 (Caprara, Barbaranelli si Borgogni, 2005), BFA (Caprara, Barbaranelli si Steca, 2002), DECAS (Sava, 2008), EPQ-R (Eysenck Personality Questionnaire, Revised; Eysenck & Eysenck, 1991), IVE (Impulsiveness-Venturesomeness-Empathy; Eysenck & Eysenck, 1991), EQ-i (BarOn, 2004), chestionarul de stiluri de gândire al lui Sternberg (cf. Cristea, 2009; Fluture, 2009; Macsinga, Palos si Maricutoiu, 2002).


Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS