CPI® 434

California Psychological Inventory® (434)

Inventarul Psihologic California 434 (CPI® 434)

Considerat la nivel internaţional a fi cea mai completă probă de măsurare a personalităţii normale

Categorie: Cod produs: CPI® 434

Cu peste 60 de ani de studii de cercetare și validare, California Psychological Inventory (CPI) este considerat a fi cel mai bun și complet inventar de personalitate, de tip autoevaluativ și derivat empiric. CPI a fost construit de la bun început cu intenția de a oferi o imagine de ansamblu clară și eficientă asupra caracteristicilor personale și profesionale, a motivației și a stilurilor de gândire, a cărei aplicabilitate se regăsește într-o multitudine de situații și contexte, de la utilizări cvasi-clinice și de adaptabilitate socială (diagnoza devianței și delincvenței) și ajungând la aplicații precum selecția de personal, analiza aptitudinilor de leadership, a aptitudinilor creative, diagnoza grupurilor / echipelor de muncă, orientarea vocațională, dezvoltarea carierei etc.

CPI a fost numit în repetate rânduri ca fiind cel mai bun inventar de personalitate. Încă de la crearea sa, Kelly (1956), în Mental Measurements Yearbook l-a numit probabil cel mai bun instrument de tipul său. Kleinmutz (1967, p. 239) considera la acel moment ca CPI este pe drumul de a deveni unul dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun, instrument de măsurare a personalității, iar Anastasi (1968, p. 448) îl considera unul dintre cele mai bune inventare de personalitate care exista ... de vreme ce dezvoltarea sa este de un înalt nivel tehnic și validarea sa a fost făcută printr-un mare număr de cercetări extensive și instrumentul este în continuare supus unor îmbunătățiri continue. Hough (1988), efectuând un studiu metaanalitic în care a inclus 37 probe de diagnoză a personalității, l-a găsit ca fiind cel mai bun inventar de personalitate existent. Până în anul 1990 au fost înregistrate traduceri și adaptări ale CPI-ului în 28 de limbi (s-au inclus aici și patru dialecte chineze).

Concepte și variabile măsurate de CPI

CPI conține 20 de scale primare ("populare") și un număr variabil (de la variantă la variantă, între 7 și 12) de scale secundare.

Scalele primare sunt grupate în 4 categorii principale:

(a) Măsuri ale stilului și orientării interpersonale, cu scale precum Dominanța (Do), Capacitatea de status (Cs), Sociabilitatea (So), Prezența socială (Sp), Acceptarea de sine (Sa), Independența (In), Empatia (Em);
(b) Măsuri ale orientarii valorice și normative, cu scale precum Responsabilitatea (Re), Socializarea (So), Autocontrolul (Sc), Impresia bună (Gi), Comunalitatea (Cm), Starea de bine (Wb) și Toleranța (To);
(c) Măsuri ale funcționarii cognitive și intelectuale, cu scale precum Realizarea prin conformare (Ac), Realizarea prin independență (Ai) și Eficiența intelectuală (Ie);
(d) Măsurile rolului și stilului interpersonal, cu scale precum Intuiția psihologică (Py), Flexibilitatea (Fx) și Feminitatea/Masculinitatea (F/M).

Cele mai cunoscute scale secundare ale CPI sunt:

Scala Mp (Potențial managerial, Managerial Potential)
Scala Wo (Orientarea spre muncă, Work Orientation)
Scala Ct (Temperament creativ, Creative Temperament)
Scala Lp (Leadership, Leadership)
Scala Ami (Amabilitate, Amicability)
Scala Leo (Orientarea spre aplicarea legii, Law Enforcement Orientation)
Scala Tm (Încăpățânare, Tough-mindedness)
Scalele B-Ms și B-Fm (Scalele Baucom pentru Feminitate/Masculinitate)
Scala Anx (Anxietate, Anxiety)
Scala Nar (Narcisism, Narcissism)

Revizie BUROS DA, in B. S. Plake, J. C. Impara, & R. A. Spies (Eds.), The fifteenth mental measurements yearbook.

Harrison G. Gough, PhD

După aproape patru ani pe care i-a petrecut în serviciul militar în timpul ultimului Război Mondial, Harrison Gough s-a înscris la programul doctoral al Universității din Minnesota, unde a și primit titlul de Doctor în Psihologie, în 1949.

Ulterior a acceptat să predea la Facultatea de Psihologie a Universității Berkeley, din California. A urmat o carieră academică strălucită pâna la retragerea sa, în 1986. Înca își păstreaza titlul onorific de Profesor de Psihologie al Facultății ("Professor Emeritus").

În același timp, în 1956 devine co-fondator al Consulting Psychologists Press (CPP, Inc.), companie care este unul dintre cei mai mari editori de teste și furnizori de produse și servicii adresate profesionistilor centrați pe dezvoltarea personală și organizațională. De la apariția CPP și până în 1996, Gough a fost de asemenea în consiliul director al companiei.

Harrison Gough este autorul unui număr semnificativ de inventare de personalitate printre care cele mai cunoscute sunt California Psychological Inventory (CPI), Adjective Check List (ACL) și Personnel Reaction Blank (PRB). Cel mai cunoscut dintre acestea este, de departe, CPI, publicat pentru prima oara în 1956. Efortul depus de H. G. Gough pentru rafinarea și optimizarea CPI se întinde pe durata a aproape jumătate de secol și a fost rezumat chiar de către autor, în 2002, prin publicarea unei bibliografii comprehensive a CPI care conține mai mult de 2000 de titluri de lucrări dedicate instrumentului. CPI este probabil - după evaluarea BUROS - cel mai puternic și complet instrument de diagnoză a personalității normale, adulte din câte există în prezent.

Cariera strălucită a lui Harrison Gough în domeniul psihologiei a fost încununată recent, în aprilie 2005, când SPSP (Society for Personality and Social Psychology) cea mai mare organizație mondială reunind psihologi și psiho-sociologi i-a oferit doctorului Harrison Gough premiul Jack Block, oferit anual pentru contribuții majore, remarcabile în psihologia personalității. Cei interesați vor dori poate să știe ca Harrison Gough și Jack Block au o lungă istorie de colaborare în cercetări științifice, cea mai marcantă legătură dintre cei doi iluștri cercetători plasându-se tot pe marginea CPI, căci Jack Block este autorul California Q, un Q-Sort standardizat folosit deseori în confluență cu CPI-ul.
Adaptare și etalon CPI

Adaptarea CPI s-a realizat in Romania incepand cu anii '70, continuand mai mult sau mai putin sustinut in toata aceasta perioada. Majoritatea cercetarilor s-au realizat sub directa indrumare a autorului testului, iar volumul impresionant de studii, publicate si nepublicate, care utilizeaza CPI in Romania califica aceasta proba ca proba internationala cu cea mai serioasa validare in Romania.

Adaptarea a inclus nu doar aspecte legate de traducere si semantica, ci si aspecte ce tin de semnificatia culturala a anumitor itemi. In plus, au fost considerate aspecte statistice care probeaza echivalenta formelor, precum distributiile comparative ale raspunsurilor pe anumite grupuri-criteriu, stabilitatea solutiei factoriale etc. Manualul testului expune de asemenea o seama de studii autohtone de validare prin diverse metode, precum validarea concurenta sau validarea prin raportarea directa la criteriu, prin hetero-evaluari adjectivale, ori prin peer-nomination.

Etaloanele actuale ale CPI sunt realizate pe baza unor esantioane normative, reprezentative la nivel national atat in mediu urban cat si in cel rural. Esantionul normativ pentru CPI-462 contine 2000 de subiecti, cel pentru CPI-434 contine 2500 de subiecti, iar cel pentru CPI-260 contine 3200 de subiecti.

LD / Leadership Descriptor se bazeaza pe un esantion de manageri de nivel mediu si de top de N=791 subiecti (570 barbati si 221 femei).

Un numar de cateva zeci de etaloane coerente pentru grupe-criteriu mai diversificate snt in pregatire la acest moment.

Manualul românesc al CPI

Manualul romanesc al CPI este un manual integral romanesc, valabil pentru toate versiunile CPI (480, 462, 434, 260) cu o prefata a autorului original al testului, Harrison G. Gough. Este o lucrare excelenta, voluminoasa si care acopera un gol in sfera celui mai iubit chestionar de personalitate utilizat in Romania. Este o lucrare complexa, adresata deopotriva utilizatorilior incepatori si celor avansati.

Manualul are 420 de pagini si este structurat în 11 capitole : Introducere în CPI. Istoric si versiuni, Bazele filosofice ale CPI, Fidelitatea CPI, Structura factoriala a CPI, Scalele vectoriale si modelul cuboid, Semnificatiile scalelor standard ale CPI, Scalele speciale ale CPI, Interpretarea profilurilor individuale, Studiul echipelor din organizatii, Asistenta psihologica a managerilor, Promovare si selectie profesionala.

Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al CPI

Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua. Profesorul Horia D. Pitariu isi continua activitatea didactica in cadrul catedrei de psihologie din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dar este si un prestigios consultant de management.

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Vlad Tureanu este doctorand in psihologie si managing partner al D&D Research. Interesele sale se concentreaza in zona psihologiei aplicate in studiul de consumator si de branding, a fenomenelor afective, cu precadere a umorului si a uzului sau in sfera organizationala si de marketing/publicitate. De asemenea este activ in cercetari legate de stresul ocupational si efectele sale individuale si organizationale.

Cosmin Peleasa este psiholog, MSc in stiintele comunicarii si este Junior Partner in D&D Research. Interesele sale se exprima cel mai plenar in zona statisticii aplicate in psihologie, a psihodiagnosticului, a psihologiei reclamei si consumatorului si a cercetarii de marketing/publicitate. Este specializat in metode de studiu cantitative si are interese de cercetare si in zona organizationala, unde se concentreaza momentan asupra stresului ocupational.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS