ADI®-R

Autism Diagnostic Interview®, Revised

Interviul de diagnosticare a autismului, revizuit (ADI®-R) este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS®-2 și SCQ®, drept standard de aur în evaluarea autismului

Categorie: Cod produs: ADI®-R

Ce este ADI®-R? 

ADI®-R este un interviu comprehensiv care oferă o evaluare completă a persoanelor suspectate de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. ADI®-R s-a dovedit a fi foarte util atât în diagnosticul formal, cât și în planificarea tratamentului și a programelor educaționale. Pentru a administra ADI®-R, intervievatorul adresează întrebările unui părinte sau unui însoțitor familiarizat cu istoricul dezvoltării și cu modalitățile curente de comportament tipice pentru persoana evaluată. 

Compus din 93 de itemi care vizează probleme comportamentale, ADI®-R se concentrează asupra a trei domenii funcționale: Limbaj / Comunicare; Interacțiuni sociale reciproce; Comportamente și interese restrictive, repetitive și stereotipe. Aceste domenii sunt specificate ca având importanţă diagnostică în International Classification of Diseases (ICD-10; 1992) elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV; 1994) elaborat de American Psychiatric Association. 

Interviul este adecvat pentru evaluarea diagnostică a oricărei persoane, începând din copilăria timpurie până la viaţa adultă, cu condiţia ca persoana să aibă o vârstă mentală de peste 2 ani, 0 luni. Astfel, în situaţii clinice, interviul are aplicabilitate în toate cazurile în care s-a stabilit un diagnostic incert de TSA, indiferent dacă e vorba de un copil, de un adolescent sau de un adult. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat ADI®-R? 

ADI®-R se adresează specialiștilor din domeniul clinic și medical, fiind adecvat pentru: evaluarea diagnostică, investigarea nevoilor clinice ale populaţiilor pentru care îşi asumă responsabilitate clinică, evaluarea graniţelor sindromului şi pentru identificarea de noi subcategorii, în cercetare. 

ADI®-R trebuie utilizat doar de către persoane instruite adecvat. O asemenea instruire trebuie să includă trei componente separate: intervievatorii trebuie să fie bine familiarizaţi cu conceptele care ţin de TSA şi cu multitudinea de moduri în care se pot manifesta comportamentele care reflectă TSA, să realizeze interviul în aşa fel încât să se obţină descrieri detaliate ale comportamentului, de felul celor necesare în cazul ADI®-R și să înveţe modalitatea de codare a comportamentelor acoperite de itemi. 


Care sunt particularitățile ADI®-R? 

LONGEVITATEA. Actuala ediţie a ADI®-R constituie apogeul a mai mult de două decenii de cercetări şi de muncă de dezvoltare și este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS®-2, drept standard de aur pentru evaluarea autismului. 

SCORAREA FACILĂ. Rezultatele pot fi scorate și interpretate folosind o singură grilă de scorare. Grila permite specialistului să calculeze și să interpreteze oricare dintre cei cinci algoritmi specifici vârstei: doi algoritmi bazați pe istoricul dezvoltării, utilizați pentru diagnosticul formal și trei algoritmi bazați pe comportamentul curent, centrați pe functionarea prezentă și folosiți pentru planificarea tratamentului și programului educațional. Rezultatele pot fi utilizate ca sprijin în diagnosticul autismului sau pentru a determina nevoile clinice ale diverselor grupuri în care rata tulburărilor din spectrul autismului se așteaptă să fie mai ridicată. Folosirea extensiva a ADI®-R în comunitatea de cercetare este o dovadă puternică în sprijinul fidelității și validității rezultatelor categoriale. În general, pentru administrarea și scorarea celor 93 de itemi sunt necesare 90-150 de minute. Algoritmii ADI®-R sunt cuprinşi într-un singur formular uşor de completat în care codurile a până la 42 dintre itemii de bază ai interviului sunt cotate şi combinate sistematic pentru a produce rezultatele formale, interpretabile ale ADI®-R.

Scalele ADI®-R

Interviul conține o serie de 93 de întrebări specifice pe următoarele domenii:
  • Întrebări introductive 
  • Dezvoltare timpurie (Instalarea simptomelor, Repere importante în dezvoltarea motorie, Formarea deprinderii de mers la toaletă) 
  • Achiziţia şi pierderea limbajului/altor abilităţi (Pierderea abilităţilor lingvistice (itemii 11-19), Tipul de abilităţi lingvistice pierdute (itemii 13-16), Pierderea generalizată a abilităţilor (itemii 20-28), Tipul abilităţilor pierdute (itemii 21-25)) Funcţionarea limbajului şi comunicării
  • Dezvoltare socială şi joc (Activităţi/jucării favorite) 
  • Interese şi comportamente
  • Comportamente generale (Abilităţi speciale izolate (itemii 88-93)) 
  • Comentarii concluzive
Abreviere ADI®-R
Data publicării 2009
Populația vizată adulți (părinte, tutore, însoțitor familiarizat cu istoricul persoanei suspectate de autism)
Forma de administrare Individuală, Heteroevaluare
Vârsta peste 2 ani
Calificarea necesară C
Durată 90-150 minute
Tipul itemilor itemi verbali, sub forma unor întrebări în ghidul de interviu
Numărul itemilor 93 de itemi

Michael Rutter, M.D., FRS

Sir Michael Rutter este Profesor Universitar în domeniul psihopatologiei dezvoltării la Institute of Psychiatry, Kings College, London. Este primul consultant în domeniul psihiatriei copilului din Marea Britanie.

A fost psihiatru consultant la Maudsley Hospital din 1966 până în 1998 şi a predat psihiatria copilului la Institute of Psychiatry între 1973 şi 1998. Dr. Rutter este recunoscut pentru contribuţiile sale la punerea bazelor psihiatriei copilului ca specialitate medicală şi biopsihosocială cu o bază ştiinţifică puternică. A înfiinţat Medical Research Council Child Psychiatry Research Unit în 1984 şi Social, Genetic and Developmental Psychiatry Research Centre zece ani mai târziu, fiind Director onorific până în 1998. Scopul centrului este să construiască o punte între înnăscut (genetică) şi dobândit (mediu) în interacţiunea în dezvoltarea comportamentului uman complex, cum ar fi depresia şi ADHD la copii.

Printre interesele sale de cercetare s-au numărat genetica autismului, efectul deprivării timpurii a copiilor, depresia, studiul influenţelor şcolare şi de mediu asupra comportamentului copiilor. Prezintă de asemenea un interes special pentru efectul combinat al factorilor de risc genetic şi psihosocial. A publicat aproape 40 de lucrări şi peste 400 de capitole şi articole în reviste ştiinţifice. A fost editorul european al Journal of Autism and Developmental Disorders între 1974 şi 1994. A fost Deputy Chairman al Wellcome Trust între 1999 şi 2004. A făcut parte dintre administratorii Nuffield Foundation între 1992 şi 2007.

Sir Michael Rutter a fost făcut cavaler în 1992 şi este membru onorific al British Academy, membru al Royal Society şi membru fondator al Academia Europaea şi al Academy of Medical Sciences. Michael Rutter Centre for Children and Adolescents de la Maudsley Hospital din Londra a fost numit în onoarea sa.

Ann LeCouteur, M.B.B.S

 

Dr. Ann Le Couteur este Profesor Universitar, susținând cursuri de psihiatria copilului și adolescentului la School of Clinical Medical Sciences la University of Newcastle upon Tyne din Marea Britanie.

Dr. Ann Le Couteur activează în cadrul unei echipe academice clinice interdisciplinare care oferă servicii clinice specializate pentru copiii și tinerii cu tulburări de dezvoltare neurologică complexe, printre care se numără tulburările din spectrul autismului. Interesele sale actuale de cercetare cuprind: etiologia tulburărilor din sfera autismului, evaluarea intervențiilor pentru copii și familiile acestora; promovarea de modele de evaluare și tratament. A condus activitatea unei echipe naționale de cercetare care a condus la publicarea National Autism Plan for Children (Planul național de autism pentru copii, 2003), un plan pentru identificarea, evaluarea, diagnoza și accesul la intervenții timpurii pentru copiii preșcolari și în școala primară cu tulburări din spectrul autismului. Este implicată de asemenea într-o serie de fundații caritabile pentru copiii și tineri cu nevoi speciale.

Profesorul Ann Le Couteur a publicat mai mult de 100 de articole în reviste științifice și capitole în domeniul tulburărilor din spectrul autismului.

Catherine Lord, Ph.D.

Catherine Lord este Profesor Universitar la University of Michigan, unde ţine cursuri de psihologie şi psihiatrie şi Senior Scientist la Center for Human Growth and Development în cadrul aceleiaşi universităţi. Este psiholog clinician specializat în diagnoza, dezvoltarea socială şi a comunicării şi intervenţia în tulburările din spectrul autist. Este Director al Autism & Communication Disorders Center şi Profesor universitar la College of Literature, Science & Arts.

Este recunoscută pentru studiile longitudinale desfăşurate pe tema copiilor cu autism, precum şi pentru rolul său în dezvoltarea de instrumente destinate diagnosticării autismului utilizate în prezent în practică şi cercetare în toată lumea.

Dr. Lord este Preşedinte al Early Intervention in Autism Committee al National Academy of Science. A primit Irving B. Harris Early Childhood Lecture Award în 2004 şi a fost finalistă pentru New York University Child Study Center Scientific Achievement Award in 2005.

Dr. Lord a lucrat anterior la University of North Carolina, University of Minnesota, University of Alberta, London Medical Research Council Child and Adolescent Psychiatry Unit, Harvard University (Children’s Hospital) şi University of Chicago.

Adaptarea ADI®-R în România 

Adaptarea ADI®-R în România s-a desfășurat în perioada septembrie 2009 - iulie 2010, fiind realizată de către Dr. Daniel David și echipa acestuia. Adaptarea a fost efectuată prin cicluri de traduceri și retroversiuni consecutive, fiind nevoie de două astfel de cicluri pentru a fi considerată adecvată și echivalentă cu originalul. Varianta finală a primit aprobarea Prof. Ann Le Couteur, autoare a ADI®-R. 

Deoarece ADI®-R este un interviu mai degrabă decât un test și deoarece se concentrează asupra unor comportamente care sunt rare la indivizii neafectați, rezultatele sunt categoriale, mai degrabă decât bazate pe scale și norme, nefiind necesar un eșantion normativ pentru populația românească. 

Manualul românesc al ADI®-R este o traducere și adaptare a manualului original american. Manualul cuprinde capitole referitoare la conceptele de bază din intervievarea ADI-R, la protocolul de administrare și instrucțiuni de codare, algoritmi și interpretarea rezultatelor, precum și informații referitoare la dezvoltarea ADI®-R și studiile psihometrice efectuate.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS