⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

ADI®-R

Autism Diagnostic Interview®, Revised

Interviul de Diagnosticare a Autismului, revizuit (ADI®-R) este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS®, drept Golden Standard pentru evaluarea autismului

Categorie: Cod produs: ADI®-R

Ce este ADI®-R?

ADI®-R este un interviu comprehensiv care oferă o evaluare completă a persoanelor suspectate de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. ADI®-R s-a dovedit a fi foarte util atât în diagnosticul formal, cât și în planificarea tratamentului și a programelor educaționale. Pentru a administra ADI-R, intervievatorul adresează întrebările unui părinte sau unui însoțitor familiarizat cu istoricul dezvoltării și cu modalitățile curente de comportament tipice pentru persoana evaluată.

Compus din 93 de itemi care vizează probleme comportamentale, ADI-R se concentrează asupra a trei domenii funcționale:

  • Limbaj / Comunicare;
  • Interacțiuni sociale reciproce;
  • Comportamente și interese restrictive, repetitive și stereotipe.

Aceste domenii sunt specificate ca având importanţă diagnostică în International Classification of Diseases (ICD-10; 1992) elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV; 1994) elaborat de American Psychiatric Association.

Interviul este adecvat pentru evaluarea diagnostică a oricărei persoane, începând din copilăria timpurie până la viaţa adultă, cu condiţia ca persoana să aibă o vârstă mentală de peste 2 ani, 0 luni. Astfel, în situaţii clinice, interviul are aplicabilitate în toate cazurile în care s-a stabilit un diagnostic incert de TSA, indiferent dacă e vorba de un copil, de un adolescent sau de un adult.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat ADI®-R?

ADI®-R se adresează specialiștilor din domeniul clinic și medical, fiind adecvat pentru: evaluarea diagnostică, investigarea nevoilor clinice ale populaţiilor pentru care îşi asumă responsabilitate clinică, evaluarea graniţelor sindromului şi pentru identificarea de noi subcategorii, cercetare.

ADI®-R trebuie utilizat doar de către persoane instruite adecvat. O asemenea instruire trebuie să includă trei componente separate: intervievatorii trebuie să fie bine familiarizaţi cu conceptele care ţin de TSA şi cu multitudinea de moduri în care se pot manifesta comportamentele care reflectă TSA, să realizeze interviul în aşa fel încât să se obţină descrieri detaliate ale comportamentului, de felul celor necesare în cazul ADI®-R, să înveţe modalitatea de codare a comportamentelor acoperite de itemi.


Care sunt particularitățile ADI®-R?

Actuala ediţie a ADI®-R constituie apogeul a mai mult de un deceniu şi jumătate de cercetări şi de muncă de dezvoltare și este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS®, drept Golden Standard pentru evaluarea autismului. 

Rezultatele pot fi scorate și interpretate folosind o singură grilă de scorare. Grila permite specialistului să calculeze și să interpreteze oricare dintre cei cinci algoritmi specifici vârstei: doi algoritmi bazați pe istoricul dezvoltării, utilizați pentru diagnosticul formal și trei algoritmi bazați pe comportamentul curent, centrați pe functionarea prezentă și folosiți pentru planificarea tratamentului și programului educațional.

Rezultatele pot fi utilizate ca sprijin în diagnosticul autismului sau pentru a determina nevoile clinice ale diverselor grupuri în care rata tulburărilor din spectrul autismului se așteaptă să fie mai ridicată.

Folosirea extensiva a ADI®-R în comunitatea de cercetare este o dovadă puternică în sprijinul fidelității și validității rezultatelor categoriale.

În general, pentru administrarea și scorarea celor 93 de itemi sunt necesare 90-150 de minute. Algoritmii ADI®-R sunt cuprinşi într-un singur formular uşor de completat în care codurile a până la 42 dintre itemii de bază ai interviului sunt cotate şi combinate sistematic pentru a produce rezultatele formale, interpretabile ale ADI-R.

-
Abreviere ADIR
Data publicării 2009
Populația vizată adulți (părinte, tutore, însoțitor familiarizat cu istoricul persoanei suspectate de autism)
Forma de administrare Individuală, Heteroevaluare
Vârsta peste 2 ani
Calificarea necesară C
Durată 90-150 minute
Tipul itemilor itemi verbali, sub forma unor întrebări în ghidul de interviu
Numărul itemilor 93 de itemi

Michael Rutter, M.D., FRS

Sir Michael Rutter este Profesor Universitar în domeniul psihopatologiei dezvoltării la Institute of Psychiatry, Kings College, London. Este primul consultant în domeniul psihiatriei copilului din Marea Britanie.

A fost psihiatru consultant la Maudsley Hospital din 1966 până în 1998 şi a predat psihiatria copilului la Institute of Psychiatry între 1973 şi 1998. Dr. Rutter este recunoscut pentru contribuţiile sale la punerea bazelor psihiatriei copilului ca specialitate medicală şi biopsihosocială cu o bază ştiinţifică puternică. A înfiinţat Medical Research Council Child Psychiatry Research Unit în 1984 şi Social, Genetic and Developmental Psychiatry Research Centre zece ani mai târziu, fiind Director onorific până în 1998. Scopul centrului este să construiască o punte între înnăscut (genetică) şi dobândit (mediu) în interacţiunea în dezvoltarea comportamentului uman complex, cum ar fi depresia şi ADHD la copii.

Printre interesele sale de cercetare s-au numărat genetica autismului, efectul deprivării timpurii a copiilor, depresia, studiul influenţelor şcolare şi de mediu asupra comportamentului copiilor. Prezintă de asemenea un interes special pentru efectul combinat al factorilor de risc genetic şi psihosocial. A publicat aproape 40 de lucrări şi peste 400 de capitole şi articole în reviste ştiinţifice. A fost editorul european al Journal of Autism and Developmental Disorders între 1974 şi 1994. A fost Deputy Chairman al Wellcome Trust între 1999 şi 2004. A făcut parte dintre administratorii Nuffield Foundation între 1992 şi 2007.

Sir Michael Rutter a fost făcut cavaler în 1992 şi este membru onorific al British Academy, membru al Royal Society şi membru fondator al Academia Europaea şi al Academy of Medical Sciences. Michael Rutter Centre for Children and Adolescents de la Maudsley Hospital din Londra a fost numit în onoarea sa.

Ann LeCouteur, M.B.B.S

Dr. Ann Le Couteur este Profesor Universitar, sustinând cursuri de psihiatria copilului si adolescentului la School of Clinical Medical Sciences la University of Newcastle upon Tyne din Marea Britanie.

Dr. Ann Le Couteur activeaza în cadrul unei echipe academice clinice interdisciplinare care ofera servicii clinice specializate pentru copiii si tinerii cu tulburari de dezvoltare neurologica complexe, printre care se numara tulburarile din spectrul autismului. Interesele sale actuale de cercetare cuprind: etiologia tulburarilor din sfera autismului, evaluarea interventiilor pentru copii si familiile acestora; promovarea de modele de evaluare si tratament. A condus activitatea unei echipe nationale de cercetare care a condus la publicarea National Autism Plan for Children (Planul national de autism pentru copii, 2003), un plan pentru identificarea, evaluarea, diagnoza si accesul la interventii timpurii pentru copiii prescolari si în scoala primara cu tulburari din spectrul autismului. Este implicata de asemenea într-o serie de fundatii caritabile pentru copiii si tineri cu nevoi speciale.

Profesorul Ann Le Couteur a publicat mai mult de 100 de articole în reviste stiintifice si capitole în domeniul tulburarilor din spectrul autismului.

Catherine Lord, Ph.D.

Catherine Lord este Profesor Universitar la University of Michigan, unde ţine cursuri de psihologie şi psihiatrie şi Senior Scientist la Center for Human Growth and Development în cadrul aceleiaşi universităţi. Este psiholog clinician specializat în diagnoza, dezvoltarea socială şi a comunicării şi intervenţia în tulburările din spectrul autist. Este Director al Autism & Communication Disorders Center şi Profesor universitar la College of Literature, Science & Arts.

Este recunoscută pentru studiile longitudinale desfăşurate în cu copii cu autism, precum şi pentru rolul său în dezvoltarea de instrumente destinate diagnosticării autismului utilizate în prezent în practică şi cercetare în toată lumea.

Dr. Lord este Preşedinte al Early Intervention in Autism Committee al National Academy of Science. A primit Irving B. Harris Early Childhood Lecture Award în 2004 şi a fost finalistă pentru New York University Child Study Center Scientific Achievement Award in 2005.

Dr. Lord a lucrat anterior la University of North Carolina, University of Minnesota, University of Alberta, London Medical Research Council Child and Adolescent Psychiatry Unit, Harvard University (Children’s Hospital) şi University of Chicago.
Adaptarea ADI-R în România
Adaptarea ADI-R în România s-a desfasurat în perioada septembrie 2009-iulie 2010, fiind realizata de catre Dr. Daniel David si echipa acestuia. Adaptarea a fost efectuata prin cicluri de traduceri si retroversiuni consecutive, fiind nevoie de doua astfel de cicluri pentru a fi considerata adecvata si echivalenta cu originalul. Varianta finala a primit aprobarea Prof. Ann Le Couteur, autoare a ADI-R. Deoarece ADI-R este un interviu mai degraba decât un test si deoarece se concentreaza asupra unor comportamente care sunt rare la indivizii neafectati, rezultatele sunt categoriale, mai degraba decât bazate pe scale si norme, nefiind necesar un esantion normativ pentru populatia româneasca.

Manualul românesc al ADI-R
Manualul romanesc al ADI-R este o traducere si adaptare a manualului original american. Manualul cuprinde capitole referitoare la conceptele de baza din intervievarea ADI-R, la protocolul de administrare si instructiuni de codare, algoritmi si interpretarea rezultatelor, precum si informatii referitoare la dezvoltarea ADI-R si studiile psihometrice efectuate. Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta.

Despre autorii manualului românesc al ADOS
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS