BASC®-2

Behavior Assessment System for Children® - 2

Sistemul de Evaluare a Comportamentului Copiilor - 2 (BASC®-2)

Sistem multidimensional și multimetodic, utilizat în evaluarea comportamentului copiilor și tinerilor

Categorie: Cod produs: BASC®-2

BASC 2 reprezinta un sistem multidimensional si multimetodic, utilizat in evaluarea comportamentului si a perceptiei de sine, pentru copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani.

Despre BASC-2

Imagine indisponibilaBASC 2 reprezinta un sistem multidimensional si multimetodic, utilizat in evaluarea comportamentului si a perceptiei de sine, pentru copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani. In cazul BASC-2 vorbim despre o abordare multimetoda, deoarece sistemul contine urmatoarele metode de evaluare, care pot fi utilizate fie in mod individual, fie in oricare din posibilele lor combinatii:

- Doua scale de evaluare, una pentru profesori (Scala de Evaluare pentru Profesori, Teacher Rating Scale, TRS) si o alta pentru parinti (Scala de Evaluare pentru Parinti, Parent Rating Scale, PRS). Fiecare scala este impartita pe mai multe grupe de varsta. Cu ajutorul acestor scale, se pot colecta descrieri referitoare la comportamentul observabil al copilului.

- O scala de autoevaluare (Autoevaluare a Personalitatii, Self-Report of Personality, SRP), prin intermediul careia copilul sau adultul tanar isi poate descrie emotiile sau perceptiile asupra propriei persoane.

- Un interviu structurat, referitor la istoricul dezvoltarii persoanei evaluate (Structured Developemental History, SDH).

- O foaie de observatie care poate fi folosita pentru inregistrarea si clasificarea comportamentelor observate in mod direct in timpul orelor de curs (Student Observation System, SOS).

BASC-2 a fost construit pentru a facilita diagnosticul diferential si clasificarea educationala a unei varietati de probleme emotionale si comportamentale care pot fi intalnite la copii, precum si pentru a ajuta in stabilirea planurilor de tratament si de interventie. Cand sunt utilizate individual, componentele BASC-2 reprezinta instrumente stabile si sofisticate din punct de vedere psihometric, care ofera o paleta larga de informatii utile. Cand este folosit ca un sistem integrat, BASC-2 informatii ofera despre un copil sau tanar, provenind din surse variate, furnizand clinicianului un set coordonat de instrumente pentru evaluare, pentru diagnostic si pentru stabilirea unui plan de tratament.

O perspectivă triunghiulară asupra problemelor comportamentale ale copilului

Ca sistem, componentele BASC-2 ofera o perspectiva triunghiulara asupra problemelor comportamentale ale copilului, utilizand: (1) examinarea comportamentului in contexte multiple (mediul scolar si mediul familial); (2) evaluarea emotiilor, personalitatii si a perceptiei de sine a copiilor si (3) un fond important de informatii despre realizarea clasificarilor educationale si a diagnosticului clinic, arii in care exista schimbari frecvente.

Numeroase aspecte ale BASC-2 il recomanda ca fiind un sistem stabil si de incredere in evaluarea comportamentului.

Caracteristicile BASC-2

BASC-2 evalueaza o arie mare de dimensiuni distincte. Pe langa evaluarea personalitatii, a problemelor comportamentale si a tulburarilor emotionale, BASC-2 identifica si caracteristici pozitive, care pot fi utilizate in mod eficient in procesul de interventie si tratament.

Aria de dimensiuni evaluate ajuta la stabilirea diagnosticului diferential pentru diferite categorii de tulburari, precum cele incluse in Diagnostical and Statistical Manual of Mental Disorders, (DSM-IV-TR, American Psychiatric Association, 2000), dar surprinde si alte categorii generale de probleme, cum ar fi de exemplu cele cuprinse in The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA, 1997). Sistemul BASC-2 respecta riguros regulile federale americane, sub aspectul diagnosticului tulburarilor emotionale severe in scoli, fiind, de asemenea, suficient de sensibil pentru a putea detecta chiar si probleme comportamentale minore in randul copiilor inclusi in alte categorii de dizabilitati, precum probleme de invatare si de retard mintal.

BASC-2 permite compararea informatiilor obtinute din surse multiple deoarece utilizeaza instrumente cu etaloane convergente, facilitand astfel stabilirea unui diagnostic precis.
- Fiecare componenta a BASC-2 a fost special construita pentru un anumit context specific sau pentru un anumit tip de respondent, deoarece anumite comportamente sau constructe se preteaza mai mult la a fi masurate in anumite contexte decat in altele.

- Interpretarea Scalelor BASC-2 este accesibila, datorita faptului ca acestea au fost construite pornind de la dimensiuni clar specificate, continutul itemilor fiind adecvat constructului, iar scalele fiind dezvoltate prin imbinarea bazei teoretice si a datelor empirice.

- Scalele primare si cele Compozite ale BASC-2 au o coeficienti inalti de fidelitate, atat atunci cand sunt luate in considerare consistenta interna, sau fidelitatea test-retest.

- BASC-2 poate fi scorat manual.

- Normele BASC-2 sunt alcatuite din esantioane reprezentative, cu volume mari, fiind diferentiate sub multe aspecte importante: varsta, gen, conditia clinica a copilului. Clinicienii pot opta pentru obtinerea scorurilor standard prin raportare la esantioane normative feminine, masculine sau mixte.

- BASC-2 utilizeaza diferite tipuri de verificare a validitatii, asistand clinicianul in detectarea unor distorsiuni care afecteaza validitatea cum ar fi cele generate de neatentie, neintelegere sau lipsa de sinceritate.

- Scalele au o coerenta ridicata, nu numai sub aspectele legate de gen sau de varsta, dar si atunci cand comparam formele pentru parinti si cele pentru profesori. Astfel, se ofera o baza pentru interpretarea corecta si consistenta a scalelor, dar si pentru o interpretare relevanta a scorurilor provenite din diferite surse sau culese in diferite perioade de timp.

- BASC-2 acopera o spectru mare de varste, de la 2 ani la 21 de ani, pornind de la prescolari, pana la liceeni, fiind sensibil la diferentele de dezvoltare, si mentinand o continuitate a constructelor. BASC-2 ofera si o versiune a SRP care poate fi utilizata pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani si care se poate utiliza in scoli tehnice, colegii sau universitati.

- BASC-2 acopera extensiv aspecte clinice, dar si comportamente adaptative, avand in acelasi timp si scale cu un grad inalt de specializare (de exemplu Probleme de atentie, Hiperactivitate, Depresie, Anxietate) pentru stabilirea mai clara a diagnosticului diferential.

Materialele testului

BASC utilizeaza urmatoarele materiale:
- Manualul tehnic BASC-2
- Manualul de Adaptare Culturala BASC-2

- Istoricul structurat de dezvoltare SDH

- Scala de autoevaluare interviu SRP I (6-7 ani)
- Scala de autoevaluare copil SRP C (8-11 ani)
- Scala de autoevaluare adolescent SRP A (12-21 ani)
- Scala de autoevaluare adolescent SRP COL (18-25 ani)

- Scala de heteroevaluare pentru profesor-prescolar TRS P (2-5 ani)
- Scala de heteroevaluare pentru profesor-copil TRS C (6-11 ani)
- Scala de heteroevaluare pentru profesor-adolescent TRS A (12-21 ani)

- Sistemul de Observare a Elevului SOS

- Scala de heteroevaluare pentru parinte-prescolar PRS P (2-5 ani)
- Scala de heteroevaluare pentru parinte-copil PRS C (6-11 ani)
- Scala de evaluare pentru parinte-adolescent PRS A (12-21 ani)

- Raportul de Feedback pentru Parinti - parinte
- Raportul de Feedback pentru Parinti - copil
- Raportul de Feedback pentru Parinti -profesor

-

Adaptarea și etalonul BASC-2

Instrumentul Behaviour Assessment System for Children (Sistemul de Evaluare a Comportamentului pentru Copii) reprezinta un sistem multi-dimensional si multi-metodic, folosit in evaluarea comportamentului si a perceptiei de sine, pentru copiii si tinerii adulti cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani. Caracterul multi-metodic deriva din utilizarea celor patru forme diferite de evaluare - doua scale de hetero-evaluare, una pentru profesori si una pentru parinti, scale de autoevaluare, un sistem de observatie si un interviu structurat. Informatii aditionale despre descrierea si continutul BASC-2 pot fi consultate in manualul tehnic si interpretativ.

Caracterul complex al acestui sistem este generat pe de o parte de intervalul foarte extins de varste caruia se adreseaza (incepand de la 2 ani si pana la varsta adulta), precum si de formele de evaluare foarte diferite. Aceasta complexitate s-a reflectat si in procesul de adaptare culturala, durata de timp necesara finalizarii acestui proiect fiind mai lunga comparativ cu cea necesara adaptarii altor instrumente.

In continuare va fi descris sumar procesul de adaptare in ansamblul sau. Prima etapa a adaptarii culturale a constat in traducerea preliminara a itemilor pentru fiecare forma de evaluare (TRS, PRS, SRP) si pilotarea itemilor pe esantioane relativ restranse. In cadrul acestui proces au fost urmariti in special acei itemi expusi la modificari substantiale datorita dificultatii utilizarii lor in aria culturala din Romania. Dupa analizarea acestor date preliminare a fost efectuat un al doilea set de modificari, seturile de itemi fiind ulterior retraduse de catre un traducator autorizat independent (procedura denumita retroversiune).

Dupa stabilirea formulei finale a itemilor a inceput practic procesul de etalonare. Construirea setului de norme a inceput in ianuarie 2008 si s-a finalizat in noiembrie 2008. Procesul de colectare a datelor a avut o durata extinsa datorita faptului ca aplicarile pentru fiecare copil au fost colectate din cel putin doua surse si anume parinte si profesor, respectiv din trei surse pentru categoriile de varsta pentru care s-au putut utiliza scalele de autoevaluare (peste 6 ani). La baza procesului de colectare de date a stat o colaborare foarte stransa intre coordonatorii proiectului si institutiile scolare (gradinite, scoli, licee, universitati).

Etapa finala a proiectului a constat in analiza datelor, in stabilirea caracteristicilor psihometrice ale scalelor din cadrul sistemului BASC-2 si in construirea sistemului normativ. Durata totala a proiectului a fost de 17 luni, intre anii 2007 si 2009.

Esantionul normativ romanesc a fost cules in perioada 2007-2009 si contine volume diferite de participanti, respectiv: N(TRS)=1165 participanti, N(PRS)=1167 participanti si N(SRP)=937 participanti.

Din punct de vedere al genului, esantionul este echilibrat: TRS 575 femei (49.35%), PRS 615 femei (52.69%), iar SRP 519 femei (63.07%).

Din punctul de vedere al varstei, mediile si abaterile varstei indica o componenta echilibrata a esantionului. Singura categorie de varsta in care s-a inregistrat o reprezentare mai scazuta a unui anumit segment de varsta este cea cuprinsa intre 2-5 ani (Prescolar).

Din punctul de vedere al mediului de provenienta distributia reflecta tendinta din ultimul deceniu a populatiei de a migra de la mediul rural la cel urban.

Manualul românesc al BASC-2

Manualul romanesc al BASC-2 ofera instructiuni pentru scorarea si administrarea TRS, PRS si SRP. Manualul contine, de asemenea, instructiuni de utilizare a SDH si SOS.

Manualul include tabelele cu toate normele clinice si adaptative pentru Statele Unite (normele pentru Romania sunt prezentate in Manualul de Adaptare Culturala). In acest manual sunt disponibile informatii despre dezvoltarea, uzul adecvat, validitatea, fidelitatea si interpretarea tuturor componentelor BASC-2. Desigur, utilizatorii testului ar trebui sa fie familiarizati cu manualul inainte de a utiliza BASC-2. 

Manualul de Adaptare Culturală BASC-2

Manualul de Adaptare Culturala BASC-2 contine detalii despre traducerea si retroversiunea formelor de evaluare BASC-2.

El cuprinde informatii cu privire la adaptarea si normarea BASC-2 in Romania (procedura de adaptare, esantionul normativ romanesc). De asemenea, manualul de adaptare culturala include informatii in legatura cu statistica descriptiva, fidelitatea, validitatea, corelatiile inter-scale, analiza factoriala exploratorie si confirmatorie pentru cele trei forme de evaluare: TRS, PRS si SRP. Aditional, sunt prezentate diferentele culturale in sistemul de evaluare BASC-2.

Despre autorii manualului românesc al BASC-2

Andrei Ion este membru al European Association of Psychological Assessment din 2006. La ora actuala, Andrei urmeaza studiile doctorale in cadrul Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Psihologie, urmand a le finaliza in anul 2012. Din 2008 este cadrul didactic asociat in cadrul Departamentului de Psihologie al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Interesele sale academice sunt focalizate pe cercetarea fundamentala si aplicata in stiintele comportamentale. Andrei activeaza in domeniul consultantei in evaluare psihologica din 2007.

Nicolae Mitrofan este doctor in psihologie, profesor universitar distins cu Doctor Honoris Causa si ocupa in prezent functia de Decan al Facultatii de Psihologie si ?tiintele Educatiei, in cadrul Universitatii din Bucuresti.

Dragoș Iliescu este membru in ITC (International Test Comission) in calitate de membru in consiliul director, Chair of Research & Publication Committee, este doctor in psihologie si conferentiar universitar in cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS