⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

NEO®-FFI-3

NEO® Five-Factor Inventory-3

Inventarul NEO® de Personalitate cu Cinci Factori-3 (NEO®-FFI-3)
Inventarul de personalitate cu cinci factori NEO - 3, forma scurtă a celebrului NEO-3

Categorie: Cod produs: NEO®-FFI-3

NEO-FFI-3 (NEO Five-Factor Inventory-3) este versiunea actualizată a binecunoscutului NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI), chestionarul standard al modelului Celor Cinci Factori, evaluând concis, fidel și valid consacratul cvintet al dimensiunilor de personalitate atunci când o reprezentare globală este acesteia este necesară.

Avantajele utilizării sale sunt numeroase. NEO-FFI-3 permite evaluarea rapidă și acurată a domeniilor personalității prin intermediul celor 60 de itemi, evidențiind stilul emoțional, interpersonal, experiențial, atitudinal și motivațional al clientului. O evaluare de acest gen facilitează stabilirea raportului cu clientul, prin oferirea feedbackului și prin contribuția însemnată la realizarea insighturilor. Totodată permite anticiparea cursului terapiei și ajută la selectarea tratamentului sau programului optim conform personalității clientului. Pe lângă situațiile de evaluare clinică, NEOFFI-3 este ideal pentru utilizarea în situații în care presiunea de timp este majoră: situații de selecție profesională sau orice altă situație în care o cunoaștere validă a personalității respondentului trebuie realizată cu rapiditate.

Un număr de 15 itemi din NEO-FFI-3 au fost înlocuiți pentru a optimiza parametrii statistici și inteligibilitatea. Un element de noutate este și posibilitatea de a administra chestionarul atât ca autoevaluare (forma S), cât și din perspectiva unei alte persoane în calitate de observator (forma R). Deși aceste tipuri de evaluare nu sunt interșanjabile, ele oferă un sprijin în diverse situații, de exemplu imposibilitatea unei persoane de a completa autoevaluarea sau evaluarea partenerilor dintr-un cuplu.

 

Modelul Big Five al personalității

NEO-FFI-3 a fost creat pentru a operaţionaliza modelul Big Five, adică acel model factorial al personalităţii care presupune compunerea acesteia din cinci factori distincţi. Acest model este o reprezentare a structurii trăsăturilor care a fost dezvoltată și elaborată în ultimele patru decenii (Digman, 1990; John, Naumann & Soto, 2008). Cei cinci factori reprezintă dimensiunile esenţiale care stau la baza trăsăturilor de personalitate care se reflectă în limbajul curent, și pe care le regăsim deopotrivă și în chestionarele psihologice.

Primul pas în interpretarea unui profil NEO-FFI-3 este verificarea scorurilor obținute la cele cinci domenii, pentru a înţelege personalitatea persoanei evaluate la nivel global.

Toți utilizatorii testului NEO-FFI beneficiază de un discount de 30% la achiziția starter-kitului (care include manualul NEO-PI-3/NEO-FFI-3). Acesta nu este cumulabil cu alte promoții în desfășurare.

Dimensiuni

Nevrotism (N)
Extraversie (E)
Deschidere (O)
Agreabilitate (A)
Conștiinciozitate (C)

Fațete
Anxietate (N1)
Furie-Ostilitate (N2)
Căldură (E1)
Spirit gregar (E2)
Fantezie (O1)
Estetică (O2)
Încredere (A1)
Onestitate (A2)
Competență (C1)
Ordine (C2)

Robert R. McCrae, Ph.D.

Robert R. McCrae este din 1983 pâna în zilele noastre lider al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate, alaturi de colegul sau Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1971, obtine B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de Stat Michigan. Continua studiile la Universitatea din Boston unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul psihologiei personalitatii. Mai târziu, în 1974 lucreaza ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universitatii Boston, pentru ca în 1975 sa devina asistent de cercetare în Programul de Cercetare a Personalitatii, din Studiul de Etalonare a Îmbatrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universitatii Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investigheaza Fumatul si Personalitatea, apartinând aceleiasi universitati.

Este membru onorific al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiluris across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality. Current Directions in Psychological Science). Informatii aditionale despre biografiile celor doi autori sunt disponibile la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/costa.htm si respectiv la http://www.grc.nia.nih.gov/branches/lpc/rrm.htm

Paul T. Costa, Jr., Ph.D

Paul T. Costa este din 1985 pâna în prezent conducator al Sectiunii de Cercetare a Stresului si Metodelor de Coping, cât si al Laboratorului de Personalitate si Cognitie din cadrul Centrului de Cercetare Gerontologica, a Institutului National de Cercetare a Îmbatrânirii si a Institutului National pentru Sanatate. Este foarte cunoscut mai ales datorita contributiei sale substantiale la întocmirea NEO PI-R-ului.

În anul 1964, obtine B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continua studiile la Universitatea din Chicago unde obtine M.A (master of arts). si Ph.D. în domeniul dezvoltarii umane. Mai târziu, în 1972 lucreaza ca lector al sectiei de Psihologie Clinica, în cadrul Universitatii Harvard, pentru ca în 1973 sa devina profesor asociat al Universitatii Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societati si Divizii de Psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) si autorul a peste 300 de studii si articole pe tema personalitatii si nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO Personality Inventory-3 in adolescents and adults. Assessment).

Pentru NEO-FFI-3 nu au fost culese date separate, ci datele pe care se bazează statisticile au fost compilate pe baza datelor inventarului NEO-3: itemii NEO-FFI-3 fac parte din chestionarul mai lung, deci au fost culeși din acesta și integrați în baze de date separate. Din acest motiv, toate eșantioanele la care facem referire în cele ce urmează sunt identice cu eșantioanele descrise pentru NEO-3.

Eșantionul normativ pentru Forma S

Eșantionul normativ al NEO-3 în România cuprinde un număr de 4000 de participanți, 2000 de bărbați și 2000 de femei, selectați aleator dintr-o bază de date mai voluminoasă (de peste 7000 de administrări ale chestionarului). Participanții au vârste cuprinse între 18 și 84 de ani (M = 43.95, SD = 16.30).

În baza de date mai voluminoasă au fost supra-reprezentate femeile, tinerii și persoanele
din mediul urban, cu precădere din regiunea statistică 8 (București), însă în timpul extragerii randomizate au fost implementate proceduri de echilibrare a bazei de date din punctul de vedere al genului pe fiecare categorie de vârstă și de echilibrare a celor 8 regiuni statistice.

În ceea ce privește distribuția pe gen și vârstă a eșantionului normativ românesc există o bună echilibrare a subeșantioanelor de gen în interiorul fiecărei grupe vârstă, precum și o reprezentare adecvată a fi ecărei categorii de vârstă în ansamblul eșantionului normativ.

Distribuția eșantionului normativ românesc în funcție de gen, mediu de proveniență și zonă geografică. Toate zonele geografice sunt foarte bine reprezentate în eșantion, iar abaterea procentuală de la procentul relativ al populației pe fiecare zonă este mai mică de 2%. În culegerea eșantionului s-au făcut eforturi deosebite pentru culegerea de date nu doar din zona urbană, ci deopotrivă din zona rurală; ca efect al acestor eforturi, aproximativ 45% din eșantion este de proveniență rurală. După cum se poate observa, subeșantioanele de gen sunt echilibrate bine și în cazul distribuției pe zonă statistică.

Eșantionul normativ este divers și din punctul de vedere al etniei participanților, reflectând relativ apropiat de realitate distribuția etnică a populației României.

Distribuția în funcție de educație a eșantionului normativ românesc are o parte semnificativă a eșantionului cu studii universitare; există însă, de asemenea, o parte voluminoasă a eșantionului care raportează studii mai scăzute, de liceu, în special din zona rurală și din rândul participanților cu vârste mai ridicate.

Eșantionul normativ pentru Forma R

Eșantionul normativ pentru Forma R a NEO-3 în România cuprinde un număr de 824 de participanți, care au evaluat 401 bărbați (48.67%) și 423 femei (51.33), cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani (M = 35.42, SD = 13.37). Evaluatorii sunt soți/soții și prieteni/prietene ale unui număr similar (824) de participanți incluși în eșantionul normativ pentru Forma S, descris mai sus. Fiecare dintre acești participanți a fost evaluat de o singură altă persoană. Acest eșantion este utilizat pentru trasarea etaloanelor pentru Forma R, precum și pentru calcularea caracteristicilor psihometrice a Formei R și pentru raportarea acordului inter-evaluator între Forma S și Forma R a chestionarului.

Eșantionul normativ pentru adolescenți
Pentru dezvoltarea normelor pentru adolescenți, au fost culese utilizate datele provenite de la un eșantion de 410 adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani (M = 14.56, SD = 1.31), între care 171 de băieți și 239 de fete. Eșantionul a fost colectat în cadrul unui proiect național de evaluare a motivației școlare, adolescenții fiind elevi de liceu și gimnaziu în școli din mai multe regiuni geografi ce, atât din zona urbană cât și din zona rurală.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS