⚙️ În perioada 1.03-1.05.2021, efectuăm modificări la structura site-ului, cu afectarea temporară a vizualizării paginilor. Îți mulțumim pentru înțelegere! ⚙️

ADOS®

Autism Disorder Observation Schedule ®

Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului (ADOS®) este recunoscut la nivel internațional, alături de ADI-R, drept Gold Standard pentru evaluarea autismului
Categorie: Cod produs: ADOS®

Ce este ADOS®?

ADOS este o evaluare semi-structurată care poate fi utilizată pentru a evalua aproape orice persoană suspectată că ar avea autism, de la copii care nu vorbesc deloc la adulți care sunt fluenți verbal. ADOS cuprinde diverse activități care permit observarea comportamentelor sociale și de comunicare asociate cu diagnosticul de tulburare generalizată de dezvoltare.

ADOS constă în patru module, fiecare dintre acestea putând fi administrat în 30-45 de minute. Fiecare modul are propriul protocol care conţine un program de activităţi destinat evaluării copiilor sau adulţilor aflaţi la diferite nivele de dezvoltare a limbajului, pornind de la “fără capacitatea de exprimare sau receptare a limbajului” la “fluent verbal”. 

Pe parcursul administrării fiecăruia dintre modulele ADOS, este necesară luarea de notiţe. Evaluările generale sunt realizate imediat după administrare, chiar dacă sesiunea este înregistrată. Aceste evaluări sunt folosite apoi pentru a formula un diagnostic prin intermediul algoritmului de diagnosticare, oferit pentru fiecare modul. Aşadar, ADOS cuprinde o perioadă de observaţie de 30-45 de minute, în care examinatorul prezintă persoanei evaluate numeroase oportunităţi de a exprima comportamentele de interes pentru diagnosticul tulburărilor din spectrul autismului prin “simulări” sociale standard pentru comunicare şi interacţiune socială. Scorurile care se constituie în praguri de delimitare sunt oferite atât pentru diagnosticul extins al întregului spectru al autismului (PDD / TPD / autism atipic etc.), cât si pentru conceptualizarea traditională, limitată a autismului. Cuprinzând materiale și etaloane standardizate, ADOS oferă o masură a tulburarilor din spectrul autismului care nu sunt afectate de limbaj.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat ADOS®?

ADOS este un instrument indispensabil oricărui specialist care lucrează cu pacienţi cu TSA, constituind reperul principal în ceea ce priveşte diagnosticul şi evaluarea clinică validată ştiinţific a celui care se încadrează în acest spectru. 

Medici, psihologi clinicieni, terapeuți pot utiliza rezultatele ADOS pentru diagnostic, intervenție și planificarea tratamentului. Deoarece poate fi utilizat cu o gamă largă de copii și adulți, ADOS este un ajutor esențial pentru orice spital, clinică sau școală care servește indivizi cu tulburări de dezvoltare.


Care sunt particularitățile ADOS®

Versiunea curentă a ADOS este produsul direct al îmbinării a două instrumente similare, însă spre deosebire de instrumentele anterioare, toate scorurile din ADOS sunt atribuite după ce este administrat programul; se iau notiţe pe parcursul sarcinilor specifice, dar cotarea vizează întregul program.

Punctul forte al ADOS îl constituie standardizarea metodelor şi a codării. Interpretarea scorurilor ADOS se bazează pe asumpţia că a fost cules un eşantion valid de comportamente, că un eşantion similar de comportamente generate prin activităţile ADOS poate fi generat şi de un alt examinator la un alt moment, iar examinatorul poate coda aceste comportamente într-o manieră asemănătoare cu alţi examinatori, folosind aceleaşi coduri. 

Formatul bazat pe alegerea unuia dintre cele patru Module a fost ales din dorinţa de a evalua abilităţile sociale şi de comunicare cât mai independent cu putinţă de nivelul absolut de întârziere în dezvoltarea limbajului.

-cuprinse în cele patru module sunt urmatoarele:


Modulul 1 
- Joc liber
- Raspunsul la strigarea pe nume
- Raspunsul la atentia împartasita (joint attention)
- Jocul cu baloane de sapun
- Anticiparea unei rutine cu obiecte
- Zâmbet social raspuns
- Anticiparea unei rutine sociale
- Imitatia functionala si simbolica
- Petrecere aniversara
- Gustare

Modulul 2 
- Sarcina de constructie
- Raspunsul la strigarea pe nume
- Jocul simbolic / de-a ...
- Joc interactiv
- Conversatie
- Raspunsul la atentia împartasita (joint attention)
- Sarcina de demonstratie
- Descrierea unei imagini
- Spunerea unei povesti dintr-o carte
- Joc liber
- Petrecere aniversara
- Gustare
- Anticiparea unei succesiuni de actiuni cu obiecte
- Jocul cu baloane de sapun

Modulul 3 
- Sarcina de constructie
- Jocul simbolic / de-a...
- Joc interactiv
- Sarcina de demonstratie
- Descrierea unei imagini
- Spunerea unei povesti dintr-o carte
- Benzi desenate
- Conversatie si expunere
- Emotii
- Dificultati si neplaceri sociale
- Pauze
- Prieteni si casatorie
- Singuratate
- Crearea unei povesti

Modulul 4 
- Sarcina de constructie
- Spunerea unei povesti dintr-o carte
- Descrierea unei imagini
- Conversatie si expunere
- Munca sau scoala în prezent
- Dificultati si neplaceri sociale
- Emotii
- Sarcina de demonstratie
- Benzi desenate
- Pauze
- Viata de zi cu zi
- Prieteni si casatorie
- Singuratate
- Planuri si sperante
- Crearea unei povesti


Aceste activitati necesita 30-45 de minute de observatii continue, astfel încât persoana examinata sa aiba sansa de a manifesta comportamente relevante pentru a diagnostica autismul sau tulburari pervazive de dezvoltare. În timp ce se administreaza ADOS, se vor înregistra observatiile examinatorului, apoi acestea sunt codate si se formuleaza un diagnostic. Scorurile care se constituie în praguri de delimitare sunt oferite atât pentru diagnosticul extins al întregului spectru al autismului (PDD / TPD / autism atipic etc.), cât si pentru conceptualizarea traditionala, limitata a autismului. Cuprinzând materiale si etaloane standardizate, ADOS ofera o masura a tulburarilor din spectrul autismului care nu sunt afectate de limbaj. Deoarece poate fi aplicat pe o arie larga de copii si adulti, este un instrument eficient ce poate fi utilizat în spitale, clinici sau scoli pentru persoanele cu tulburari de dezvoltare. Fiind o proba de clasa C, achizitionarea si utilizarea ADOS nu poate fi facuta fara un training calificat. Se poate comanda ca parte a pachetului ADOS un pachet de training format din 4 DVD-uri, care este echivalent pentru un training de 2 zile.

Abreviere ADOS
Data publicării 2009
Populația vizată copii, adolescenți și adulți asupra cărora există o suspiciune de autism
Forma de administrare Individual
Vârsta peste 2 ani
Calificarea necesară C
Durată 30-45 minute (în funcție de modulul ales)
Tipul itemilor fizici, kit instrumentar/stimuli
Numărul itemilor 4 module cu un număr variat de activități

Catherine Lord, Ph.D.

Catherine Lord este Profesor Universitar la University of Michigan, unde ţine cursuri de psihologie şi psihiatrie şi Senior Scientist la Center for Human Growth and Development în cadrul aceleiaşi universităţi. Este psiholog clinician specializat în diagnoza, dezvoltarea socială şi a comunicării şi intervenţia în tulburările din spectrul autist. Este Director al Autism & Communication Disorders Center şi Profesor universitar la College of Literature, Science & Arts.

Este recunoscută pentru studiile longitudinale desfăşurate în cu copii cu autism, precum şi pentru rolul său în dezvoltarea de instrumente destinate diagnosticării autismului utilizate în prezent în practică şi cercetare în toată lumea.

Dr. Lord este Preşedinte al Early Intervention in Autism Committee al National Academy of Science. A primit Irving B. Harris Early Childhood Lecture Award în 2004 şi a fost finalistă pentru New York University Child Study Center Scientific Achievement Award in 2005.

Dr. Lord a lucrat anterior la University of North Carolina, University of Minnesota, University of Alberta, London Medical Research Council Child and Adolescent Psychiatry Unit, Harvard University (Children’s Hospital) şi University of Chicago.

Michael Rutter, M.D., FRS

Sir Michael Rutter este Profesor Universitar în domeniul psihopatologiei dezvoltării la Institute of Psychiatry, Kings College, London. Este primul consultant în domeniul psihiatriei copilului din Marea Britanie.

A fost psihiatru consultant la Maudsley Hospital din 1966 până în 1998 şi a predat psihiatria copilului la Institute of Psychiatry între 1973 şi 1998. Dr. Rutter este recunoscut pentru contribuţiile sale la punerea bazelor psihiatriei copilului ca specialitate medicală şi biopsihosocială cu o bază ştiinţifică puternică. A înfiinţat Medical Research Council Child Psychiatry Research Unit în 1984 şi Social, Genetic and Developmental Psychiatry Research Centre zece ani mai târziu, fiind Director onorific până în 1998. Scopul centrului este să construiască o punte între înnăscut (genetică) şi dobândit (mediu) în interacţiunea în dezvoltarea comportamentului uman complex, cum ar fi depresia şi ADHD la copii.

Printre interesele sale de cercetare s-au numărat genetica autismului, efectul deprivării timpurii a copiilor, depresia, studiul influenţelor şcolare şi de mediu asupra comportamentului copiilor. Prezintă de asemenea un interes special pentru efectul combinat al factorilor de risc genetic şi psihosocial. A publicat aproape 40 de lucrări şi peste 400 de capitole şi articole în reviste ştiinţifice. A fost editorul european al Journal of Autism and Developmental Disorders între 1974 şi 1994. A fost Deputy Chairman al Wellcome Trust între 1999 şi 2004. A făcut parte dintre administratorii Nuffield Foundation între 1992 şi 2007.

Sir Michael Rutter a fost făcut cavaler în 1992 şi este membru onorific al British Academy, membru al Royal Society şi membru fondator al Academia Europaea şi al Academy of Medical Sciences. Michael Rutter Centre for Children and Adolescents de la Maudsley Hospital din Londra a fost numit în onoarea sa.

Pamela DiLavore, Ph.D.

Pamela C. DiLavore activeaza în cadrul diviziei TEACCH (Treatment and Education of Autistic and related Communication-handicaped Children) a University of North Carolina. A absolvit studiile de licenta în domeniul educatiei speciale la Indiana University in 1978 si în titlul de Doctor la University of North Carolina. 

Susan Risi, Ph.D.

Susan Risi este Research Coordinator în cadrul Autism & Communicaton Disorders Center al University of Michigan. Este psiholog, având calificari în psihologie clinica si psihologia copilului obtinute la Florida State University. A publicat lucrari în ariile relatiilor dintre copii si a diagnosticului tulburarilor din spectrul autismului. În trecut a lucrat la University of Chicago si University of New Mexico. În prezent continua munca de revizuire a ADOS si ADI-R. 
Adaptarea ADOS în România
Adaptarea ADOS în România s-a desfasurat în perioada septembrie 2009-iulie 2010, fiind realizata de catre Dr. Daniel David si echipa acestuia. Adaptarea a fost efectuata prin cicluri de traduceri si retroversiuni consecutive, fiind nevoie de doua astfel de cicluri pentru a fi considerata adecvata si echivalenta cu originalul. Varianta finala a primit aprobarea Dr. Deborah Anderson, membra a echipei Prof. Catherine Lord. ADOS se bazeaza pe itemi critici, adica pe simptomele autismului din DSM IV. Aceste comportamente sunt rare la persoanele neafectate de autism. Rezultatele sunt categoriale, existând puncte limita pentru autism si pentru tulburarile din spectrul autismului. Rezultatele nu sunt bazate pe scale si norme si prin urmare nu a fost necesara studierea unui esantion normativ.

Manualul românesc al ADOS
Manualul romanesc al ADOS este o traducere si adaptare a manualului original american. Manualul cuprinde capitole referitoare la administrarea si cotarea fiecarui modul din ADOS, aplicabilitatea ADOS, precum si date referitoare la dezvoltarea instrumentului si la studiile psihometrice. Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta.

Despre autorii manualului românesc al ADOS
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS