Ce este MSCEIT®?
MSCEIT® este un test de evaluare a inteligenţei emoţionale, construit în tradiţia testării inteligenţei, ca un test de aptitudini, cu răspunsuri corecte sau greşite (comparativ, spre exemplu, cu EQ-i® care este similar în abordare testelor de personalitate.) Astfel, MSCEIT® măsoară cât de bine îndeplinesc oamenii sarcini şi rezolvă probleme emoţionale. Itemii testului sunt elaboraţi pe baza unor scenarii din viaţa de zi cu zi şi nu încearcă să afle pur şi simplu opinia respondenţilor cu privire la evaluarea subiectivă a deprinderilor emoţionale. Se evaluează așadar capacitatea persoanei evaluate de a identifica emoţiile celorlalţi, de a utiliza emoţiile pentru a facilita gândirea, de a înţelege semnificaţiile emoţionale şi de a şti cum să gestioneze emoţiile.
MSCEIT® are la bază Modelul cu patru ramuri al inteligenţei emoţionale (Four Branch Model) și cuprinde 141 de itemi, care necesită un timp de completare de 30-45 de minute. Poate fi aplicat începând cu vârsta de 17 ani.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat MSCEIT®?
În mediul business, testul poate fi utilizat în dezvoltare, leadership, construirea echipelor, dar și în selecție, onboarding sau politici de succesiune. Implementarea unor programe bazate pe inteligența emoțională și includerea lor în mecanica de personal, în procese precum recrutare și selecție, training și formare, talent management va crește profitabilitatea deciziei și îți va asigura scăderea drastică a costurilor rezultate din pierderi.
MSCEIT® poate fi utilizat într-o multitudine de medii în care este necesară evaluarea inteligenței emoționale și a potențialului de dezvoltare a acesteia, printre care alături de mediul organizațional, și mediile educaționale, clinice, medicale, judiciare și de cercetare.
Care sunt particularitățile MSCEIT®?
APTITUDINAL. Răspunsurile la MSCEIT® reprezintă aptitudini propriu-zise de a rezolva probleme emoţionale. Acest lucru înseamnă că scorurile sunt relativ independente de concepţia de sine, tipul de răspuns, starea emoţională şi alţi factori potenţiali de influenţă. De asemenea, evaluarea se face în funcţie de un criteriu de corectitudine şi nu prin autoevaluare sau răspunsuri de tip „adevărat-fals”. Acest aspect este foarte important deoarece deprinderile propriu-zise în acest domeniu sunt foarte diferite, adică foarte puţin corelate sau chiar necorelate cu deprinderile autoevaluate. În sarcinile MSCEIT, respondenţilor li se cere: să identifice emoţiile exprimate de o faţă sau de o imagine; să genereze o stare şi să rezolve probleme în respective stare; să definească cauzele diverselor emoţii, să înţeleagă succesiunea emoţiilor; să identifice care e modalitatea cea mai adecvată de a include emoţiile în gândire în situaţiile care include propria persoană sau pe ceilalţi.
RAPORTUL BOGAT INFORMAȚIONAL. Rezultatele MSCEIT® sunt disponibile imediat sub forma unui raport/profil de 29 de pagini care include întrebări și sugestii care să ajute respondentul să reflecteze la modul în care abordează emoțiile și facilitează revelațiile în această arie. Fiind un instrument de clasă B, puterea interpretativă a MSCEIT® maximă în mâinile celor care fie sunt licențiați ca psihologi, fie au expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate.
Scalele MSCEIT®
MSCEIT® are la bază Modelul cu patru ramuri al inteligenţei emoţionale (Four Branch Model) elaborat de autorii testului (Mayer, Salovey, 1997). Scalele şi subscalele corespund componentelor acestui model:
- scala Perceperea emoţiilor (Ramura 1) reprezintă aptitudinea unei persoane de a percepe propriile emoţii şi pe ale celorlalţi, precum şi emoţiile exprimate de obiecte, artă, povestiri, muzică şi alţi stimuli; cuprinde subscalele Feţe şi Imagini;
- scala Facilitarea gândirii (Ramura 2) reprezintă aptitudinea de a genera, utiliza şi simţi emoţia, ca necesitate de a comunica trăirile sau de a le utiliza în alte procese cognitive; cuprinde subscalele Facilitare şi Senzaţii;
- scala Înţelegerea emoţiilor (Ramura 3) reprezintă aptitudinea de a înţelege informaţiile emoţionale, de a înţelege cum se combină emoţiile şi cum se dezvoltă prin schimbările relaţionale şi de a aprecia astfel de semnificaţii emoţionale; cuprinde subscalele Modificări şi Îmbinări;
- scala Gestionarea emoţiilor (Ramura 4) reprezintă aptitudinea de a fi deschis la trăiri şi de a le modula la propria persoană şi la alţii, cu scopul de a susţine înţelegerea şi dezvoltarea personală; cuprinde subscalele Managementul emoţiilor şi Relaţii emoţionale.
Pe lângă scorurile la cele patru scale de mai sus, MSCEIT® mai oferă trei coeficienţi de inteligenţă emoţională:
- coeficientul de inteligenţă emoţională total, care reprezintă indicatorul inteligenţei emoţionale totale a persoanei evaluate;
- coeficientul de inteligenţă emoţională experienţială oferă o evaluare a aptitudinii persoanei evaluate de a percepe informaţii emoţionale, de a le pune în legătură cu alte senzaţii cum ar fi culoarea şi gustul şi de a le utiliza pentru a facilita gândirea;
- coeficientul de inteligenţă emoţională strategică oferă o evaluare a aptitudinii persoanei evaluate de a înţelege informaţiile şi de a le utiliza strategic pentru planificare şi management personal.
Profiluri demonstrative MSCEIT®
Revizie BUROS | Da, reviewed in R. A. Spies & B. S. Plake (Eds.), The sixteenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | MSCEIT® |
Data publicării | 2011 |
Populația vizată | adolescenți și adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | peste 17 ani |
Volumul eșantionului | 1619 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 30-45 minute |
Tipul itemilor | verbali/imagini, cotați pe o scală cu 5 trepte |
Numărul itemilor | 141 itemi |
Eșantionul normativ al MSCEIT®
Datele normative pentru MSCEIT în România se bazează pe un eşantion de 1619 participanţi. Aceştia sunt adolescenţi şi adulţi (813 de bărbaţi şi 806 femei), cu vârste cuprinse între 17 şi 66 de ani. Vârsta medie a eşantionului a fost de 32.9 ani (SD = 11.9). MSCEIT® a fost tradus pentru prima dată în România în 2008 și a trecut de atunci printr-o serie de retroversiuni succesive, până ca forma finală să fie avizată de către publisherul testului. Cu tot efortul care a fost implicat de ajungerea la această traducere românească, parcurgerea MSCEIT® nu este întotdeauna percepută de o persoană testată ca fiind simplă sau ca fiind o experienţă exclusiv plăcută. Totuşi, MSCEIT este un test, în tradiţia testării inteligenţei, şi nu un chestionar la care orice răspuns posibil ar fi corect. Parcurgerea MSCEIT este un act de voinţă şi de concentrare, iar unele formulări sunt în mod voit complicate, exact în sensul în care acest tip special de inteligenţă, cea emoţională, trebuie să fie testat.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review