Ce este QOLI®?
QOLI® este o metodă scurtă, dar cuprinzătoare, de măsurare a conceptului sintetizator de satisfacție cu viața/calitate a vieții prin intermediul a 16 dimensiuni globale, denumite arii ale vieții, conform Teoriei calității vieții care stă la baza inventarului. Această teorie susține că se poate identifica doar un număr finit de arii ale aspirațiilor și împlinirilor personale, valabile atât în rândul populației clinice, cât și al populației normale. Astfel, a fost alcătuită o listă cu 16 preocupări globale ale persoanelor sau, altfel spus, arii ale vieții, care sunt incluse în inventar și care s-au bazat pe o analiză exhaustivă a literaturii de specialitate. Prin urmare, respondentul va avea de răspuns unui număr de 32 de afirmații care acoperă ariile vieții și importanța pe care o acordă lor.
Inventarul QOLI® este deci autodeclarativ, iar utilizarea sa are ca finalitate un rezultat al evaluării (scor total al satisfacției cu viața) și facilitarea construirii unui plan de tratament prin relevarea ariilor de satisfacţie sau insatisfacţie în cele 16 arii ale vieții, cum ar fi, de exemplu, iubirea, munca sau sănătatea. Conform acestui model validat empiric, satisfacția cu viața este echivalentă cu calitatea vieții și se referă la evaluarea subiectivă a gradului în care persoana și-a satisfăcut nevoile, a atins obiectivele propuse și a dat curs propriilor dorințe. Astfel, satisfacția cu viața este percepută ca diferența dintre ceea ce își dorește persoana și ceea ce are de fapt. Teoria calității vieții urmărește să integreze esența teoriilor existente referitoare la depresie cu datele literaturii de specialitate dedicate stării subiective de bine.
Administrarea QOLI® se realizează în sistem clasic creion-hârtie, iar scorarea este rapidă, manuală, prin intermediul formularelor autoscorabile. Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Citește și acest articol.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat QOLI®?
Fiind un test de clasă B, QOLI® poate fi utilizat doar de către persoanele care dețin studii de specialitate în psihologie sau științe asociate. Din punctul de vedere al contextelor de utilizare acestea sunt extrem de numeroase: sisteme subvenţionate de îngrijire a sănătății, spitale de medicină generală și psihiatrie, clinici ambulatorii de sănătate mintală, clinici de medicină comportamentală, programe de asistenţă a angajaţilor, programe de reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi de alte droguri, programe de dezvoltare organizațională, azile, centre de consiliere a studenților, case de corecție, adăposturi pentru bolnavii mintali cronici, centre de reabilitare neuropsihologică, programe pentru suferinzii de dureri cronice și programe pentru șomaj.
QOLI® este foarte util pentru planificarea și evaluarea rezultatelor tratamentului medical și psihologic. Presupune administrarea QOLI® înainte, în timpul și după finalizarea tratamentului, pentru a monitoriza progresul clientului și a identifica ariile în care ar putea fi necesară o intervenție terapeutică.
Inventarul QOLI® poate fi utilizat ca metodă de screening de către organizațiile care oferă servicii de îngrijire a sănătăţii (de exemplu, în alcătuirea de programe de asistență medicală subvenţionate, programe de asistenţă a angajaţilor), pentru a identifica ariile cheie care prezintă probleme, precum și nivelul general al satisfacției cu viața în rândul pacienților potenţiali. Totuși utilitatea acestui instrument nu se rezumă la domeniile și arii menționate, ci cuprinde orice zonă unde calitatea vieții persoanei joacă un rol.
Care sunt particularitățile QOLI®?
ACREDITAREA CPR. QOLI® este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2022 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru utilizarea cu precădere în Psihologie Clinică, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale.
PRINCIPIILE FUNCȚIONALE. Există numeroase dovezi care susţin afirmația conform căreia îmbunătățirea stării de bine personal este un prim pas important în orice schimbare psihoterapeutică. Dacă nu se lucrează la nivelul calității vieții clientului, simptomele acestuia nu se reduc ca frecvență și nu apar îmbunătățiri în viața persoanei. Din moment ce o persoană fericită este și mai eficientă, implicațiile pot fi extinse și în sfera organizațională sau educațională.
EFICIENȚA. Având în vedere că testul QOLI® este format din numai 32 de itemi, completarea lui durează în jur de 5 minute. Sunt necesare încă 5 minute pentru scorarea manuală a testului. Versiunea cu scorare manuală oferă respondenților posibilitatea de a-și explica scorurile obținute la Satisfacţie prin listarea problemelor specifice care interferează cu satisfacţia lor în toate cele 16 arii ale vieţii măsurate de QOLI.
COMPATIBILITATEA TEORETICĂ. QOLI® reprezintă o dovadă clară a efortului depus pentru aplicarea teoriei care face referire la calitatea vieții și la starea de bine în domeniul psihiatriei, al psihologiei clinice și al psihologiei sănătății, dar și în alte ramuri ale medicinii. Respondenții evaluează fiecare arie în funcție de importanța acesteia pentru fericirea proprie și în termenii satisfacţiei personale cu aria respectivă. Conținutul QOLI® și schema de scorare a acestuia reflectă în mod direct teoria calității vieții, prin: 1) modul de definire a satisfacției cu viața; 2) modul în care satisfacţia globală cu viaţa însumează satisfacția persoanei faţă de anumite arii ale vieţii; 3) modul în care scorurile la Satisfacţie sunt ponderate în funcție de importanța acordată fiecăreia dintre arii; și 4) cele 16 arii ale vieții evaluate de instrument.
Scalele QOLI®
Cele 16 arii ale vieții reprezintă nucleul QOLI®. Ariile sunt asociate empiric cu satisfacția totală cu viața și fericirea.Acestea sunt:
- NEVOI PRIMARE: Sănătatea, Stima de sine, Ţelurile-și-valorile, Banii,
- ACTIVITĂȚI - OCUPAȚII/PASIUNI: Munca, Jocul, Învățarea, Creativitatea, Ajutorul,
- RELAȚII: Iubirea, Prietenii, Copiii, Rudele,
- LEGATE DE MEDIU: Casa, Cartierul și Comunitatea.
Revizie BUROS | DA, in B. S. Plake & J. C. Impara (Eds.), The fourteenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | QOLI® |
Data publicării | 2015 |
Populația vizată | adulți și seniori |
Vârsta | 18 - peste 75 de ani |
Volumul eșantionului | 2300 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 5 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali, corespunzând celor 16 arii evaluate |
Numărul itemilor | 32 itemi |
Eșantionul normativ al QOLI®
Eşantionul normativ românesc al QOLI® a pornit de la un eșantion total de N = 3614 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani, care au completat chestionarul. Din acest eșantion a fost extras un număr de N = 2300 persoane, astfel încât eşantionul normativ să fie reprezentativ la nivel național în funcție de gen şi vârstă pentru populația cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani. Dintre participanții din eşantionul normativ, un număr de N = 1138 (49.48%) sunt de gen masculin, iar N = 1162 (50.52%) sunt de gen feminin. Există o suprapunere aproape perfectă între distribuțiile pe gen şi vârstă ale celor două eșantioane.
Stratificarea urmărește distribuția populației României, în acord cu rezultatele Recensământului populației din anul 2011. Au fost utilizate 12 grupe de vârstă, 10 dintre acestea cuprinzând intervale de 5 ani. Au fost utilizate aceste intervale pentru că acestea sunt utilizate în mod curent în cercetările sociologice, dar şi pentru a produce o mai mare finețe în calcularea scorurilor. În cadrul fiecărei grupe de vârstă şi gen au fost aleși aleator numărul de respondenți necesari pentru alcătuirea eșantionului reprezentativ, dintre cei disponibili cu respectivele caracteristici în eşantionul inițial de N = 3614 de persoane.
Datele au fost culese prin modalitatea creion-hârtie, în decursul anului 2011. Colectarea s-a realizat prin intermediul unei companii de cercetare de piață, care deține o structură de operatori de interviu la nivel național, precum şi cu ajutorul unor psihologi colaboratori. Eşantionul a fost unul multistadial pe cote, iar chestionarul a fost administrat de operatorii de interviu in-home. Au fost culese date din cel puţin jumătate din județele aferente fiecăreia dintre cele opt zone statistice ale României.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review