QOLI®

Quality of Life Inventory

Inventarul Calității Vieții (QOLI®)
 
Instrument evidence-based și validat empiric de măsurare a satisfacției cu viața
Categorie: Cod produs: QOLI®
Quality of Life Inventory (QOLI®, Inventarul Calității Vieții) este o metodă scurtă, dar în același timp cuprinzătoare, de măsurare a satisfacției cu viața. Utilizarea instrumentului are ca finalitate un rezultat al evaluării (scor total) și facilitarea construirii unui plan de tratament prin relevarea ariilor de satisfacţie sau insatisfacţie dintr-un număr de 16 arii ale vieții, cum ar fi, de exemplu, iubirea, munca sau sănătatea.  
 QOLI® reprezintă o dovadă clară a efortului depus pentru aplicarea teoriei care face referire la calitatea vieții și la starea de bine în domeniul psihiatriei, al psihologiei clinice și al psihologiei sănătății, dar și în alte ramuri ale medicinii.
Respondenții evaluează fiecare arie în funcție de importanța acesteia pentru fericirea proprie și în termenii satisfacţiei personale cu aria respectivă. Conținutul QOLI și schema de scorare a acestuia reflectă în mod direct teoria calității vieții, prin:

1) modul de definire a satisfacției cu viața;
2) modul în care satisfacţia globală cu viaţa însumează satisfacția persoanei faţă de anumite arii ale vieţii;
3) modul în care scorurile la Satisfacţie sunt ponderate în funcție de importanța acordată fiecăreia dintre arii; și
4) cele 16 arii ale vieții evaluate de instrument: Sănătatea, Stima de sine, Țelurile și valorile, Banii, Munca, Jocul, Învățarea, Creativitatea, Ajutorul, Iubirea, Prieteniii, Copiii, Rudele, Acasă, Cartierul și Comunitatea.

Administrarea QOLI se realizează (momentan) în sistem clasic creion-hârtie, iar scorarea este rapidă, manuală, prin intermediul formularelor autoscorabile. Testul QOLI este foarte util pentru planificarea și evaluarea rezultatelor tratamentului medical și psihologic. Presupune administrarea QOLI înainte, în timpul și după finalizarea tratamentului, pentru a monitoriza progresul clientului și a identifica ariile în care ar putea fi necesară o intervenție terapeutică. 
-
Abreviere QOLI
Data publicării 2015
Populația vizată adulți și seniori
Vârsta 18 - peste 75 de ani
Volumul eșantionului 2300
Calificarea necesară B
Durată 5 minute
Tipul itemilor itemi verbali, corespunzând celor 16 arii evaluate
Numărul itemilor 32 itemi

Michael B. Frisch, PhD

Michael B. Frisch, Ph.D. este Research Fellow (Membru de cercetare) și Founding Fellow (Membru fondator) în cadrul International Society for Quality of Life Studies și respectiv, al Aaron T. Beck's Academy of Cognitive Therapy.

El este unul dintre cei mai cunoscuți psihologi care reprezintă curentul psihologiei pozitiviste și autor a abordării comprehensive, evidence-based denumite Quality of Life Therapy and Coaching sau pe scurt: QOLTC. Este autor al manualului/cărții de coaching/terapie Quality of Life Therapy, și co-autor al cărții/manualului QOLTC adresat clienților intitulată, Creating Your Best Life: The Ultimate Life List Guide (împreună cu C. Miller).

Este profesor și fost director al secției de Clinical Training din cadrul departamentului de psihologie și neuroștiințe al Baylor University.
Caracteristici ale eșantionului normativ românesc
Eşantionul normativ românesc al QOLI a pornit de la un eșantion total de N = 3614 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani, care au completat chestionarul. Din acest eșantion a fost extras un număr de N = 2300 persoane, astfel încât eşantionul normativ să fie reprezentativ la nivel național în funcție de gen şi vârstă pentru populația cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani. Dintre participanții din eşantionul normativ, un număr de N = 1138 (49.48%) sunt de gen masculin, iar N = 1162 (50.52%) sunt de gen feminin. Există o suprapunere aproape perfectă între distribuțiile pe gen şi vârstă ale celor două eșantioane.

Stratificarea urmărește distribuția populației României, în acord cu rezultatele Recensământului populației din anul 2011. Au fost utilizate 12 grupe de vârstă, 10 dintre acestea cuprinzând intervale de 5 ani. Au fost utilizate aceste intervale pentru că acestea sunt utilizate în mod curent în cercetările sociologice, dar şi pentru a produce o mai mare finețe în calcularea scorurilor. În cadrul fiecărei grupe de vârstă şi gen au fost aleși aleator numărul de respondenți necesari pentru alcătuirea eșantionului reprezentativ, dintre cei disponibili cu respectivele caracteristici în eşantionul inițial de N = 3614 de persoane. 

Datele au fost culese prin modalitatea creion-hârtie, în decursul anului 2011. Colectarea s-a realizat prin intermediul unei companii de cercetare de piață, care deține o structură de operatori de interviu la nivel național, precum şi cu ajutorul unor psihologi colaboratori. Eşantionul a fost unul multistadial pe cote, iar chestionarul a fost administrat de operatorii de interviu in-home. Au fost culese date din cel puţin jumătate din județele aferente fiecăreia dintre cele opt zone statistice ale României.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS