Quality of Life Inventory (QOLI®) este un instrument evidence-based și validat empiric de măsurare a satisfacției cu viața, asociat Psihologiei Pozitive, pe care însă l-ai putea trece cu vederea probabil din cauză că este atât de rapid și ușor de folosit. Ți-am pregătit câteva informații care să îți arate de ce noi îndrăgim acest test atât de mult.

Iată 15 lucruri pe care nu le știai despre Quality of Life Inventory (QOLI®) avizat și recomandat de către CPR: 

1. QOLI® contribuie la identificarea componentelor satisfacției globale cu viața într-un procent de la 50 până la 80%, conform Teoriei Calității Vieții (Theory of Well-Being), unde restul de la 20 până la 50% sunt determinate genetic.  Prin urmare, dacă nu îți poți alege părinții, îți poți selecta obiectivele care să te facă fericit(ă).

2. QOLI® este un instrument rar - deși studiile au arătat că persoanele fericite trăiesc mai mult și sunt mai sănătoase (Diener, E., & Chan, M. Y., 2011) doar un număr restrâns de chestionare măsoară satisfacția cu viața, fericirea sau starea de bine, iar dintre ele QOLI® este cel mai eficient.

3. QOLI® are asociată și o intervenție evidence-based, intitulată Quality of Life Therapy (QOLT) cu care rezultatele obținute din evaluări pot fi fructificate în mod maxim.

4. Rețeta fericirii în concepția QOLI® include 16 ingrediente, grupate în patru categorii (i) Nevoi primare, (ii) Relații, (iii) Activități: Ocupații/Pasiuni și (iv) Mediu înconjurător.

Ariile QOLI

5. Modul în care este construit QOLI® permite personalizarea valorii itemilor pentru respondent (pentru că nu există o mărime universală când vine vorba de fericirea individuală).

6. QOLI® pornește de la faptul că oamenii fericiți care duc vieți împlinite sunt (i) mai sănătoși, au (ii) relații mai bune și mai mult (iii) succes cu obiectivele profesionale/de studiu/de pensionare. 

7. QOLI® nu patologizează deoarece identifică ariile care aduc fericirea sau dimpotrivă nefericirea, ca pe niște experiențe, nu ca pe niște simptome. Ai înțeles bine, nu măsoară doar stările de rău sau disfuncționale, QOLI® se concentrează pe pozitiv. 

8. QOLI® oferă un scor global al Calității vieții și un profil al scorurilor ponderate la 16 arii asociate satisfacției cu viața. Scorurile care se pot obține variază de la -6 la 6 (unde valorile pozitive contribuie la împlinirea globală, iar cele negative detrag de la fericire și mulțumire). Ariile de insatisfacție sunt țintele ideale pentru acțiune, schimbare și intervenție, iar ariile de satisfacție sunt punctele forte de inclus în scopurile pe termen lung ale unei vieți fericite.

9. În urma evaluării cu QOLI®, persoanele care obțin scoruri foarte scăzute și scăzute prezintă un risc mai crescut de a dezvolta depresie, de a se îmbolnăvi, de a avea dificultăți marcante în relații și greutăți în a obține progres în activitățile profesionale sau hobbyuri. 

Modelul calității vieții

Modelul calității vieții, al satisfacției vieții și stării subiective de bine

10. În urma evaluării cu QOLI®, majoritatea persoanelor se regăsesc în zona de medie, ceea ce înseamnă că pot lucra la setarea anumitor obiective și obținerea în timp a progresului, ca să devină mai fericite.

11. Unei intervenții reușite cu QOLI® i se adaugă scopuri pozitive: înalte, provocatoare și specifice, intrinseci (din inimă), care să fie sprijinite de prieteni (și de ce nu, urmate împreună cu prieteni).

12. QOLI® prezice succesul universitar și riscul de abandon cu până la 3 ani în avans (Frisch, M. B., Clark, M. P., Rouse, S. V., Rudd, M. D., Paweleck, J. K., Greenstone, A., & Kopplin, D. A., 2005).

13. QOLI® aduce un aport considerabil în consilierea geriatrică (non-patologică) prin evaluarea planurilor pre și post-pensionare (datele arată că pentru o ”îmbătrânire reușită”, succesul este dat majoritar de satisfacția cu viața).

14. QOLI® este utilizabil în numeroase și variate contexte: context psihologic (practica privată, terapie individuală sau de grup, programe de asistență a angajaților); context medical (programe de tratament bariatric, al cancerului, situații de transplant, programe de reabilitare și tratament al dependențelor, programe pentru durerea cronică, terapie ocupațională); context organizațional (inițiative de coaching și dezvoltare); context educațional (centre de consiliere vocațională școlară sau academică); context al siguranței (în mediul militar sau în centrele de detenție). QOLI® are utilitate în tratament (de exemplu, optimizează răspunsul inițial al clientului la medicație sau terapie cognitivă), în prevenția recidivei (precum în anxietate sau depresie), în planificare și monitorizare a progresului, în predicția ratei de succes. Totodată își găsește utilitate și în executive coaching (documentează eficiența intervențiilor și generează o listă de obiective pozitive pe termen lung; măsoară rezultatele și contribuie astfel la micro-ajustarea eforturilor de coaching; măsoară rezultatele schimbării organizaționale sau ale eforturilor de dezvoltare ). Alte arii de utilitate: educație financiară (pentru evaluarea scopurilor vieții, a valorilor și a priorităților), interviuri motivaționale.

15. Raportat la ceea ce oferă, QOLI® este un instrument extrem de eficient din punctul de vedere al costurilor de timp și buget. Află mai multe aici.



Surse: 

Diener, E., & Chan, M. Y. (2011). Happy people live longer: Subjective well-being contributes to health and longevity. Applied Psychology: Health and Well-Being, 3(1), 1–43.

Frisch, M. B., Clark, M. P., Rouse, S. V., Rudd, M. D., Paweleck, J. K., Greenstone, A., & Kopplin, D. A. (2005). Predictive and Treatment Validity of Life Satisfaction and the Quality of Life Inventory. Assessment, 12(1), 66–78. https://doi.org/10.1177/1073191104268006 


A scris Camelia Ionescu, M.A. Psychologist, Marketing Specialist @TestCentral. Dacă ai întrebări sau sugestii, îmi poți scrie aici.

Articolul a fost actualizat ultima oară pe data de 04.02.2022

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS