DAS®

Dyadic Adjustment Scale®

Scala de Adaptare în Cuplu (DAS®)
 
Unul dintre cele mai larg utilizate instrumente pentru evaluarea satisfacției în relația de cuplu
Categorie: Cod produs: DAS®
Dyadic Adjustment Scale a devenit unul dintre cele mai larg utilizate instrumente pentru evaluarea satisfacției în relația de cuplu. O cercetare bibliografică a scos la iveală sute de articole care descriu cercetările care au utilizat DAS între 1982 și 1989. DAS a fost recunoscut ca unul dintre cei mai buni indicatori psihometrici aplicabili creion-hârtie ai adaptării diadice.
Scala de Adaptare în Cuplu, sau Scala de Adaptare Diadica (Dyadic Adjustment Scale, DAS) este un instrument de evaluare alcatuit din 32 de itemi, care poate fi completat fie de unul, fie de ambii parteneri dintr-o relatie. Fiecare item DAS este evaluat printr-un singur raspuns, care este ales dintr-o lista. Ancorele de raspuns variaza oarecum, în functie de întrebare.

DAS include 4 subscale: (a) Consensul în cuplu, (b) Satisfactia în cuplu, (c) Coeziunea în cuplu, (d) Exprimarea afectiva. Fiecare item este scorat pe o singura subscala. Se calculeaza de asemenea un scor total de adaptare, prin însumarea punctajelor celor patru subscale. Datele normative pentru Statele Unite sunt raportate pe un esantion de 218 cupluri casatorite si 94 de cupluri divortate. Etaloanele sunt realizate separat pentru cuplurile divortate si cele casatorite. DAS poate fi completat în aproximativ 5-10 minute.

DAS este folosit pentru caracterizarea calitatii relatiei diadice. Scopul avut în dezvoltarea DAS a fost sa se creeze o masura care sa poata fi folosita atât cu perechile casatorite cât si cu celelalte diade, consensuale, cum ar fi cuplurile ce traiesc împreuna liber consimtit. De la dezvoltarea initiala a scalei, DAS a devenit unul dintre cele mai larg utilizate instrumente pentru evaluarea satisfactiei în relatia de cuplu. O cercetare bibliografica a scos la iveala sute de articole care descriu cercetarile care au utilizat DAS între 1982 si 1989. DAS a fost recunoscut ca unul dintre cei mai buni indicatori psihometrici aplicabili creion-hârtie ai adaptarii diadice (Cohen, 1985; Follette & Jacobson, 1985; Johnson & Greenberg, 1985).

Conform normelor de administrare a testului, fiecarui partener îi este prezentat un set de itemi si fiecare partener este apoi rugat sa evalueze masura în care comportamentul descris de acesti itemi este prezent în relatia lui de cuplu, folosind optiunile de raspuns corespunzatoare. Sunt posibile doua metode de administrare.

În cazul primei modalitati de administrare, subiectul ofera raspunsurile sale pe baza unui formular de scorare manuala rapida. Dupa completare, formularul de scorare manuala rapida poate fi folosit pentru a scora corect testul si pentru a transfera rapid scorurile pe formularul de profil, în care scorurile sunt reprezentate vizual si comparate cu esantionul normativ corespunzator. Convertirea în scoruri T este facuta automat cu ajutorul acestui formular de scorare manuala rapida. Nu sunt necesare metode de scorare deosebite, întrucât metodele sunt incluse în formularul de administrare. Formularul de scorare manuala rapida este complet si include toate materialele necesare pentru a administra, scora si realiza profilul DAS.
-
Abreviere DAS
Data publicării 2009
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 1095
Calificarea necesară B
Durată 5-10 minute
Tipul itemilor itemi verbali scorați pe o scală mixtă tip Likert în 5 trepte
Numărul itemilor 32 de itemi

Graham B. Spanier, PhD

Graham B. Spanier a obtinut diplomele de licenta si de master la Iowa State University, unde i-au fost acordate ulterior diploma Distinguished Achievement Citation si un titlu de Doctor onorific în 2004. A obtinut titlul de Doctor în sociologie la Northwestern University, unde a fost Woodrow Wilson Fellow. Cercetator recunoscut, a contribuit la publicarea a 10 carti si a peste 100 de articole în reviste stiintifice. Este sociolog specializat în sociologia familiei, demograf, terapeut de familie si cuplu si editor fondator al Journal of Family Issues.

Graham B. Spanier este unul dintre cei mai remarcabili si creativi lideri în domeniul educational din SUA, cu o bogata experienta în managementul universitar. Din anul 1995 este Rector al Pennsylvania State University, una dintre cele mai mari universitati din SUA, cu peste 44 000 de angajati si 24 de campusuri. Printre pozitiile sale anterioare se numara cele de Rector al University of Nebraska-Lincoln (1991-1995), Rector si Vicepresedinte pentru probleme academice la Oregon State University, si Pro Rector pentru studii universitare la State University of New York la Stony Brook. Între 1973 si 1982 a fost membru al Pennsylvania State University în trei pozitii administrative în College of Health and Human Development. A sustinut cursuri de dezvoltare umana si studii familiale, sociologie, demografie si medicina familiei si comunitatii.

Graham Spanier este un lider national în SUA în domeniul educatiei academice. A obtinut în 2009 TIAA-CREF Theodore M. Hesburgh Award pentru excelenta în leadership. Este Presedinte al National Security Higher Education Advisory Board, membru al National Counterintelligence Working Group, membru al consiliului Advisors of the Naval Postgraduate School si al Junior Achievement Worldwide.

A condus Association of American Universities, board-ul National Association of State Universities and Land-Grant Colleges, Big Ten Conference Council of Presidents/Chancellor si Division I Board of Directors a NCAA. A condus Kellogg Commission on the Future of State and Land-Grant Universities, a fost membru fondator al comisiei Internet2 si parte a Board of Trustees of the National 4-H Council. A fost Presedinte al National Council of Family Relations, Presedinte al board-ului Christian Children's Fund, Vicepresedinte al Worldwide Universities Network, si Co-Presedinte al Committee on Higher Education and the Entertainment Communities.
Esantionul normativ românesc consta din 1095 de participanti si a fost colectat prin administrare creion-hârtie în perioada februarie 2008 - martie 2009.

Esantionul contine 439 de cupluri (878 participanti) si o colectie de date suplimentara, de 217 participanti ai caror parteneri de viata nu au raspuns si ei la chestionar si nu au fost inclusi în studiu. Pentru unii dintre acestia, partenerul nu a putut fi intervievat din cauza refuzului de a coopera sau a imposibilitatii motivate de a participa la studiu. Pentru alte 14 cupluri, partenerul a fost exclus din esantion pe baza unui considerent statistic: se numara printre cazurile extrem de deviante de la distributia restului datelor (extreme outlier), pe cel putin una din scalele DAS. Astfel, esantionul normativ românesc contine 80.18% participanti care formeaza cupluri si 19.82% care au fost inclusi în studiu fara partenerul lor.

Din acesti 1095 de participanti, 500 de participanti (45.66%) sunt barbati si 595 (54.34%) sunt femei. Aceste cifre contin cele 439 de femei si cei 439 de barbati care compun cele 439 de cupluri heterosexuale; din ceilalti 217 participanti, 61 (28.11%) sunt barbati si 156 (71.89%) sunt femei.

Vârsta participantilor variaza între un minim de 17 ani si un maxim de 69 de ani (m=33.0, SD=11.0). Vârsta celor 878 de participanti care formeaza cupluri este cuprinsa între 17 si 69 de ani (m=32.0, SD=11.2), în timp ce ceilalti 217 participanti au vârste cuprinse între 20 si 59 de ani (m=37.1, SD=9.1).

Statutul marital al participantilor este destul de diversificat: 581 (53.06%) sunt casatoriti, 504 (46.03%) sunt necasatoriti si 10 (.91%) sunt divortati. Cele mai multe din cuplurile incluse sunt casatorite (444 participanti, 222 de cupluri, 50.57%), asa cum se întâmpla si cu marea majoritate a participantilor inclusi în studiu fara ca partenerii lor sa fie inclusi de asemenea (156 participanti, 71.43%).

Durata relatiei pentru participanti este cuprinsa între un an si 45 de ani (m=8.2, SD=7.9). Pentru cei 878 de participanti care formeaza cupluri, durata relatiei este cuprinsa între unul si 45 de ani (m=7.4, SD=7.7), în timp ce ceilalti 271 participanti sunt implicati în relatii cu durate cuprinse între un an si 30 de ani (m=11.6, SD=7.6).

O privire mai atenta asupra celor 439 de cupluri incluse în esantionul normativ arata ca în 66 (15.03%) de cupluri, vârsta celor doi membri este aceeasi. Pentru 87 (19.82%) de cupluri, femeia este mai în vârsta decât barbatul, cu de la 1 la 7 ani. Pentru 286 (66.15%) de cupluri, barbatul este mai în vârsta decât femeia, cu între 1 si 19 ani. Media de vârsta absoluta în aceste 439 de cupluri este plasata între 0 si 19 ani (m=3.2, SD=3.0).

În scopuri normative a fost de asemenea utilizat un esantion format din 123 de persoane divortate. Acest esantion este format din 46 de barbati si 123 de femei, cu vârste cuprinse între un minim de 20 si un maxim de 60 de ani (m=34.87, SD=10.59). DAS a fost administrat acestui esantion cu instructajul de a evalua starea casniciei lor în ultimul an dinainte de divort.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS