MASC®

Multidimensional Anxiety Scale for Children®

Scala Multidimensională de Anxietate pentru Copii (MASC®) oferă screening multi-dimensional al nivelului de anxietate pe criteriile simptomatologice DSM-IV-TR
Categorie: Cod produs: MASC®
Instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 19 ani, validând diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburări de anxietate cu debut în copilărie: tulburarea de anxietate generalizată, fobia socială, mutismul selectiv și anxietatea de separare.
Istoricul MASC
Scala de Anxietate Multidimensionala Pentru Copii (MASC, Multidimensional Anxiety Scale for Children) este un instrument psihometric usor de administrat, care evalueaza multiple dimensiuni ale anxietatii la copii si adolescenti.
In conditiile in care cadrul conceptual al tulburarilor anxioase ale copilariei evolueaza, atat clinicienii cat si cercetatorii sunt confruntati cu sarcina dificila de a distinge intre anxietatea patologica si fricile care reprezinta o parte a procesului normal de dezvoltare. Pe baza unei literaturi considerabile, validand diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburari de anxietate cu debut in copilarie: tulburarea de anxietate generalizata, fobia sociala, mutismul selectiv si anxietatea de separare. In general, fricile devin patologice cand sunt excesive, nu reprezinta o etapa a procesului normal de dezvoltare, sau sunt asociate cu comportamente de coping dezadaptative. Avand in vedere ca prevalenta anxietatii cu debut in copilarie nu este cunoscuta la nivelul populatiei, crearea unui instrument de evaluare a anxietatii la copii si adolescenti este cu atat mai importanta. MASC a fost dezvoltat ca si un instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii cu varstele cuprinse intre 8 si 19 ani.
MASC este un chestionar usor de administrat ce evalueaza dimensiunile majore ale anxietatii la copii si adolescenti. In dezvoltarea MASC s-au avut in vedere urmatoarele aspecte:
1. Scala trebuie sa ofere o evaluare fidela si valida a simptomelor de anxietate in domeniile simptomatologice importante din punct de vedere clinic.
2. Scala trebuie sa discrimineze intre simptomele de anxietate.
3. Scala include si reconciliaza observatii multiple, cum ar fi atat evaluarile completate de copii, cat si de catre parinti.
4. Scala trebuie sa fie sensibila la efectul interventiilor terapeutice.
Aceste aspecte au definit contextul in care MASC a fost dezvoltat ca cel mai util instrument de evaluare a anxietatii la copii si adolescenti existent pana in prezent. Chestionarul include o forma prescurtata - MASC-10 - ce poate fi utilizata in situatii speciale in care este necesara o evaluare rapida (pe baza a 10 itemi) a simptomelor de anxietate.
Indicele de Inconsistenta este util in identificarea raspunsurilor aleatoare, in timp ce Indicele Tulburarilor Anxioase este util in identificarea subiectilor care se incadreaza in categorii diagnostice si pot beneficia de o evaluare clinica mai detaliata. MASC este utilizat pentru copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 8 si 19 ani si utilizeaza o scala Likert in patru trepte pe baza careia participantii sunt solicitati sa evalueze fiecare item cu privire la propria experienta. MASC necesita un nivel de comprehensiune corespunzator clasei a patra pentru citirea itemilor.
Copiii cu varsta sub 10 ani trebuie sa fie ajutati de clinician sau de un intervievator bine pregatit. Optiunile de raspuns pentru MASC sunt: 0- niciodata adevarat pentru mine, 1-rareori adevarat pentru mine, 2 -uneori adevarat pentru mine si 3 -adesea adevarat pentru mine. Pentru a reduce variabilitatea raspunsurilor, toti itemii au fost formulati in directie pozitiva (de exemplu ma simt tensionat(a) sau nervos (nervoasa), tremur sau am stari de neliniste, evit lucrurile care ma supara). Diferitele subscale MASC au fost elaborate astfel incat scorurile ridicate sa indice probleme emotionale.
MASC este un instrument usor de administrat si cotat. Chestionarul poate fi completat de catre subiect in mai putin de 15 minute, iar clinicianul poate cota si construi profilul rezultatelor evaluarii in mai putin de 10 minute. Intrucat instrumentul poate fi administrat si cotat rapid, MASC este util in situatiile in care este necesara o evaluare rapida a problemelor de anxietate ale copilului sau adolescentului. In situatiile in care sunt necesare fie o testare repetata sau o evaluare foarte rapida, se recomanda utilizarea formei prescurtate (MASC-10). Aceasta poate fi completata si cotata in cateva minute.
Participantii care completeaza MASC, noteaza raspunsurile lor in formularul de cotare manuala. Acest formular a fost creat pentru a facilita completarea chiar si de catre cei cu abilitati de citire reduse. Odata completat, formularul este utilizat pentru cotarea MASC si transferul scorurilor in formularul de trasare a profilului. Pentru MASC-10 se utilizeaza un formular de cotare manuala separat.
Profilul MASC permite prezentarea vizuala a scorurilor evaluarii si comparatia cu grupul normativ corespunzator. Conversia scorurilor brute in cote T se face automat in momentul completarii formularului MASC de trasare a profilului. Nu sunt necesare tabele speciale de cotare intrucat toata informatia necesara cotarii este inclusa in formularul de cotare manuala si formularele de trasare a profilului. Exista etaloane separate pentru copiii (baieti si fete) aflati in intervale de varsta cuprinse intre 8 si 19 ani (8-11 ani, 12-15 ani si 16-19 ani). Aceasta informatie este bazata pe un larg esantion normativ (N=2398).
 
Considerat cel mai util instrument de evaluare a anxietatii la copii si adolescenti existent pana in prezent, MASC consta din 39 de itemi distribuiti in:
- patru scale de baza (Simptome Fizice, Evitarea Lezarii, Anxietate Sociala si Separare/Panica);
- cate doua subscale la primele trei scale de baza: Tensiune si Simptome somatice, Perfectionism si Coping anxios; Frici de umilire si Frici de performanta;
- o scala ce masoara anxietatea totala;
- doi indici majori (Indicele Tulburarilor Anxioase si Indicele de Inconsistenta).
Abreviere MASC
Data publicării 2010
Populația vizată copii și adolescenți
Forma de administrare Individuală, Autoevaluare
Vârsta 8-19 ani, nivel de citire clasa a IV-a
Volumul eșantionului 2398
Calificarea necesară B
Durată în funcţie de formă între 5 şi 15 minute
Tipul itemilor afirmații cotate pe scală de interval cu 4 puncte
Numărul itemilor 39 de itemi

John March, MD, MPH

Dr. March este directorul Programului Pentru Tulburarile Anxioase ale Copilului si Adolescentului din cadrul Centrului Medical Universitar Duke. Dr. March a absolvit Universitatea California-Riverside si a obtinut un Master in Biologie Moleculara de la Universitatea California-Berkeley. Ulterior si-a completat studiile medicale si a obtinut un Master in Sanatate Publica la UCLA School of Medicine. El a efectuat un rezidentiat in medicina de familie la aceeasi universitate. Dupa ce a practicat cativa ani ca medic de familie intr-o zona rurala a statului Montana, Dr. March a completat un rezidentiat in psihiatrie generala si psihiatria copilului si adolescentului in cadrul departamentului de psihiatrie din cadrul Universitatii Wisconsin-Madison. El are drept de practica in medicina de familie, psihiatrie generala si psihiatria copilului.

Dr. March a fost membru al Subcomitetului Consultativ al DSM-IV pentru Tulburarea de Stres Posttraumatic si in prezent este membru al Comitetului Stiintific Consultativ al Fundatiei Pentru Studiul Tulburarii Obsesiv-Compulsive. Este totodata autorul a numeroase articole in domeniile tulburarii obsesiv-compulsive a tulburarii de stres posttraumatic si a psihofarmacologiei clinice.

In 1994, Dr. March a primit Premiul Norbert si Charlotte Reiger de la Academia Americana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului pentru publicatiile in domeniul tratamentului comportamental al tulburarii obsesiv-compulsive. In 1996, a primit Premiul Norbert si Charlotte Reiger pentru cercetarile sale in domeniul diagnosticului si tratamentului tulburarii de stres posttraumatic la copii. Tratatul sau Anxiety Disorders in Children and Adolescents este considerat in unanimitate textul de referinta in domeniul tulburarilor anxioase ale copilului si adolescentului.

Domeniile de interes ale Dr. March vizeaza neuropsihologia dezvoltarii tulburarilor anxioase cu debut in copilarie, patternuri de comorbiditate a anxietatii la copii, in special la cei cu tulburarea deficitului atentional /cu hiperactivitate (in trecut si in prezent) si tratamentul acestora prin psihoterapie cognitiv comportamentala si farmacoterapie.
Esantionul normativ pentru Romania a constat din 2398 copii si adolescenti (1198 baieti si 1200 fete) cu varste cuprinse intre 8 si 19 ani. Varsta medie pentru baieti a fost 13.48 ani (SD=3.44), iar pentru fete a fost 13.44 ani (SD=3.46). Pentru esantionul romanesc nu s-a realizat o distributie pe categorii etnice.
Primul capitol al manualului ofera o descriere a MASC precum si informatii generale despre administrarea, cotarea, si utilizarea MASC.
Capitolul 2 descrie in detaliu procedurile de administrare si cotare a scalelor MASC. Capitolul 3 prezinta o analiza a conditiilor de interpretare ale MASC si utilizarea sa potentiala in context clinic si de cercetare, oferind sase studii de caz. Studiile de caz contin interpretarile profilurilor pentru tulburarea de anxietate de separare, fobia sociala, tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea ADHD, si tulburarea depresiva majora.
Capitolul 4 descrie baza teoretica si etapele implicate in crearea MASC cu detalii despre necesitatea indicilor de inconsistenta. Capitolul 5 descrie esantioanele normative pentru MASC si fidelitatea acestui chestionar. Capitolul 6 prezinta informatii extensive despre validitatea MASC. Tot aici veti gasi intercorelatii ale scalelor MASC pe diverse esantioane. Capitolul 7 ofera concluziile asupra scalei.
 
Dr. Sîrbu este asistent universitar în cadrul departamentului de psihiatrie si medicina comportamentala al Universitatii de Medicina Virginia de Vest-Charleston (SUA) si cercetator principal în cadrul Institutului de Cercetare al Centrului Medical Universitar Charleston.
El este absolvent al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si al Facultatii de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu-Hatieganu Cluj-Napoca. Dr. Sîrbu a obtinut doctoratul în psihologie la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca si a efectuat studii post-doctorale în domeniul anxietatii la copii sub supervizarea Dr. Thomas Ollendick la Universitatea Virginia-Tech (SUA). Anterior stabilirii în SUA el a fost lector universitar în cadrul Catedrei de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca.
Domeniile sale de interes în care a publicat articole si capitole de carte sunt tratamentul fobiilor la copii, utilizarea realitatii virtuale în tratamentul anxietatii, combinatia psihoterapie-farmacoterapie si mecanismele atentionale implicate în controlul durerii.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS