Ce este DAS®?
DAS® măsoară calitatea adaptării dintre parteneri în relaţiile diadice maritale sau consensuale, fiind recunoscut la nivel internațional ca unul dintre cei mai larg utilizați indicatori psihometrici aplicabili creion-hârtie ai satisfacției de cuplu.
DAS® este un instrument de evaluare alcătuit din 32 de itemi, care poate fi completat fie de unul, fie de ambii parteneri dintr-o relaţie. Fiecare item DAS este evaluat printr-un singur răspuns, care este ales dintr-o listă. Ancorele de răspuns variază oarecum, în funcţie de întrebare. DAS include 4 subscale: (a) Consensul în cuplu, (b) Satisfacţia în cuplu, (c) Coeziunea în cuplu, (d) Exprimarea afectivă. Fiecare item este scorat pe o singură subscală. Se calculează de asemenea un scor total de adaptare, prin însumarea punctajelor celor patru subscale. Datele normative pentru România sunt raportate pe un eşantion de cupluri căsătorite şi de cupluri divorţate. Etaloanele sunt realizate separat pentru cuplurile divorţate şi cele căsătorite. DAS poate fi completat în aproximativ 5-10 minute. DAS este folosit pentru caracterizarea calităţii relaţiei diadice. Scopul avut în dezvoltarea DAS a fost să se creeze o măsură care să poată fi folosită atât cu perechile căsătorite cât şi cu celelalte diade, consensuale, cum ar fi cuplurile ce trăiesc împreună liber consimţit.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat DAS®?
Fiind un test de clasă B, DAS® poate fi utilizat doar de către persoanele care dețin studii de specialitate în psihologie sau științe asociate. DAS® este un instrument de evaluare a cuplurilor care se gândesc să intre într-un program de terapie maritală sau care chiar urmează un astfel de program. În aceste cazuri, natura multidimensională a instrumentului poate fi importantă pentru furnizarea unei descrieri cuprinzătoare a relaţiei maritale.
Ca instrument clinic, DAS® poate ajuta în formularea de planuri de tratament sau de planuri terapeutice. Răspunsurile la itemii individuali sau scorurile la subscale pot servi drept o bază pentru discuţie şi de asemenea pentru dezvoltarea unui program de tratament.
În terapie şi la sfârşitul ei, chestionarul serveşte drept măsură obiectivă pentru evaluarea schimbărilor survenite în interacţiunile dintre parteneri. În combinaţie cu un interviu clinic şi cu alte rezultate de test, DAS poate avea o valoare considerabilă pentru clinician.
DAS® măsoară dimensiuni majore ale satisfacţiei maritale sau ale nemulţumirii în viaţa de cuplu. Ca atare, există momente când un diagnostic de disfuncţie maritală generală este de importanţă clinică primară. De exemplu, DAS furnizează un mijloc rapid şi rentabil de determinare a măsurii în care distresul marital funcţionează ca un posibil precipitant în, sau reacţie la, o tulburare psihiatrică generalizată.
Care sunt particularitățile DAS®?
COMPATIBIL INDIFERENT DE ORIENTARE. DAS® este potrivit pentru întrebuinţare atât cu diade homosexuale, cât şi cu diade heterosexuale (Kurdek & Schmitt, 1986a, 1986b). Nu este necesară nicio modificare a DAS® pentru aplicarea sa la cupluri homosexuale (de gay sau lesbiene). Ar trebui avut totuşi în vedere că etaloanele publicate pentru instrument sunt bazate pe cupluri declarate heterosexuale.
RAPORT EXCELENT TIMP/REZULTATE. Având în vedere că testul DAS® este format din numai 32 de itemi, completarea lui durează în jur de 10 minute, iar rezultatele obținute furnizează coerent starea cuplului.
MULTI-PERSPECTIVA. Măsurarea percepţiilor ambilor parteneri asupra relaţiei face posibilă obţinerea mai multor perspective diferite despre relaţie, cu scopul integrării într-un diagnostic complet. DAS® permite clinicianului să observe cum se agregă evaluările partenerilor cu privire la relaţie şi dacă aceste evaluări se îndreaptă către acelaşi punct sau diferă.
Scalele DAS®
DAS® include 4 subscale și un scor total:
- (a) Consensul în cuplu,
- (b) Satisfacţia în cuplu,
- (c) Coeziunea în cuplu,
- (d) Exprimarea afectivă,
- (+) Scor global de adaptare diadică.
Revizie BUROS | DA, in J. J. Kramer & J. C. Conoley (Eds.), The eleventh mental measurements yearbook. |
Abreviere | DAS® |
Data publicării | 2009 |
Populația vizată | adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | peste 18 ani |
Volumul eșantionului | 1095 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 5-10 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali scorați pe o scală mixtă tip Likert în 5 trepte |
Numărul itemilor | 32 de itemi |
Eşantionul normativ al DAS®
Eşantionul normativ românesc constă din 1095 de participanţi şi a fost colectat prin administrare creion-hârtie pe o perioadă de 13 luni. Eşantionul conţine 439 de cupluri (878 participanţi) şi o colecţie de date suplimentară, de 217 participanţi ai căror parteneri de viaţă nu au răspuns şi ei la chestionar și nu au fost incluşi în studiu. Pentru unii dintre aceştia, partenerul nu a putut fi intervievat din cauza refuzului de a coopera sau a imposibilităţii motivate de a participa la studiu. Pentru alte 14 cupluri, partenerul a fost exclus din eşantion pe baza unui considerent statistic: se număra printre cazurile extrem de deviante de la distribuţia restului datelor (extreme outlier), pe cel puţin una din scalele DAS. Astfel, eşantionul normativ românesc conţine 80.18% participanţi care formează cupluri şi 19.82% care au fost incluşi în studiu fără partenerul lor.
Din aceşti 1095 de participanţi, 500 de participanţi (45.66%) sunt bărbaţi şi 595 (54.34%) sunt femei. Aceste cifre conţin cele 439 de femei şi cei 439 de bărbaţi care compun cele 439 de cupluri heterosexuale; din ceilalţi participanţi, 61 (28.11%) sunt bărbaţi şi 156 (71.89%) sunt femei. Vârsta participanţilor variază între un minim de 17 ani şi un maxim de 69 de ani (m=33.0, SD=11.0). Vârsta celor 878 de participanţi care formează cupluri este cuprinsă între 17 şi 69 de ani (m=32.0, SD=11.2), în timp ce ceilalţi 217 participanţi au vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani (m=37.1, SD=9.1).
Statutul marital al participanţilor este destul de diversificat: 581 (53.06%) sunt căsătoriţi, 504 (46.03%) sunt necăsătoriţi şi 10 (.91%) sunt divorţaţi. Cele mai multe din cuplurile incluse sunt căsătorite (444 participanţi, 222 de cupluri, 50.57%), aşa cum se întâmplă şi cu marea majoritate a participanţilor incluşi în studiu fără ca partenerii lor să fie incluşi de asemenea (156 participanţi, 71.43%).
În ceea ce priveşte educaţia, 94 (8.58%) din participanţi au doar educaţie elementară, 666 (60.82%) au educaţie de nivel mediu (liceu, şcoală profesională sau similar) şi 335 (30.59%) au educaţie superioară.
O privire mai atentă asupra celor 439 de cupluri incluse în eşantionul normativ arată că în 66 (15.03%) de cupluri, vârsta celor doi membri este aceeaşi. Pentru 87 (19.82%) de cupluri, femeia este mai în vârstă decât bărbatul, cu de la 1 la 7 ani. Pentru 286 (66.15%) de cupluri, bărbatul este mai în vârstă decât femeia, cu între 1 şi 19 ani. Media de vârstă absolută în aceste 439 de cupluri este plasată între 0 şi 19 ani (m=3.2, SD=3.0). În scoruri normative a fost de asemenea utilizat un eşantion format din 123 de persoane divorţate. Acest eşantion este format din 46 de bărbaţi şi 123 de femei, cu vârste cuprinse între un minim de 20 şi un maxim de 60 de ani (m=34.87, SD=10.59). DAS a fost administrat acestui eşantion cu instructajul de a evalua starea căsniciei lor în ultimul an dinainte de divorţ.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review