JVIS®

Jackson Vocational Interest Survey®

Chestionarul Jackson® al Intereselor Vocaționale (JVIS®)
 
Chestionar de orientare vocațională și profesională axat pe identificarea intereselor vocaționale
Categorie: Cod produs: JVIS®

Jackson Vocational Interest Survey a fost creat pentru a oferi un instrument eficient de masurare a intereselor vocationale, care sa fie scorabil atât manual, cât si computerizat, în vederea estimarii intereselor vocationale ale persoanelor de ambele sexe, de-a lungul unui set comun de dimensiuni. Fiind o tehnica utila în consilierea vocationala si în luarea deciziilor vocationale, instrumentul are cea mai mare utilitate în mediile în care sunt luate aceste decizii.


Aceste medii includ scoli si colegii, centre universitare de consiliere, agentii si oficii de ocupare a fortei de munca, inclusiv cele din afaceri si industrie, centre de reabilitare vocationala si de consiliere si de altfel orice alt mediu în care un individ doreste sa întreprinda explorarea carierelor posibile pentru el. Formatul si scalele JVIS combina o cantitate optima de informatie, relevanta pentru interesele vocationale, cu usurinta interpretarii.

Formatul JVIS

 Brosura JVIS consta în 289 de perechi de afirmatii, acesti itemi descriind activitati ocupationale. Prima pagina a brosurii instruieste respondentii sa selecteze între alternativa A si alternativa B din pereche, în functie de cea pe care o prefera sau în functie de perceptia lor privind care dintre cele doua afirmatii le este mai caracteristica. Au fost întreprinse eforturi deosebite la constructia testului în vederea utilizarii unor itemi care sa descrie activitati obisnuite în cuvinte relativ simple, ca si în vederea utilizarii unor nume de scale usor de înteles de catre elevii de liceu de nivel mediu. Exista un total de 34 de scale, care numara câte 17 itemi fiecare. Itemii sunt aranjati si analizati într-un format menit sa maximizeze usurinta scorarii si sa produca grupuri scalare în functie de familiile de interese vocationale.

Scorarea JVIS

JVIS scoreaza intr-un numar de 34 de scale de interese, care se impart in scale de Roluri de munca si scale de Stiluri de munca. De asemenea, profilul JVIS calculeaza indici de similaritate cu un numar de 32 de clustere ocupationale si 350 de profiluri ocupationale, precum si scoruri pe 10 teme ocupationale generale. Profilul JVIS ofera si coduri Holland si este caracterizat de scorarea in trei scale de validare.

Profilurile ocupationale JVIS

Datele din care rezulta profilurile ocupationale modale in Romania sunt formate pe baza a peste 82000 de chestionare JVIS, aplicate pentru un numar de 350 de ocupatii din România, cu sprijinul Bancii Mondiale si a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din România.

-
Abreviere JVIS
Data publicării 2007
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 3000
Calificarea necesară B
Durată 45-55 minute
Tipul itemilor itemi verbali (fiecare item conține 2 afirmații din care trebuie aleasă activitatea preferată)
Numărul itemilor 289 perechi de itemi

Douglas N. Jackson, PhD

Douglas N. Jackson este unul dintre cei mai prestigiosi psihometricieni și autori de teste din istoria modernă a psihologiei. Este autorul a numeroase teste psihologice și chestionare de personalitate, psihopatologie, abilități intelectuale și interese de carieră. A publicat de asemenea mult în psihologie, într-o varietate de arii de interes, incluzând analiză multivariată, psihometrie, administrarea și interpretarea testelor pe calculator, erorile de răspuns și distorsiunile în evaluarea personalității, natura inteligenței, conformismul social, personalitatea și performanța muncii, măsurarea interesului pentru carieră, evaluarea performanței la slujbă, stilurile cognitive și de personalitate. A publicat mai mult de 150 articole în reviste de renume și nenumărate capitole de carte. A participat la editarea câtorva prestigioase reviste psihologice. Numeroși foști studenți ai lui Douglas Jackson au devenit personalități în domeniu, care au contribuit ulterior serios la literatura de cercetare.

Recunoașterea capacității sale științifice din partea comunității internaționale de psihologi a fost unanimă. Douglas Jackson a fost președintele Comitetului pentru Testare și Evaluare Psihologica al APA. A fost de asemenea ales ca președinte al Diviziei de Măsurare, Evaluare și Statistică a APA și a Societății pentru cercetare comportamentală multivariată. A fost de asemenea delegatul din partea APA la ITC și membru în consiliul executiv al acestei prestigioase instituții.

Printre cele mai cunoscute teste psihologice publicate de el se numără PRF (Personality Research Form), JVIS (Jackson Vocational Interest Survey), SWS (Survey of Work Styles), JPI (Jackson Personality Inventory), CDI (Career Directions Inventory, dezvoltat împreună cu Connie Marshall), AIA (Ashland Interest Assessment), BPI (Basic Personality Inventory), MAB (Multidimensional Aptitude Battery), precum și si cele create în colaborare cu Sampo V. Paunonen și Michael C. Ashton, NPQ (Nonverbal Personality Questionnaire) și FF-NPQ (Five-Factor Nonverbal Personality Questionnaire).

Adaptare și etalon JVIS 

În România esantionul normativ are un volum de 3000 de subiecti, dintre care 1500 de femei si 1500 de barbati. Dintre acestia, jumatate sunt elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 14 si 18 ani, iar jumatate sunt adulti, care au exprimat deja în viata o optiune clara pentru o anumita profesie. O mica parte din ei sunt studenti aflati la diverse specializari, în an terminal (N=300, dintre care n=150 barbati si n=150 femei), însa restul sunt persoane care profeseaza ocupatiile pentru care au optat. 

Pentru subesantionul de elevi de liceu, vârsta medie este de 16.72 ani, iar pentru subesantionul de adulti vârsta medie este de 41.65 ani, ceea ce face ca vârsta medie pentru întregul esantion normativ românesc sa fie de 29.19 ani. Culegerea de date pentru JVIS în România s-a facut însa si independent de trasarea unui esantion normativ. Unul din obiectivele importante a fost acela de a realiza profiluri ocupationale cât mai valide, care sa poata fi folosite cu maxima pertinenta în orientarea si reorientarea profesionala. În cadrul unui proiect finantat de Banca Mondiala, cu sprijin din partea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, în perioada 2006-2007 au fost culese în România un numar de 82754 de profiluri JVIS de la adulti care practicau anumite profesii. 

Aceste ocupatii au fost alese cu grija dintr-un mare numar de ocupatii, tinându-s cont nu doar de tendintele naturale ale pietei muncii ci si de necesarul de locuri de munca si specializari descris de comitetele sectoriale în industria româneasca. Setul total de ocupatii este de 350, astfel încât pentru fiecare ocupatie s-au aplicat în medie ~236 de chestionare JVIS.

Manualul românesc al JVIS

Manualul romanesc al JVIS este adaptat dupa cel american, adaptarea fiind semnata de un grup de autori, coordonati de Dragos Iliescu si Raluca Livinti. Este un manual tehnic si interpretativ, de 300+ pagini, care trateaza atat (a) aspecte tehnice, precum fundamentele teoretice ale JVIS, generarea si dezvoltarea testului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc., cat si (b) aspecte interpretative, care tin de interactiunea psihologului cu acest chestionar si de interpretarea profilurilor rezultate. Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Despre autorii manualului românesc al JVIS™ 

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Raluca Livinti este psiholog, are un master in cercetare sociologica de la Universitatea Bucuresti si este cercetator in cadrul grupului de cercetare din Testcentral inca din 2003. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii fundamentale in domeniul masurarii psihologice, a testelor si testarii.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS