Data de 30 Martie 2021 este dedicată conștientizării prezenței și impactului tulburării bipolare, iar cu această ocazie îți punem la dispoziție o reducere semnificativă validă întreaga săptămână (până pe 4 Aprilie), pentru testul Positive and Negative Syndrome Scale® (PANSS®).
PANSS® este un instrument psihometric folosit pentru evaluarea severităţii simptomelor utilizat în mod curent pentru evaluările psihopatologice. PANSS® nu este specific unui anumit diagnostic și este folosit în mod curent pentru o varietate de tulburări psihiatrice cum sunt schizofrenia, tulburarea bipolară sau psihozele afective, în vreme ce unele componente ale PANSS® au fost utilizate în boala Alzheimer, anorexia nervoasă și psihozele induse de substanţe. În ceea ce privește tulburarea bipolară, PANSS® servește la identificarea gradului de preponderenţă al unui sindrom faţă de altul, cât și la diagnosticul diferențial cu schizofrenia.
Tulburarea bipolară (BD) este o tulburare mentală frecvent întâlnită caracterizată de schimbări extreme ale dispoziției, ale energiei, ale nivelurilor de activitate, cu afectarea posibilității de a desfășura sarcinile zilnice. Alternanța între prezența simptomele pozitive și a celor negative, desfășurate (uzual) în episoade pe durate variabile de timp și cu pauze între ele, în care nu sunt experimentate simptome, reprezintă caracteristica definitorie a BD.
Datele OurWorldinData privind numărul total al persoanelor diagnosticate cu BD, indiferent de vârstă sau gen sunt redate în graficul interactiv de mai jos (cu cea mai recentă raportare din anul 2017). Potrivit acestora se estimează că 46 de milioane de persoane aveau BD în 2017.
Conform Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.; DSM–5; American Psychiatric Association, 2013) există criterii de diagnosticare pentru tulburare bipolară I, tulburare bipolară II, tulburare ciclotimică, tulburare bipolară indusă medicamentos/de substanțe, tulburare bipolară cauzată de altă condiție medicală și BD specifice și nespecifice. Severitatea simptomelor descrește în ordinea prezentării lor, de la tulburarea bipolară I (fiind de cea mai marcantă severitate a episoadelor depresive și maniacale sau uneori mixte), către tulburarea bipolară II (unde sunt episoadele hipomaniacale le înlocuiesc pe cele maniacale), cu tulburarea ciclotimică fiind cea mai moderată.
La ora actuală, contribuie la reducerea efectelor BD cu cât sunt administrate sau aplicate mai de timpuriu: medicamentația, psihoterapia, modificările stilului de viață și apartenența la grupurile de sprijin. Deși identificarea factorilor declanșatori ai episoadelor recidivante conduce la gestionarea lor mai bună și la creșterea calității vieții, ea nu le oprește apariția.
Surse:
American Psychiatric Association. (2013). Feeding and Eating Disorders. In Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author. https://dsm.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.books.9780890425596.dsm03
Documentat și compilat de Camelia Ionescu
26 martie 2021